Translate

четвъртък, 12 ноември 2015 г.

За да се стопира тоталното обеззъбяване на населението са необходими действия, а не дискусии



„Холивудската усмивка“ трябва да се доближава до естествените цветове
Кариесът е заразен
  
Снежнобелите зъби вече не са на мода и това е само малка част от промените, настъпили в съвременната имплантология , през последните 5 години.
„Точно това е нашата и лично моята цел - не да променяме природата, а да й помагаме“, сподели д-р Бранимир Кирилов**, основател на дентална клиника „Медикъл Дент“.
Според него проблемът с обеззъбяването на нацията, може да бъде решен по много
начини – от мост и единична протеза, през импланти, до протези или протези, фиксирани за импланти в двата края – въпрос на индивидуален подход и финансова възможност на конкретния пациент.
Но водещото в случая е профилактиката. И ако сега 120 000 българи са тотално обеззъбени, то след 30 години бройката им може и да е 300 000, ако хората продължават да пренебрегват елементарната устна хигиена.
Той подчерта, че кариесът е заразен - майката може да зарази новороденото при първата целувка, интимните партньори да се заразят един друг.
Ето защо е необходимо човек минимум два пъти годишно да посещава кабинета на своя лекар по дентална медицина, за да се предотврати увеличаване на заразените зъби и последващо развитие на грануломи, пародонтити, умъртвени и екстрахирани зъби. Стана ясно, че грануломите се лекуват 100% консервативно, без операции, а при кистите вече се извършва декомпресия.
Д-р Кирилов бе категоричен, че на пациентите не бива да се внушава, че липсващите зъби могат да се заменят само и единствено с импланти и че е по-добре да се направи протеза, отколкото да се сложи евтин, базален имплант.
„В днешно време технологиите и материалите позволяват да се правят
чудеса – образуване на кост на точно определено място и в точно определени размери, стимулиране на меките тъкани, изграждане на коронка за 1 час, екстракция на ретиниран мъдрец за 15 минути, а не за 2 часа и много други. Въпрос на добра организация и планиране от страна на специалиста е лечението да се извърши по възможно най-улеснен и удачен за пациента начин“, каза той.
Проблемът с тоталното обеззъбяване на населението трябва да се реши на национално ниво с участието на политици, общество и БЗС. Но само след ясен отговор на въпроса какво орално здраве искаме да имат отделните възрастови категории – деца, ученици и младежи, хора в зряла възраст и пенсионери. Не дискусии и кръгли маси, а решения, действия са необходими, подчерта водещият имплантолог и орален хирург.
По думите му въпросът за квалификацията по имплантология у нас остава неуреден - отворен. По негова лична преценка у нас работят около 100-200 лекари по дентална медицина работят имплантология. По отношение опитите за специализацията по имплантология обясни, че това е свързано най-вече с удовлетворение на лични интереси и амбиции за раздаване на лицензи.
В Западна Европа 40% от зъболекарите предлагат лечение с импланти, но 20% го извършват само, съобщи д-р Кирилов. Той бе категоричен, че страната ни не е готова за дентален туризъм.
„Първо трябва да подредим дома си, тъй като в здравеопазването все още има много нерешени проблеми.Защото ако създадем лош имидж сред чуждестранните пациенти (такъв вече е налице) ще се получи отлив за години напред, който трудно ще може да компенсираме”, каза още в заключение д-р Кирилов
------
 *Д-р Бранимир Кирилов завършва СФ -София, специалност „Дентална медицина”. През
2003 г. взима специалност „Орална хирургия”, а през 2010 г. завършва МУ-София, специалност „Хуманна медицина”.
В периода1999-2010 г. е преподавател в катедра по „Орална и лицево-челюстна хирургия” в СФ – София.
През 2005 г. основава клиникта по дентална медицина Медикъл Дент.
Ръководи семинари и консултации в Международния учебен център по дентална имплантология – IFZI България. Член е на Международния конгрес на оралните имплантолози ICOI.
През 2015 г. получи Националния златен приз „Човешки ресурси“
на Фондация „Човешките ресурси в България и евроинтеграцията“. Статуетката се присъжда на специалисти, които в сферата на своята професионална дейност имат най-голям принос за непрекъснатото професионално усъвършенстване и ефективното управление на човешкия потенциал, за внедрените иновации в тази област и за подобряване качеството и производителността на труда в звената и институциите, които ръководят.
Той е носител още на награда Меиджър на съвременна дентална практика и на наградата Contemporary European Management  на Съвета на европейската културна и научна общност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар