Translate

вторник, 3 ноември 2015 г.

Фондация „МС – Мога Сам”



Много Специално Меню – Храна за здраве
 
От септември т. г. движението „МС – Мога Сам” е регистрирано като фондация.
Сред целите и са:да помага на хората с множествена склероза (МС)и техните близки как да се справят физически и психически с диагнозата, да ги информира за медицинските новости, за
да могат сами да вземат осъзнати решения за собственото си здраве, да търсят работа и социална интеграция и др.
Биляна Савова, основател и управител на фондацията бе категорична, че проектите и кампаниите им няма да са ограничени само до хората с МС, тъй като към тях се обръщат с молба за подкрепа и хора, които нямат тази диагноза, но имат физически ограничения.
Тя сподели, че първия етап на проекта „Ден на колела – Предизвикателството”, е приключил и в момента се работи по създаването на документален филм, вдъхновен от проблематиката и отразяващ случилото се по време на него.
Идеята бе да бъдат предизвикани актьори, журналисти и спортисти т. е. дееспособни хора - само в рамките на един ден да живея в инвалидна количка – символ на ограниченията на достъпа до информация, диагностика, ченеие, инфраструктура, работа и т. н.Инициативата бе подкрепена от Наталия Симеонова, Румен Угрински, арх. Пенка Станчева и още 15 човека, които застанаха зад хората, за които този начин на живот е ежедневие, с всичките му трудности, подкрепиха ги и им засвидетелстваха своят готовност да помагат. Савова подчерта, че проекта им „Писмо в бутилка”, действащ и в момента е насочен към всички в нужда. Нещо повече в момента е в процес на разработка и специална онлайн платформа, която да среща подателите (имащите нужда от помощ хора) с получателите (доброволците) на техните послания.
Третият проект на фондацията – „Много Специално Меню – Храна за здраве”, разработен съвместно с FitMeal Delivery и Порше България, е подкрепен от Йордан, Йовчев, Кирил Николов – Дизела, Люси Дяковска и Орлин Павлов.
Много Специално Меню (МСМ) е хранителна диета, силно повлияна от тази на д-р Суонг, създадена през 1949 г., с цел ограничаване приемът на наситени мазнини до 20 гр. дневно.
В продължение на 34 год. той проследява пациентите си и установява, че само в рамките на първата година, при спазвалите диета, честотата на пристъпите спада с 70%, а след петата – с 95%. При неспазвалите стриктно диетата обаче степента на инвалидизация се е увеличила значително, а между 78-91% от тях са починали вследствие на МС.
„МСМ - Храна за здраве” не съдържа продукти от животински произход, палмово или кокосово масло, млечни продукти, яйца (с изключение на белтъците), пържени или преработени храни, оцветители, овкусители, подобрители на вкуса. Храната се овкусява с натурални подправки, зехтин и био масла. Менюто съдържа Омега 3 и Омега 6 мазнини, плодове, зеленчуци, сурови ядки, семена и варива. То може да бъде персонализирано, по лекарска препоръка, при наличие на алергия към даден продукт или при нужда от корекция в грамажа. Храната се доставя в съдове за еднократна употреба, с прибори за всяко ястие от тристепенното меню. Всичко за проекта може да се намери на фейсбук страницата с име - Много Специално Меню/ МСМ - Храна за здраве.
Савова сподели още, че сайта на фондацията е в процес на изграждане, на който ще бъдат представени всички проекти и цялостна им дейност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар