Translate

вторник, 10 ноември 2015 г.

Високотехнологичен център за робот-асистирана рехабилитация ще бъде създаден към СБДПЛХЦП „Света София”


Церебралната парализа е доживотна диагноза

Той ще бъде завършен до 30 април следващата година и  в него ще се осъществява  комплексно обгрижване  и непрекъсната терапия с уникална апаратура не само на деца,
а и на младежи до 22 годишна възраст.
За целта предстоят съвместни действия със СО за необходимата административна промяна. Има идея по ЗЛЗ лечебното заведение да се пререгистрира като специализирана болница за деца и младежи с церебрална парализа.Това съобщи доц. Иван Чавдаров, управител на Специализираната болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация на деца с церебрална парализа „Света София” (СБДПЛХЦП).
По думите му церебралната парализа не е болест, а доживотна диагноза, а децата след 18 годишна възраст се влошават поради невъзможността да продължат терапията си, тъй като остават изолирани в къщи.
Инвестицията, за създаването на високотехнологичен център за робот-асистирана рехабилитация, в размер от 308 000 евро е осигурена с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм и Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.
С проекта се предвижда три от помещенията на болницата да бъдат обособени като специализиран център, който ще бъде оборудван с високотехнологична апаратура за робот-асистирана рехабилитация на горен крайник на деца от 4 до 18 години и от 12 до 18 години и обучение на ходене за деца т 12 до 18 години.
Н.пр. Гюру Катарина Викьор, посланик на Норвегия у нас сподели, че знае, от личен опит, какво предизвикателство е церебралната парализа, за всички засегнати семейства. Тя подчерта, че страната и се стреми да подпомага финансово проекти, насочени преди всичко към подобряване на общественото здраве постави акцент върху децата с увреждания, в риск от бедност и социална изолация и от ромската общност.
По думите на доц. Чавдаров болницата разполага с база данни и има експертен и технологичен потенциал да съдействаме на МЗ при изграждането на национален регистър на пациентите с церебрална парализа, какъвто до момента няма.
Той поясни, че се цели с прилагането на новите терапевтични методи, от една страна да се повиши мотивацията и интереса на децата към прилаганите им процедури а от друга правилно да бъдат обучени родителите за извършване на рехабилитацията в домашни условия. Ще бъдат обучени да прилагат стречинг, термотерапия, стимулиращо-ограничителна двигателна терапия и ще усвоят специфични подходи за мотивация на детето за дейности от ежедневието.
Паралелно ще бъде проведено и обучение на медицински и здравни специалисти като рехабилитатори, ерготерапевти, логопеди и др. за прилагането на новите методи.
От думите на доц. Чавдаров стана ясно, че СБДПЛХЦП „Света София” сега обслужва 110 - 130 деца дневно и над 2000 годишно.Около 15%-20% от тях са от други населени места. Децата от София ползват по-голям обем процедури. НЗОК заплаща 10-те дни, а Столична община поема останалите. В болницата лежащите места са 100. Понякога за 1 место чакат две и повече деца. Очаква се болницата да увеличи капацитета си да приема повече пациенти за амбулаторна и стационарна рехабилитация от цялата страна.
Кметът на община „Красна поляна” обеща подкрепа и съдействие при изграждането близо до болницата на специален паркинг, който трябва да е готов до месеци, за да се улеснят и облекчат родителите на децата с двигателни проблеми.

Снимка2: cpcentresof-bg.com
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар