Translate

понеделник, 30 ноември 2015 г.

Високият процент на „плащания от джоба на пациентите“ в ЕС генерира по-големи неравенства по отношение на достъпа до качествено здравеопазване



В становището на Експертната група за ефективни начини за инвестиране в здравеопазването относно достъпа до здравни услуги се отчита взаимовръзката между
доплащането от страна на пациентите и ефективността на здравните системи - колкото по-висок е процентът на доплащане в една страна, толкова по-ниски резултати генерира тя, особено по отношение на достъпа до здравни грижи и подобряване здравето на населението. А това от своя страна има пряк ефект върху икономическия растеж. България се нарежда на челни позиции по т.нар. „плащания от джоба на пациентите“, в сравнение с други страни членки в ЕС (над 40% от общите разходи за здравеопазване), като изостава значително по ред други показатели – процент на публични разходи за здраве, процент на населението с незадоволени потребности от здравни грижи поради финансови бариери и др.
Становището на Експертната група и основните препоръки в него бяха основен акцент по време на здравен дебат, който се проведе наскоро в Европейския парламент в Брюксел. Той бе иницииран от Групата на евродепутати, които работят по проблемите на достъпа на европейските пациенти до качествена медицинска грижа (MEP Interest Group on Access to Healthcare), със съпредседател д-р Андрей Ковачев, и Европейското партньорство за достъп до качествено здравеопазване (Patient Access Partnership), с генерален секретар д-р Станимир Хасърджиев.
Представители на Европейската комисия и Люксембургското председателство на Съвета на ЕС представиха работата и инициативите на двете институции в тази област. Те подчертаха наличието на огромни неравенства по отношение на достъпа на пациентите до качествено здравеопазване в рамките на страните членки на ЕС, както и между тях. Докладът разглежда основните бариери пред достъпа - финансова достъпност, навременност и наличност на здравни услуги. Една от основните препоръки на експертите е да се събират повече и по-надеждни данни, чрез които да се разбере колко точно са пациентите с ограничен достъп до здравни услуги във всяка страна членка, какво точно липсва или не е ефективно и би трябвало да се промени.
По време на форума бе обявено, че по предложение на инициираната от евродепутата Ковачев група в Европейския парламент в бюджета на ЕС за следващата година ще бъдат предвидени средства за тази цел. Според Ковачев реализацията на проекта ще донесе конкретни ползи за пациентите в цяла Европа, но това ще се усети особено в страни като България, където иновациите достигат по-бавно или достъпът до здравеопазване е ограничен поради финансови причини. Според него измерването на достъпа до здравни услуги е важна стъпка към намаляването на здравните неравенства в Европа.
Д-р Хасърджиев добави: „Европейското партньорство приветства предприетите стъпки от страна на Комисията, Парламента и страните членки за поставяне на проблемите с достъпа по-високо в техния дневен ред. Време е да се фокусираме върху намирането на възможни решения, като например създаване на инструмент за измерване на достъпа. По този начин ще успеем да идентифицираме пречките и бариерите до здравни грижи в ЕС, да добием обща представа за това какво означава една здравна система да бъде достъпна и да подкрепим страните членки в усилията им да създадат по-добро здравеопазване за всички граждани“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар