Translate

петък, 20 март 2015 г.

Проф. Александър Чирков: Трябва да напуснем пътя на циничната маймунска цивилизация, в която всеки е срещу всеки



По думите му трябва да се работи за продължаващото обучение на медицинските кадри у нас, защото масово те са с ниска квалификация или са водени само от желанието да се вземат пари от здравната каса. Проф. Чирков посочи, че екип от най-добрите лекари трябва да работи с колегите си и периодично да проверява знанията им, както е в САЩ. Той коментира, че ако в Германия се затварят цели болници заради открити бактерии, у нас 80% от лечебните заведения имат подобен проблем и така пациенти, за спасяването на които, са хвърлени големи усилия, накрая умират от инфекции.

Вицепремиерът и министър на труда и социалното развитие Ивайло Калфин и външния министър Даниел Митов с прекъснати здравноосигурителни права



Проблемът при двамата министри в правителството „Борисов 2“ е, че са работили в друга държава от ЕС и там са се осигурявали здравно. Но не са подали заявление до НАП, както изисква член 40 б от Закона за здравното осигуряване, за да уведомят, че вноските им са превеждани в друга държава от ЕС. Ако осигуреният подаде нужния документ, коригирането на неизрядния му статус става за минути, уверяват от НАП.

Кристалина Георгиева, Зам.-председател на Еврокомисията: Здравната „каца" да не се източва



„В България са останали 9 млрд. лв. за усвояване от еврофондовете, за следващия период са 32 млрд. Корупцията в еврофондовете не е най-големият проблем, по-голям е в обществените
поръчки", каза тя в Европарламента на конференция „Моята мечта за България". Георгиева предупреди, че България не трябва да отлага критичните реформи, за да се възползва от икономическите и социалните възможности на фона на излизащата от кризата Европа.
„Реформите са необходими в електронното управление, здравеопазването, образованието и най-вече в съдебната система. Видяхме в Евробарометър, че сме ударили дъното. 96% от българите не се доверяват съвсем на своята съдебна система. Като видях това нещо, казах си, какви ли са четирите процента, сигурно са съдиите", заяви зам.-шефът на Еврокомисията. Според нея съдебната система трябва „да съди
право, а не криво". Здравната каса, която при неволна грешка на езика нарече „каца", пък не трябвало да се източва.
„Мечтая за България, която е страна на щастливи хора. Ако мерим благосъстоянието на нацията, искам по брутно национално щастие да сме в първата десетка", каза още Георгиева. Според нея повече възможности за обществен контрол би дало електронното правителство. Георгиева се надява след 18 месеца да има възможност всеки да си свали дори на телефона едно приложение, да кликне върху него и да види какво се финансира, как се харчат парите и как се изпълнява всеки проект по света.

Заместник здравният министър д-р Ваньо Шарков: Болниците вече няма да са хоремаг



Едно от първите неща, с които стартирахме, беше изработването на стандарт за индикатори за качество. Не гледаме на болниците като на нещо, което да се закрие, а което трябва да бъде
стимулирано, за да оказва медицинска помощ в обем, достъпност и човечност, създаващи усещане за удовлетвореност от страна на пациентите. Който не може да отговори на потребностите на българските граждани от здравеопазване, сам ще се закрие. И това не важи само за болниците, а за всяка структура от системата. Не можем повече да толерираме мърлявщина, липса на компетентност, безхаберие и отношение към пациентите единствено като към касичка.
В наредбата за акредитация е записано, че един от елементите, по които се дава оценка на лечебното заведение, е анкета сред пациентите за тяхната удовлетвореност. Без това болницата няма как да получи акредитация. На второ място, има изработени европейски методологии за оценка на удовлетвореността на пациентите, които включват редица критерии като степен на информирано съгласие, болка, обяснение на всички клинични процедури и т.н. Това не е откритие на топлата вода, а просто за първи път го свързваме с финансирането на лечебното заведение.
Болниците категорично не трябва да са търговски дружества. Готов съм да споря с всеки, който твърди, че това са предприятия, които имат търговска дейност, произвеждат нещо и го продават на някой друг, и то на печалба. Въпросът е юридически, в него няма медицина, и то от години. Ако само дълговете им са причината да продължават да са хоремаг, хайде да кажем „стига вече". Кой ще плати дълговете им? Не е ли най-простото нещо те да бъдат платени от собствеността им върху имоти, които реално не ползват, нямат общо с медицинската им дейност, не носят нищо на пациентите и лекарите и трупат разходи за градинари, косачи и всякакви други...

Д-р Илко Семержиев: Идеята за обединяване на държавни болници в общ холдинг е поредният тюрлюгювеч в здравеопазването



Общият холдинг е модел за рецентрализация, който унищожава конкуренцията в полза на държавата, но в крайна сметка винаги завършва по един и същ начин, заяви той и даде пример
със софийския холдинг, смята д-р Семердиев. Холдингът обединяваше всички общински лечебни заведения, функционираше известно време, беше още толкова време в ликвидация, а накрая просто изчезна от правния мир.
Ако трябва да определя с една дума идеята за обединяване на държавни болници в общ холдинг, бих казал, че това е поредният тюрлюгювеч, който чувам, че се готви в здравеопазването, заяви д-р Семердиев и подчерта, че по този начин ще се ликвидира конкуренцията, правото на избор и изграждане на качество в полза на пациента. Всяка една рецентрализация и реудържавяване са връщане назад към комунизма. Нещо, от което бягаме вече 25 години, но очевидно няма да избягаме, защото той е имплантиран в мисленето на много хора, които днес са на власт, заяви още той.

Българският Червен кръст разработва проект за създаването на медицински центрове в ромските махали



съобщи председателят на БЧК Христо Григоров пред БТА. Обмисля се към тези центрове да бъдат осигурени по една линейка, чиито шофьори да бъдат роми, както и да се обучат ромски представители в оказване на първа долекарска помощ. По думите на Григоров това би бил "мостът" между екипите на спешната медицинска помощ и региона. Той подчерта, че се надява и на финансова подкрепа от европейски структури, тъй като за проекта са необходими около 100 хиляди евро.

Тайван се утвърждава като международен еталон в областта на здравеопазването



Президентът Ма Инцзю заяви, че Националната здравноосигурителна система (НЗОС) на Тайван гарантира правата на хората като се минимизират социалните проблеми, произтичащи
от бедността и болестите. „Националната здравноосигурителна система на Тайван се характеризира с ниски вноски, висока ефективност и качество на предлаганите услуги”, каза Ма. „Тя е начело в световен мащаб от гледна точка на достъпността, удобството, гъвкавостта, удовлетвореността на пациентите и осигуряването на пълно покритие.” „Хвалещата се със своя коефициент на покритие – над 99 на сто и степента на удовлетвореност – 80 на сто здравна система е високо оценена от редица експерти и медии в световен мащаб, включително Нобеловият лауреат Пол Кругман, National Geographic Channel, The New York Times и списание Time”. Президентът на Република Китай направи този коментар по време на откриване на международен симпозиум в Тайпе по повод 20-та годишнина на Националната здравноосигурителна система. Организирано от Министерството на здравеопазването и социалните грижи, двудневното събитие събра повече от 900 участници, включително повече от 100 експерти и представители на здравната сфера от 23 страни. Според Ма критично болните пациенти и възрастни граждани са съответно 4% и 11.6% от цялата база пациенти на системата, но услугите, които те получават, стъпват съответно на 28% и 34% от вноските. „Такава договореност помага за облекчаване на финансовата тежест върху семейството на пациента и допринася за социалната справедливост”, заяви Ма, като добави, че повече от 3 милиона души в неравностойно положение се възползват от свързаните държавни субсидии всяка година. Президентът на страната кредитира НЗОС за удължаване на средната продължителност на живота от 74.5 години през 1995 г. на 80 г. през 2013 г. По негови думи Тайван и Франция са единствените две страни в света, обхвата на чиито здравни системи покрива и частта от населението, живеещи със статут на затворници. Ма Инцзю заяви още, че правителството ще продължи да полага усилия в посока подобряването на системата. Едни от основните аспекти, на които трябва да се наблегне според него, са повишаването прозрачността на информацията, оптимизирането на използваните медицински ресурси и справяне с дефицита на лекари и медицински сестри. За тази цел от 2011 г. насам са отпуснати повече от 350 милиона щатски долара. „Тези усилия са насочени към засилване качеството на услугите. Гарантираното покритие на хората в неравностойно положение от своя страна утвърждава позицията на Тайван като международен еталон в областта на здравеопазването”, допълни Ма Инцзю.

Агенции наемащи слаби манекенки ще бъдат глобявани



Правителството на Франция вероятно ще одобри проект на закон, с който се забранява
използването на свръхслаби модели в модната индустрия, съобщи министърът на здравеопазването.
Агенции или модни къщи, които наемат такива момичета, ще бъдат глобявани, а агентите им са заплашени с до 6 месеца затвор, ако законът бъде одобрен от парламента. Момичетата ще трябва да представят медицинско свидетелство, че имат Индекс на телесната маса (BMI) от най-малко 18, за да получат работа. За жена с височина 1.75 това се равнява на тегло от най-малко 55 килограма.
По този начин Франция би се присъединила към Италия, Испания и Израел, където преди две години бяха приети подобни забрани.

"Актавис" с нов лекарствен продукт на българския пазар - "Ланивазин"


Той се използва за лечение на пациенти, страдащи от често уриниране, свръх активен пикочен мехур и инконтиненция. "Ланивазин" ще се предлага с крайна цена в аптеката – 22,80 лв. Ниво на реимбурсация  е 25% - 5,09 лв. Доплащането на пациента по НЗОК е 17,70 лв.

Електронното отчитане в болниците може и да се отложи



Според управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов през четците не минават зелените и международните паспорти, а освен личната карта минава и всяко картонче с нейния размер…
Освен това евтините четци разчитат освен личната карта, но и нейните копия, което не е нормално, а по-скъпите само оригинала й.
Броят на необходимите на една болницата четци е около 27-цената на устройствата обаче варират между 300 и 7000 лв..

Д-р Димитър Ленков, главен секретар на БЛС: В България е изкривена практиката по предписване и заплащане на медикаменти с публични средства



у нас средствата са недостатъчни, но в същото време ние сме страната, в която най-много се
изписват оригинални препарати за сметка на генерици, с които лечението става много по-евтино. Практиката за изписване предимно на генерици е широко застъпена в други европейски страни, каза той пред телевизия Bulgaria On Air.
У нас тя може да бъде стимулирана със законови промени, както е постигнато във Франция и Германия например – да се стимулират лекарите да изписват генерични медикаменти, като „по този начин се икономисват и без това недостатъчните публични средства“, допълни той. Това е един резерв за НЗОК, който би трябвало да се дискутира и да се вземат мерки - предшестващи бъдещо увеличение на здравната вноска, подчерта д-р Ленков.

58 пациентски организации от страна са против предложението за изключване на техния представител от Надзорния съвет на НЗОК



Съобщиха от НПО и посочиха, че участието на пациентите в управлението на здравните
системи е широко застъпено като модел и направление в редица развити европейски демокрации като Естония и Германия.
„Включването на пациентски представител в управлението на НЗОК преди няколко години е едно от малкото решения в посока гарантиране интересите на гражданите в здравната система. Считаме, че България трябва да се придържа към утвърдени и доказали се практики и дори да разширява възможностите, които гарантират интересите на крайните потребители на здравната система и изразходването на публичния ресурс“, се казва още в отвореното им писмо до медиите.

Радан Кънев, председател на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок: Поехме най-тежките ресори-здравеопазването и образованието, които са като змиярници



Единствено високият резултат на РБ на парламентарните избори направи възможно България да има правителство. Всички знаехме, че са необходими тежки компромиси в този парламент,
но трябваше и някой да свърши работата. Ние поехме и най-тежките сектори на управлението. По тази причина РБ пое и министерството на външните работи, и на отбраната. Поехме и най-тежките ресори - здравеопазването и образованието. В тези безкрайно трудни ресори, в тези корумпирани змиярници, които са оставили поколения български управляващи на днешните министри, ако те не успеят да променят здравеопазването и образованието, аз ще изгубя всякаква надежда, че нещо може да се промени. Поехме и най-важния ресор в страната - правосъдието. Всяка седмица настъпваме някоя мина. Не може да се разчита, че всеки път ние ще успяваме. Имам обяснение защо всеки път ние вадим управлението от тези кризи - то не е, защото сме по-умни, по-красиви и по-добри, а защото само ние знаем и не се колебаем да назовем проблема и само ние успяваме да го решим. Трябва да дадем отговор и на новата опорна точка на опонентите ни, че РБ преяжда с власт. Това е изключително нахалство. Твърдението, че Реформаторският блок е преял с власт, е долна опорна точка, лъжа, която се разпространява по Гьобелсов начин, за да стане истина. Всъщност ние сме преяли с отговорност заради тежките министерства, които държим. Ние трябва да имаме предвид, че РБ и ДСБ сме град на хълма, получили сме доверие на хората, които вярват в демокрацията, в правосъдието, в пазарната икономика, в почтената администрация. Изкушението да тръгнем по пътя на партийните назначения е огромно. Няколкото грешни стъпки, които бяха допуснати от нашите партньори в управлението, бяха забелязани веднага, раздути в нереалистични мащаби и нанасят сериозни политически удари върху нас. Ние трябва да направим това, което обещахме - да не разчитаме, че ГЕРБ ще свършат работа с административната реформа, да я внесем ние и да прекратим с възможността да бъдем изкушавани по нормативен път, като рязко вдигнем нивото на конкурсното начало при назначенията в администрацията. Ако ме питате ще се случи ли реформа в правосъдието, моят отговор е да. В рамките на този парламент тя ще се случи и резултатите ще бъдат добри. Ако ме питате ще получат ли българските граждани това, което очакват - съдебна система и държавно обвинение, които могат да нанесат безпощаден удар върху корупцията в управлението, за да има бърз ефект върху начина по който се държат политиците, администрацията, съдиите и прокурорите, отговорът е по-скоро не. За да отговорим на обществените очаквания ние от ДСБ трябва да започнем следващата битка - за прилагане на румънския модел в българското държавно обвинение, за създаване на мощен овластен антикорупционен орган, който не е подчинен на хората, които трябва да разследва и да изпрати в затвора. В този парламент обаче няма да получим необходимата подкрепа за такава реформа, освен ако българските граждани не упражнят публичен натиск върху партиите.


Българските продажби на LG G Flex 2 стартираха от 19.03.2015 г.



В началото на годината LG представи първия смартфон с новия 64-битов осемядрен чипсет Qualcomm Snapdragon 810 и вече устройството ще може да бъде закупено и в България. Модела
G Flex 2 ще влезе в предложенията на “Мтел” и ще може да бъде закупен на цена от 48,98 лева на месец с план “Мтел трансфер XL 5GB”. Той осигурява неограничени разговори с всички мрежи и 5GB мобилен интернет на месец срещу такса от 20,94 лв при сключване на двугодишен договор. Цената на смартфона в брой е 1049 лв, а клиентите ще получат като подарък Bluetooth слушалки LG HBS-730.
LG G Flex 2 залага на дизайн, подобен на този в G3, а според компанията защитното стъкло на 5.5” Full HD P-OLED дисплей (пикселна гъстота 403 ppi) е с 20% по-здраво от това на предшественика му.. Оперативната памет от 2GB или 3GB (според конфигурацията) е допълнена от 16/32GB вградена памет, а за допълнителна има microSD слот. Основната камера е с резолюция 13МР и използва система за оптична стабилизация плюс познатата технология за лазерно фокусиране. Подобрение има и при задния панел, който може да се възстановява от леки драскотини - това вече става за едва 10 секунди при стайна температура. Операционната система логично е Android 5.0 с интерфейса на компанията, а енергията за работа идва от вградена батерия с капацитет 3000 mAh.

Заразата – сезон 1



от 28 април, всеки вторник от 21:55 ч. по Fox Bulgaria

Шеметен трилър, който се развива около фигурата на доктор Ефраим Гудуедър и екипа му от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в град Ню Йорк. Те са повикани да разследват тайнствена вирусна епидемия с отличителните белези на древен и зловещ щам на вампиризъм.

Концерт в синьо "Усмихни се" на Йоанна Драгнева в подкрепа на деца аутисти



Чаровната певица е едно от лицата на кампанията за Информираност за Аутизма
 
Целта на кампанията и артистите, които я подкрепят е със средствата на изкуството да се информира обществото за децата аутисти и да се съберат средства за изграждане на обучителен център в София за създаване на мотивация у деца с аутизъм.
Освен музикална част, програмата включва кратък презентационен филм за дейността на фондация „Стъпка за невидимите деца на България”, както и представяне на първите реализирани фотосесии.
Дизайнът на концерта (18.03.т. г.) бе решен изцяло в синьо като част от „сините” концерти, които реализира фондацията.

Америка търси талант - сезон 8



Осмият сезон на риалити състезанието „Америка търси талант“ ще се излъчи премиерно по Fox Bulgaria на 17-и април. В журито са Хауи Мандел, който се завръща за четвъртия си сезон и Хауърд Стърн, който за втори път ще бъде част от журито. Шарън Озбърн е заменена от Мел Б. Тя напусна предаването след 6 сезона. Хайди Клум е четвъртият съдия в журито. Епизодите ще се излъчват всеки петък от 20:05 ч.

БТА подписа споразумение за сътрудничество с ЮНЕСКО



Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова подписа споразумение за сътрудничество с БТА, представлявана от генералния й директор Максим Минчев в Париж.
Съгласно споразумението двете организации ще обединят усилията си в съвместни проекти, които да допринесат за разпространението на информация и популяризирането на приоритетите и дейностите на ЮНЕСКО.
За нас е радост, че още една значима информационна агенция ще партнира на ЮНЕСКО в комуникациите, достигането до аудиториите и повишаването на информираността. Те са много важна част от усилията на ЮНЕСКО да мобилизира партньори от гражданското общество и медиите за постигане на нашите стратегически цели.”, коментира Ирина Бокова след подписването на споразумението.
Генералният директор на БТА Максим Минчев изрази задоволството си от постигнатата договореност за сътрудничество. Той припомни, че със своята 117 годишна история БТА е не само най-старата информационна агенция в България, а и една от най-старите в света. „Щастливи и горди сме, че БТА е първата българска медия, партнираща на ЮНЕСКО, и се нарежда до големите като АП, Ройтерс, ББС, Синхуа, РИА новости. Агенцията е готова да организира инициативи за популяризиране на българското културно-историческо наследство, както и събития, които ще отбележат 70-годишнината от създаването на ЮНЕСКО и 60-годишнината от членството на България в организацията през 2016 г.

HomeMax е новото име на магазини Baumax



Веригата, която смени австрийския си собственик в края на миналата година, променя и концепцията си, позиционирайки се като място за цялостни решения и завършени продукти.
Новият собственик обещава да запази традиционно силните сектори „Градина” и „Строителство”, но вече въвежда допълнителни услуги, които са различни от предлагането в другите строителни хипермаркети.
В магазините вече кипи усилена работа по подреждане и аранжиране на новата стока. HomeMax щепосрещне пролетта с 300,000 цветя и нова визия, която убедително подкрепя слогана „Един дом, много идеи“.
Управителят на веригата Захари Занев споделя:„Световните тенденции се променят и в глобален мащаб вече всички вериги се опитват да следват модела, наложен от ИКЕА –предлагане на цялостно решение за дома, като същевременно клиентът запазва свободата си да комбинира сам различните продукти и материали. Ние искаме да запазим наложените добри практики от предшествениците ни, но ще се съобразим с българските потребности и особеностите на нашия пазар“.
Веригата е предпочитан доставчик на строителни материали за домашните майстори и е постоянен партньор на големите строителни фирми в страната. Тя предлага над 40,000 артикула, много от които са от собствена марка.
---
HomeMax - В края на миналата година магазините от типа “направи си сам”- “bauMax”, бяха купени от българската компания “Хедус”АД. Магазините освен, че ще продължат да предлагат материали за ремонти и строителство, ще заложат и на най-разнообразни услуги, за да са от полза на клиентите. Освен към крайните потребители веригата ще е насочена и към малките фирми и домашните майстори. В двата търговски обекта в София, и в тези в Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе и Плевен ще се продава на достъпни за българите цени.

Веси Попова затвърждава присъствието си на световната хаус сцена



Красивата певица изненадва почитателите на хаус музиката едновременно с два мащабни DiMO (BG). Парчето се казва Make My Beat и прави впечатление със зареждащото си клубно звучене. Видеоклипът към него вече се върти в българския музикален ефир. Вторият проект е резултат от съвместния и труд с популярното италианско дуо JazzyFunk. Песента със заглавиеSometimes I Cry е нежна и баладична. Заслужава внимание фактът, че прекрасният саксофон в нея е изсвирен от Енрико Бентиволио – талантлив изпълнител, участвал на една сцена със световни звезди от ранга на Марая Кери, Дженифър Лопес, Роби Уилямс.
проекта. Първият е реализиран съвместно с един от най-добрите диджеи у нас –
Видеоклипът на Sometimes I Cryще бъде официално представен в края на седмицата.

Actavis финализира придобиването на Allergan



Обединението създава фармацевтичен бизнес с потенциал за растеж без аналог в отрасъл

Брент Сондърс, изпълнителен директор и Президент на Actavis:

-Обединението на Actavis и Allergan създава изключителна глобална фармацевтична компания и лидер в един нов модел на отрасъла – Growing Pharma. С нашата база от световно известни франчайзингови марки, един от водещите световни генерични бизнеси, първокласна развойна дейност за фармацевтично развитие и опитен мениджърски екип, ангажиран да поддържа високоефективна дейност в цялата организация, ние създаваме несравнима основа за дългосрочен растеж.
Нашата обединена компания ще бъде изградена около фокусирания върху клиента ангажимент за партньорство с лекари, фармацевти и пациенти, за да се осигурят иновативни методи на лечение и подобряване на достъпа до важни терапии по света. Нашите опитни служители ще продължат да доставят изключителна подкрепа на лекари и специалисти от цял свят във връзка с широка гама от продукти, a нашата мощна верига за глобално предлагане е широко призната като световен лидер, с продължаващи високи постижения в качеството и обслужването на клиентите.
В подкрепа на развитието на този модел за иновативна индустрия е нашият стратегически фокусиран двигател за „Проучване и развитие“, изграден върху нови обединения на пазарите за специализирана и първична помощ, където съществуват значителни неудовлетворени медицински потребности, се захранва от приблизително $ 1,7 милиарда годишна инвестиция. С иновативен портфейл от над 20 разработвани продукти в краткосрочен план и производство на генерични лекарства от световна класа, който продължава да държи водеща позиция сред първите заявени възможности в САЩ и повече от 1000 разрешения за търговия в световен мащаб, ние сме уникално позиционирани в рамките на нашата индустрия така, че нашите развойни дейности да бъдат в подкрепа на устойчивия органичен растеж в дългосрочен план.
---
Actavis - е уникална, глобална фармацевтична компания и лидер в нов модел индустрия – Growing Pharma.Actavisе фокусирана върху разработване, производство и продажбата на иновативни маркови лекарства, висококачествени генерични лекарства и лекарства без рецепти, както и биологични продукти за пациенти по целия свят.
Актавис предлага на пазара портфолио от най-добрите в класа си продукти, които осигуряват ценно лечение на централната нервна система, грижа за очите, медицинска естетика, гастроентерология, женско здраве, урология, сърдечно-съдови и антиинфекциозни терапевтични категории, и развива третия по големина в световен мащаб бизнес с генерични лекарства, осигурявайки на пациенти по целия свят по-голям достъп до достъпни и качествени лекарства. Actavis е лидер в научните изследвания и развитието, с една от най-широките развойни дейности във фармацевтичната индустрия и водеща позиция в подаването на заявления за генерични продукти в световен мащаб.
С търговски операции в около 100 страни, Actavis се ангажира да работи с лекарите, здравните работници и пациентите за предоставяне на иновативни и доказани лечения, които помагат на хората по целия свят да достигнат жизнения си потенциал.
Actavis възнамерява да приеме ново глобално име – Allergan – след одобрението на акцинерите през 2015 г.

Татяна Лолова направи трио с Алфредо Торес и Айвън



Горещият латино проект BLACK & WHITE разтанцува актрисата



Торес и водещият и продуцент Иван Иванов - Айвън и се разтанцува в ритъма на латиното на церемонията по връчванане на наградите VIP Business Awards.
Алфредо и Айвън изпяха пред гостите своята дебютна дуетна песен „Не, не – няма спиране“, а Татяна Лолова излезе на сцената заедно с тях и дори опита да вземе микрофона на изпълнителите. Дебютният за черно-белия дует латино сингъл "Не, не няма спиране" е част от новия шоу-проект на Айвън - BLACK & WHITE.

Апаратура от най-висок нов клас за България заработи в ДКЦ „Софиямед“



Новото поколение апаратура е на водещият световен американски лидер в производството на лабораторна техника „Beckman Coulter” и е произведена в средата на 2014 г. Новата техника
вече функционира в Клиничната лаборатория на ДКЦ „Софиямед“ и по думите на неговия управител д-р Тинка Данчева е единствената високотехнологична апаратура от този клас в България.
Новата апаратура дава възможност за изследване едновременно на 26 параметъра от кръвната картина. Това е изключително висок клас хематологична техника за изброяване на 5 диференциално броене на белите кръвни клетки и изброяване на ядрените еритроцити. Има 5 режима на работа, както и панел за други телесни течности.
„Всичко това ни позволява да бъдем изключително прецизни при диагностиката на хематологичните заболявания. Усъвършенстваната технология гарантира отлична чувствителност и специфичност на диференциалния анализ и точност на всеки един показател от изследваната проба. Разбира се факта, че подобен клас апаратура се внася за пръв път в България и се намира в ДКЦ „Софиямед“ само може да радва целия ни екип, надявам се и пациентите ни”, коментира д-р Tаня Тодорова, ръководител на звено Клинична лаборатория в ДКЦ „Софиямед”.
Новия автоматичен хематологичен брояч разполага с последно поколение системи, които свеждат до мимимум ролята на субективния фактор при изследване на кръвните проби. Сред тях е иновативната триизмерна „VSC” технология, която способства за максимално точни резултати, Accu count – която подобрява точността на броене на клетките и има повишен праг на чувствителност за разделяне на еритроцити от тромбоцити, както и патентованата функция за трикратно измерване на пробите, която гарантира точността на резултатите и минимизира до максимум техническите грешки при обработката на резултатите.

„Чистота Комфорт“ е една от най-младите и бързо развиващи се фирми за почистване в България



Основана през 2013-та година, само за една година тя успя да се наложи като новатор в услугата професионално почистване. В момента се обслужват около 30 крупни корпоративни
клиента, а броят на новите клиенти непрекъснато нараства. Благодарение на вече завоюваните позиции на пазара, фирмата поглежда към нови предизвикателства – комплексна хигиенна поддръжка и доставка на санитарно-хигиенни консумативи.
Фирмата е специализирана в сферите на професионалното почистване на всякакви корпоративни обекти. Независимо дали се отнася за офис, магазин, складова база, търговски център, офис сграда или какъвто и да е друг корпоративен обект – предлага се широк набор от услуги. "Чистота Комфорт" не поставя и индивидуалните клиенти на заден план.
Екипите на българската компания са съставени от висококвалифицирани професионалисти с дългогодишен опит в професионалното почистване. Всеки член на екип успешно е преминал първоначален подбор, специализирано обучение и изпитателен срок. "Чистота Комфорт" ООД е преминала и през процедурата по сертифициране по Система за управление на качеството ISO 9001:2008.
„Стремим се към непрекъснато увеличаване и подобряване на предлаганите от нас услуги. На пазара на услугите професионално почистване и фасилити мениджмънт конкуренцията като брой фирми е значителна. Голяма част от фирмите на пазара правят компромиси с качеството - от една страна, за да предложат по добра цена, и от друга страна, за да занижат разходите си. За нас  това не е правилният подход. Съотношението цена - качество е на първо място, както за всеки настоящ и потенциален клиент, така и за нас. Предлагайки безупречни услуги на възможно най-добрите цени ние сме уверени в увеличението на пазарния ни дял и преодоляването на конкуренцията“, коментира Георги Пандуров, съсобственик на „Чистота Комфорт“. „Като млада и амбициозна компания с натрупани умения, вярваме, че имаме по-добро разбиране на нуждите и проблемите на клиентите, отколкото другите компании в този бранш. Това ни дава възможност да създаваме и реализираме успешно разнородни услуги, насочени както към корпоративни клиенти, така и към инивидуални граждани“, споделя другия собственик Тодор Батков.

National Geographic Channel с игрален филм за живота на Исус Христос по Великден



Премиерата на „Да убиеш Исус“ е на 5 април от 21:00 часа и с повторения на 6 април от 18:00,
на 11 април от 14:00 и на 12 април от 18:00.
Поредицата се състои от 3 епизода по един час и е продукция на Scott Free Production. Продукцията е създадена по бестселъра на О’Райли и Мартин Дъгард и представлява хроника на живота на Исус от Назарет. Зрителите ще видят напрегнатите политически, социални и исторически конфликти от времето на Римската империя, които водят до смъртта на Исус.
Филмът е проект на изпълнителните продуценти Бил О’Райли, Ридли Скот, Дейвид Зукър, Мери Лисио и Тери Уайнбърг от Scott Free Production, и Хедър Моран и Чарли Парсънс от National Geographic Channel. Режисьор на сериала е британецът Крис Менол, а сценарист е лауреатът на „Оскар” и „Еми” Уалън Грийн.
Актьорският състав в трите поредни епизода включва: Хааз Слейман (“Посетителят”) в ролята
на Исус; Келси Грамър (“Партньори”, “Шефът”) в ролята на Цар Ирод– непреклонният и амбициозен римски цар на Юдея, направил опит да убие Исус след раждането му; Стивън Мойър (“Истинска кръв”) в ролята на Пилат Понтийски; Абин Галея в ролята на Йоан Кръстител; Стефани Леонидас (“Съпротива”) в ролята на Саломе – дъщеря на Ирод II и Иродия, станала причина за смъртта на Йоан Кръстител; Анайрин Барнард (“Бялата кралица”) в ролята на Яков – един от 12-те апостола на Исус; Върнън Добчеф (“Преди залез”) в ролята на Исая; Джо Дойл (“Царуване”) в ролята на Юда – апостолът, който накрая предал Исус; Алексис Родни (“Пазители на галактиката”) в ролята на Симеон (Петър) – един от 12-те апостола на Исус и негов най-близък довереник и други.
„Да убиеш Исус” е третият съвместен проект на National Geographic Channel, Scott Free Productions и Бил О’Райли.

Всеки десети българин влиза в категорията "дълбока бедност"



Въвеждаме понятието „дълбока бедност", като това са хората, които са най-отдалечени от средната класа, т.е. доходът им е до 40% по-нисък. Под този праг пада всеки десети българин.
През 2013 г. 21 на сто от населението е в риск от бедност, а един на всеки десет е в риск от дълбока бедност, съобщи Петър Ганев - старши икономист в Института за пазарна икономика, цитиран от БНР.
Ганев посочи като основни причини за обедняване на хората лошото образование и безработицата, а за малцинствените групи - и животът в гето.
"Най-рискови по отношение на бедността са семействата с двама възрастни с лошо образование с поне три деца и живеещи в райони с висока безработица. Най-ниската линия на бедността - т. нар. дълбока бедност, е за хора с доход 40 процента от медианния доход на глава от домакинство. По данни на НСИ този медианен доход за 2013 година е близо 3000 лева годишно или 250 лева на месец. Тоест, близо 700 хиляди души в страната живеят с доход под 100 лева месечно, а като бедни се определят 1,5 млн. души с 60 процента от медианния доход или 150 лева месечно", са изчислили в Института.
Сред най-рисковите групи, които са зависими от качеството на образование и процесите на пазара на труда, са безработните и неактивните хора.

В МБАЛ „Събо Николов” - Панагюрище заработи последна технология за безвредно 3D изследване на млечни жлези



Новият ултразвуков апарат, на немския производител на медицинска апаратура Siemens,
разполага с технологията Automated Breast Volume Scanner (ABVS) за триизмерни изследвания на млечни жлези. Нововъведението е част от новия социален проект на „Асарел Панагюрище Здраве“ ООД - Многопрофилен медицински комплекс с високотехнологичен онкологичен център.

3D ултразвукът ще позволи жените да се възползват от най-съвременните решения в областта на превенцията на рака на гърдата. Провеждането на качествен скрининг е от ключово значение в борбата с това заболяване. За  всички жени, навършили 40 години се препоръчва провеждане на мамографско изследване веднъж годишно.

Преди да започнат работа с новата технология лекарите в отделението по Образна диагностика на МБАЛ „Събо Николов” са преминали специално обучение за работа с технологията ABVS.

„3D ултразвукът на млечната жлеза е удобен и точен метод за диагностика на лезии при висока плътност на тъканта, които много по-трудно биха били открити, използвайки само традиционните методи”, коментира д-р Младен Младенов - акушер-гинеколог, специалист в областта на мамографиите. Първите пациенти ще бъдат прегледани от него с новата технология на 25.03.2015 г. в МБАЛ “Събо Николов“ ООД, ет.1, кабинет №5.

Проектът на „Асарел Панагюрище Здраве“ ООД - Многопрофилен медицински комплекс с високотехнологичен онкологичен център, в който ще се използва новата технология, е на стойност 54 млн.лв. Те ще бъдат усвоени още през 2015 г., а това е най-значимата инвестиция в областта на здравеопазването за последните 10 години в България.