Translate

сряда, 22 април 2015 г.

Здравеопазването е в клинична смърт



По време на дискусията за проблемите в сектора се проведе във Велико Търново бе казано, че:
-Между медицината и здравната система зее огромна пропаст, защото медицината се развива със светкавични темпове, а здравеопазването върви назад;
-У нас лекарят е превърнат в аргатин, който зависи от всеки;
-Приетият осигурителен модел е отворил входа толкова много, че управляващите вече се чудят как да го затворят, защото сега всичко е „на главата” на лекарите;
-В здравната система има изкуствени течове;
-БЛС се нуждае от рестарт, тъй като неговите събори се превръщат в борба за надмощие и
стремеж да се запази властта на всяка цена. 95% от българските лекари не вярват на сегашното ръководство на БЛС и смятат, че това е ЕООД – формула. БЛС ще е силна само, ако е единна, обединена и водена от честно ръководство;
-Необходима е промяна в Закона за съсловните организации на лекарите и лекарите по дентална медицина и др.
Методика за заплащане на дейностите в лечебните заведения, специализациите на лекарите и перспективите за развитие на българското здравеопазване бяха очертани от медиците като основни трудности. Част от лекарите дадоха негативна оценка на състоянието на системата в момента. “Здравеопазването почти е изпаднало в клинична смърт. Трябва да започнат дискусии, за да се промени това. Всички сме виновни за състоянието в момента, но няма смисъл да се връщаме назад. Трябва да започнем стъпките за бъдещата здравна стратегия”, каза д-р Марияна Кирилова, председател на Районната колегия на БЛС във Велико Търново.

Националното сдружение на частните болници подаде жалба във ВАС срещу методиката на НЗОК за плащане на болничната помощ



Документът приет с постановление на МС предвижда болниците, които извършват лечение по спешност, да получат до 95% от платените пари през 2014-а. А тези, които не приемат спешни пациенти, до 90% от преведеното от касата м. г. По този начин се налагат лимити, които
противоречат на конституцията, на нашето здравно и европейско законодателство, са мотивите на сдружението.
Това е в ущърб на пациентите пък е становището на омбудсмана Константин Пенчев, по отношение на новата методика на  НЗОК. Той е изпратил писмо до здравния министър д-р Петър Москов, с което му предлага лимитите на лечебните заведения да отпаднат.
Омбудсманът твърди, че ако решението не бъде преразгледано, това ще се отрази на достъпа до качествена медицинска помощ и на свободния избор на пациента къде да бъде лекуван. „Трябва да се въведе друг механизъм за контрол над изразходваните средства, който да е в интерес на болните", посочва Пенчев в отговор на отвореното писмо на „Млади лекари за ново здравеопазване".

От 2018 г. в заведенията и ресторантите на австрийска територия се забранява тютюнопушенето




Най-накрая достигнахме европейските стандарти за защита на непушачите“, каза австрийският здравен министър Забине Оберхаузер. В Австрия действа законова забрана за пушене на обществени места, но тя предвижда редица изключения за кафенета и ресторанти, съобщава Интерфакс.




Агенцията за социално подпомагане ще обяви до 15 май обществена поръчка за доставка на 21 вида храни на обща стойност 24.24 млн. лв.



Продуктите ще бъдат раздадени на 256 хил. получатели на помощи за отопление. Това съобщи пред медиите шефът на Агенцията за социално подпомагане Ивайло Иванов. Пакетите ще съдържат брашно, ориз, макаронени изделия, лютеница, доматено пюре, пиперки, гювеч, месни и рибни консерви, боб, леща, компот, мармалад, захар, мед, бисквити, ядки. Индикативната стойност на един пакет е 76 лв. без ДДС. Храните са подбрани след допитване на Българския червен кръст до получателите на помощта в предишни години и след консултация с МЗ за полезността и.

Хърватия въвежда система от парични бонуси за медицинските си работници



съобщи министърът на здравеопазването Синиша Варга пред агенция Хина. Целта е лекарите и сестрите да бъдат задържани в страната и да не бягат в чужбина. Освен с парични стимули болниците ще поощряват младите лекари да растат бързо в йерархията, ако работят достатъчно и добре. Над 230 лекари и 100 медицински сестри са емигрирали 2013 г., когато страната се присъедини към ЕС, до март 2015 г.


Безпрецедентно дело срещу МЗ за близо 60 хиляди лева



завежда 39-годишната медицинска сестра Камелия Чернева от Асеновград, която страда от рядката болест муковисцидоза. То е заведено по Закона за защита от дискриминация и е
насрочено за 7 май.
Клиничната пътека за заболяването от т. г. е на стойност 990 лева, а в дадени случаи еднодневното лечение на болестта струва 900 лева, обясни Чернева. По думите й, за поддържането на живота й, са необходими по два антибиотични курса годишно, всеки на стойност около 7000 лева.
„Това, което искам, е министерството да ми изплати парите, които аз и моето семейство сме давали за лечението ми през последните 5 години на стойност близо 24 хиляди лева и още 35 хиляди лева за неимуществени вреди", обясни Чернева и отбеляза, че през 2009 година е изписана от болница с диагноза "тежка кислородна недостатъчност" и оттогава се самолекува. „Чувствам абсолютно безсилие и гняв от безхаберието на здравните власти. Това те кара да се усещаш тотално изолиран от всички, дори от най-близките ти хора и приятели. Да не говорим за огромния стрес дали ще намериш парите, които ти трябват, за да живееш. Защото си във вечна липса - събираш за следващия венозен курс. Ами за другия? Ставаш и лягаш безпомощен, с чувство на някаква обреченост и безнадеждност. Не бива да се мълчи, когато се нарушават човешки права, защото по този начин се толерират неправдите", категорична бе тя.
От това рядко заболяване в България страдат около 200 души. То поразява белите дробове и храносмилателната система.

От Конфедерация "Защита на здравето" искат промяна във финансирането на здравната система



така че заплащането на лекарите да не се обвързва с броя на пациентите, тежестта на
заболяването, а освен това всеки пациент, преминал през болнично лечение, да получава разходен документ, който да отразява цената на престоя, на лечението и на положените за него здравни грижи, съобщава БНР.
Председателят на пациентската организация Петко Кенанов заявява, че документа трябва да стане разходооправдателен иедва след като бъдеа подпосан от пациента да отива в НЗОК, за да бъде изплатен.
Цените на лекарствата у нас се управляват политически, пък заявиха от Националната пациентска организация.

Пациентски организации искат Фонд за обезщетение при некачествено лечение



В 99% от случаите на увреждане заради лекарска грешка прокуратурата отказва да образува
дело, а съдилищата не допускат до разглеждане 90 на сто от исковете, съобщава Нова телевизия. Една от пречките е, че вещите лица, които правят експертизите, много често са обвързани с определени лекари и болници. Според пациентските организации създаването на фонд ще реши проблема. Между 100 и 200 дела се водят досъдебни производства, от които много малко влизат в съда и реално няма никакво обезщетение на пациентите.
От Българската асоциация за защита на пациентите настояват да се създаде фонд за обезщетение при лекарски грешки. Предложението е половината пари в този фонд да идват от застраховките професионална отговорност, които медиците по закон трябва да сключват, а останалите средства от държавния бюджет.

ВАС осъди НЗОК да заплати 74 000 лв. на пациент



Заради забавено разрешение за лечение в чужбина - формуляр S2, поради което той е бил принуден да си го плати сам, съобщиха от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Разходите по лечението са близо 80 хил.лв., които плаща с кредити. Пациентът, страдал от
рядък вид бързо прогресиращ лимфом, който не може да се повлияе от прилаганото у нас терапия. Преди три години той подал молба и след двукратния отказ от НЗОК в рамките на половин година и жалба срещу отказа на здравната каса да разреши лечението. Съдът отменя отказа на НЗОК, като решението е потвърдено и от ВАС. Касата обаче, вместо да изплати разходите на човека, му издала разрешение за лечение в чужбина две години след като то е извършено. Следва ново дело, но по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, нови експертизи и накрая ВАС постановява окончателно, че касата е осъдена да плати обезщетението.


Бюджетът на касата е създаден, за да отговаря на вашите здравни потребности, а не на бизнес плана на определена болница



Няма никаква опасност някой пациент в спешна нужда да не бъде приет в болница. А ако лекар
е казал разпространеното по медиите твърдение, че заради новата методика на финансиране на болниците родилките "ще трябва да стискат", той трябва да получи сериозни санкции, защото такова нещо няма, заяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов по „Нова телевизия“.
"Ние в момента пресичаме бизнес плановете на болниците. Сега чувате вопли от болници, за които никой няма да разбере, че затварят, освен собственика им", коментира той и посочи, че има много болници без пациенти и такива, в които се регистрират мъртви души. В болница в Лом например има приети повече хора в състояние на кома, отколкото в София и цялата Софийска област - а това са стотици хора, които уж лежат в реанимация и за тях се плаща скъпо на ден. По повод възможността регистрация в болница да се прави с ксерокопие на лична карта, Москов се закани, че болници, които я практикуват, ще бъдат наказани за злоупотреби.

Новата наредба 34 за лекарите-специализанти не работи



Тя дава възможност на младите лекари не само да специализират безплатно, но и да получават
заплата и да им тече трудов стаж. Голяма част от младите медици обаче не могат да се обучават по новите правила от тази година. Причината е, че болниците нямат пари, с които да платят заплатите на младите лекари. Месечната издръжка само на един от тях е между 1000-1500 лева, съобщава Нова ТВ.
Според ректорът на МУ проф. Ваньо Митев държавата трябва да субсидира болниците, за да заплащат труда на специализантите т. е. МЗ трябва да разполага с някаква сума, за да покрива тези разходи.
„Аз го знам това нещо. Държавата просто трябва да отпусне специален фонд за субсидиране на специализациите. Но и държавата няма пари. И каква стана тя? Има една чудесна наредба, която е съвършено неработеща. И това ако не е параграф 22.
“, коментира той.

Не си изпълнявате обещанията, съжалявам, че ви се доверих!



Това казва в свое открито писмо лицето на борбата с хепатита в България Христо Гешов по адрес на здравното министерство и конкретно към здравния министър д-р Петър Москов.
Здравният министър пое ангажимент за закупуване на скринингови тестове за хепатит В и С, а също така и за осигуряване на мобилен кабинет.
„Днес здравно министерство забравя за поетите ангажиементи към нас, макар че обещаха публично. Като носител на „тихият убиец” вярвах, че този министър би променил порочните практики в страната ни, свързани с коварния вирус. Чух се със зам.-министъра на здравеопазването, д-р Персенски, който категорично ми заяви, че нямал спомен да е обещавал каквото и да било, различно от осигуряване на мобилен кабинет. На мен мобилен кабинет без тестове не ми трябва. Определено съжалявам, че гласувах доверие на подобно ръководство. Съжалявам, че година и половина съм се занимавал с тази дейност и че за тази държава жертвах собствения си живот. За пореден път България показа колко държи на българският народ. Не бих желал да си партнирам с лъжци, хора, които не държат на думата си и забравят всяка казана от тях дума още на следващия ден”, споделя Гешов.
Д-р Москов порица Гешов и неговата фондация за борба с хепатита, тъй като поискал помощ за прегледи на хора, но не могъл да осигури желаещи да се преглеждат. "Съжалявам, че легитимирах този човек, такива хора опетняват името на пациентските организации", заяви здравният министър пред Нова телевизия.
Д-р Москов осигурил екипи за прегледи, но Гешов не осигурил хора, които искат да се преглеждат.

Ако болниците тази година получат по-малко от обещаните им 95% от миналогодишните средства



от БЛС ще оттеглят подписите си от методиката за заплащане на медицински дейности и НРД
2015, което ще доведе до блокиране на дейността и исканията на БЛС ще бъдат приети в крайна сметка, категоричен бе д-р Цветан Райчинов.
От БЛС настояват да се отблокират 25 млн. лв. от оперативния резерв на НЗОК, които да се разпределят за цялата година за дейности в болничната помощ. Лекарите настояват да се отблокират и още 35 млн. лв., които да бъдат насочени за онкоболните, тъй като в бюджета за тях е заложен дефицит от края на миналата година. Така още 60 млн. лв. според тях ще предотвратят по-сериозни финансови проблеми на болниците до края на годината. Освен това в резерва ще останат 50 млн. лв., които пък да отидат за лечебните заведения, които приемат спешни случаи.
БЛС очаква отговора на Надзорния съвет на НЗОК до 28 април 2015 г.

Бившият здравен министър от първото правителство на ГЕРБ д-р Стефан Константинов: Моля Ви, назначете ме в лекарския съюз!



„Нищо лично към новите експерти на БЛС , но и ние сме човек! Стискайте палци, братя, дано и нас ни огрее някое топло местенце, че ми омръзна все с работа да си изкарвам парите!” Това е написал във „Фейсбук” бившият здравен министър от първото правителство на ГЕРБ д-р Стефан Константинов, който сега е редови лекар акушер-гинеколог. Той публикува и скандално писмо-молба в полушеговит тон до председателя на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов:
ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА УС НА БЛС ЕООД Д-Р ЦВЕТАН РАЙЧИНОВ
КОПИЕ: ПЛАЩАЩИТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ЧЛЕНСКИ ВНОС
МОЛБА от д-р Стефан Константинов лекар, УИН 1100000515
Уважаеми господин председател, Моля да бъда назначен като експерт в съсловната фирма, която ръководите. Считам, че като бивш участник във властта ми се полага подобна длъжност, която би допринесла за повишаване на материалното ми състояние. Моля да забравите работата ми за подобряване на българското здравеопазване, която оценявам като грешка и да Ви уверя, че съм готов да браня статуквото в системата и интересите на силните на деня. Моля също да забравите упреците ми към Вас, когато подписвахте документи, меморандуми, споразумения, правихте договорки, подкрепяхте или искахте оставки без санкция от УС на БЛС. Причината беше неосведомеността ми, че като едноличен собственик, Вие нямате нужда от подобни решения. Декларирам, че съм готов да подкрепя всякакви одобрени от Вас методики за плащане – 90%, 80%, 60% и др. спрямо миналата или произволна година, както и всеки министър или управител на НЗОК, стига да съм сигурен, че няма да направят никакви смислени промени. Смея да се надявам на положителен отговор на молбата ми, която е в пълен синхрон с политиката на БЛС да осигурява допълнително възнаграждение на всеки уволнен, отстранен или с изтекъл мандат висш кадър от МЗ или НЗОК. В очакване на положителен отговор, преди предстоящия изборен Събор на БЛС, приемете най-искрените ми благодарности за петгодишното ръководство на съюза, през което време той се превърна в автономна от членовете си структура, верен съюзник на всяка власт, сигурен пристан за временно изпаднали от управлението лица. Дано делегатите проявят здрав разум и Ви изберат за заместник-председател или поне член на УС, до следващия Събор, когато отново официално да поемете кормилото в БЛС.
С уважение: гр. София - д-р С.Константинов, кандидат-експрерт на БЛС.

Лекари недоволни от методиката за заплащане на дейностите в лечебните заведения, която налага лимити на болниците



Това стана ясно по време на провелата се във Велико Търново кръгла маса по проблемите на
здравеопазването. Според лекари д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС, е сложил подписа си под методика, която е неприложима в пазарни условия и е наложена на УС на БЛС с натиск. Представители на РЛК от София и Шумен обвиниха ръководството на съсловната организация, че управлява лошо, недемократично и поради това не се ползва с доверието на лекарското съсловие. Д-р Райчинов нарече тези обвинения тенденциозни и припомни, че на последните два-три събора на БЛС никой не е искал нито неговата, нито оставката на някой от членовете на Управителния съвет.

Влязлата от март т.г. в сила методика за финансиране на медицинските дейности от НЗОК налага лимити



нарушава достъпа до лечение на болните, въвежда листа на чакащи и задейства командно-административни механизми. Към момента в БЛС не е постъпила официално позиция от нито една болница в страната, в която да се сигнализира за проблеми, свързани с новата методика за финансиране на болниците.
На последната среща между БЛС и НЗОК се реши, че след анализ на разходваните средства за болнична помощ и на изпълнението на проектобюджетите на касата за следващото тримесечие всички разпределения на средствата ще бъдат анализирани повторно болница по болница." След като се установи има ли ощетени, или облагодетелствани, могат да се предприемат необходимите стъпки за регулация, коментират от БЛС.
В новата методика за финансиране на болниците, срещу която лекари обявиха символични протести, има „някои неогледани неща“, заради което предстои да бъдат направени корекции, каза в интервю за Дарик зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков. Той поясни, че предстои преразпределяне на пари от болници, които не предлагат спешен прием на пациенти, към заведения, които обслужват спешни пациенти и работят денонощно.

вторник, 21 април 2015 г.

Учителите Ангел Ангелов и Димитрина Тодорова са избрани да участват В Microsoft E2 Global Educator Exchange


Microsoft обяви, че Ангел Ангелов – учител по Информационни технологии в СОУ „Сава Доброплодни“ в Шумен и Димитрина Тодорова – учител по Информационни технологии от

Английска езикова гимназия „Гео Милев“ в Бургас, ще сеприсъединят към 300 Microsoft Innovative Educators (иновативни учители на Microsoft) и ученици - посланици от цял свят в събитието E2 Global Educator Exchange. То ще се проведе от 29 април до 1 май в централата на Microsoft в Редмънд, щата Вашингтон (САЩ).
Едни от най-иновативните учители в света са избрани да присъстват на събитието, както и да си сътрудничат, да създават и да обменят опит с колегите си за интегриране на технологиите и образованието по начини, които да подобрят резултатите от обучението и да подготвят учениците за пазара на труда.
Антъни Салсито, вицепрезидент „Световно образование“ в Microsoft Corp., заяви: „Нашите световни MIE експерти преобразяват учебната среда по един невиждан досега начин, а събитието E2 Global Educator Exchange им позволява да споделят този опит с колегите си и да работят заедно за разрешаване на възникналите предизвикателства. Провеждането на E2 в нашата централа в Редмънд ни дава възможност да чуем техните иновативни идеи, да ги пренесем в Microsoft, където да подкрепим тази трансформация и да работим заедно, за да може обучението да подготви учениците за утрешния пазар на труда.“
Като част от събитието MIE експертите ще вземат участие в предизвикателството Global Educator, където ще бъдат разделени в групи с техни колеги от различни краища на света, за да създадат проект, свързан с използването на технологии на Microsoft в рамките на конкретните теми: „Смелост“, „Кураж“ и „Лидерство“.
Събитието E2 Global Educator Exchange е част от инициативата „Microsoft в образованието“, която предлага поредица програми за професионално развитие, имащи за цел да се преодолеят разликите между технологичните умения и иновативното преподаване. Програмите не се ограничават с традиционното софтуерно обучение, а осигуряват платформа, която подпомага обучението на учителите и училищното ръководство с различни нива на квалификация. Чрез тези програми компанията Microsoft е обучила над 10 милиона учители и е достигнала до повече от 200 милиона ученици по целия свят от 2003 г. насам.

В ЕС България е на предпоследно място в осигуряването на животоподдържащи и животоспасяващи лекарства и терапия за болните от хемофилия



Хемофилия А, Хемофилия В, болест на Фон Вилебранд са от групата на вродените нарушения на кръвосъсирването. Това означава, че хората с вродени нарушения в кръвосъсирването не
кървят по-силно или по-обилно, а по-продължително. Тежестта на заболяването се определя от количеството на факторите на кръвосъсирване в кръвта - колкото те са по-малко, толкова тежестта на заболяването е по-голяма.
Сред страните от ЕС България е на предпоследно място в осигуряването на необходимите животоподдържащи и животоспасяващи лекарства, така и в осигуряване на ефективна терапия за тези болни. Европейските стандарти за минималното осигурено количество лекарство на глава от населението са 3 международни единици, докато в България за 2014 г. то е 2.7 международни единици.
През 2013 година по поръчка на Българската асоциация по хемофилия беше направено социологическо проучване за нивото на информираност на работодателите за заболяването. Допитването беше проведено измежду 202 големи, средни и малки частни предприятия на територията на цялата страна. От него стана ясно, че 52% от работодателите биха назначили в компанията си човек, който страда от хемофилия.
Реалността, обаче, не отговаря на нагласите на бизнеса – само 23% от участвалите в анкетата работодатели заявяват, че имат служители, които страдат от някакъв вид хронично заболяване. Най-много са тези със сърдечно съдови (30%) и заболявания на опорно-двигателната система (22%). Следват ги диабетиците (17%) и страдащите от болести на централната и периферната нервна система (13%). Заетите хемофилици са 4%.
Близо половината от мениджърите признават, че не са запознати с особеностите на тази болест. Тези, които я познават, смятат, че страдащите от хемофилия могат да се реализират успешно на пазара на труда.
Тази година може да се присъедините към обществото за подкрепа и да изразите своята съпричастност към тези болни, като подкрепите Манифеста на Фейсбук страницата на Българска асоциация по хемофилия.

За първи път в България бе поставена системата BoneBridge




За първи път в България в рамките на III Курс по Отохирургия на тема „Имплантируеми слухови системи“, организиран от УНГ отделението към Болница Тракия Стара Загора, се
постави напълно имплантируемата система BoneBridge. Системата е последната разработка на фирма MedEl, Austria и представлява изцяло имплантируем активен костен вибратор. Съвместен международен оперативен екип от доц. д-р Петър Руев (Началник УНГ отделение) и проф. Асен Койчев (Завеждащ Детско УНГ отделение към Olga Hospital, Stuttgart) поставиха за първи път у нас системата BoneBrigde на жена на 40 години. Системата е дарение от фирмата производител.
„Имплантируеми слухови системи“е третият международен обучителен курс по отохирургия, иницииран в старозагорската болница, в който чрез конферентна връзка се включиха  още 30 специалисти, наблюдавайки и дискутирайки симултанно операциите.
За поредната новост в отохирургията – имплантируемите системи - д-р Руев съобщи, че са разработени преди  2-3 години. У нас, за момента, подобни операции се извършат единствено в старозагорската Болница Тракия, която разполага с екип, специално квалифициран за този тип хирургични интервенции.  Импантируеми слухови системи се
поставят на пациенти при определен малък брой индикации, но в момента имплантът все още не се заплаща от здравната каса.

УМБАЛ „Александровска” ще бъде част от мероприятията, посветени на Световната седмица на първичните имунни дефицити




Първичните имунни дефицити (ПИД) представляват почти 250 от 7000 известни редки заболявания, които засягат 60 милиона души по целия свят.
По данни на Националния регистър за имунни дефицити, диагностицираните пациенти с ПИД в България са повече от 200.
Миналата година, по време на кампанията, проведена в рамките на Световната седмица на ПИД, бяха открити нови 14 случая – деца и възрастни.
По повод Световната седмица на първичните имунни дефицити, в делничните дни между 22-29 април, граждани, които страдат или имат съмнение за първичен (вроден) имунен дефицит на тях или техните деца, ще бъдат консултирани безплатно и без направления от водещи имунолози и педиатри в:
-Кабинет №8 на ДКЦ „Александровска” от 9.00 до 14.00 ч. Предварително записване и информация на тел. 02/9230 690
-Детска клиника на УМБАЛ „Александровска” от 11.00 до 13.00 ч., за лица под 18 години. Предварително записване и информация на тел. 02/9230 322
Препоръчително е да се консултират хора, при които е проявен някой от следните белези, насочващи за наличие на имунен дефицит:
-Четири или повече отита в рамките на 1 година;
-Две или повече сериозни инфекции на синусите в рамките на 1 година;
-Приложение на антибиотици за два или повече месеци с незадоволителен ефект;
-Две или повече пневмонии в рамките на 1 година/ 1 пневмония за година при възрастни;
-Забавено физическо развитие при новородени и малки деца;
-Рецидивиращи дълбоки кожни абсцеси или абсцеси на вътрешни органи;
-Персистираща млечница/кандидоза на устната кухина или кожна гъбична инфекция;
-Необходимост от прилагане на интравенозни антибиотици за саниране на инфекцията;
-Две или повече инфекции на вътрешни органи, включително септицемия (сепсис, отравяне на кръвта);
-Хронична диария с редукция на тегло;
-Повтарящи се вирусни инфекции;
-Анамнеза за наличие на първичен имунен дефицит в семейството.
Тази година Световната седмица на първичните имунни дефицити протича под мотото „ПРЕВЪРНИ НАДЕЖДАТА В ДЕЙСТВИЕ!”. В световен мащаб инициативата има за цел да обедини пациенти, професионалисти, здравни институции и политици, за повишаване на осведомеността относно ПИД, да насочи общественото внимание към ползата от имунодиагностика, имунотерапия и към осигуряване на пълноценен живот на хората с имунодефицитни заболявания.

В курорта Св. Св. Константин и Елена ще се проведе Първият пленер по скулптура от камък „Докосване до природата”



Първият пленер е организиран от Фондация „Св. Св. Константин и Елена“ с финансовата подкрепа на фонд „Култура“ на Община Варна и ще се проведе в навечерието на туристическия сезон - от 4-ти до 21-ви май. Скулптори от България ще потърсят връзката между морето, земята, природата и хората, за да я изваят от камък. Материалът, с който ще работят авторите, е
русенски камък.
Организаторът на събитието кани всички майстори на длетото да се включат в конкурса и да кандидатстват за участие в пленера. До 26-ти април те могат да предадат своите проекти по зададената тема. Експертно жури ще излъчи творците, които ще одухотворят камъка, за да се родят най-новите шедьоври на каменната пластика. След края на пленера творбите им ще останат в курорта и ще бъдат разположени в неговите паркови и зелени площи.
Уникалните скулптури ще продължат над 100-годишната традиция за постоянно обновяване и обогатяване на парковите пространства в курорта, които ще носят естетическа наслада не само с богатата си растителност, но и с прекрасни скулптури интегрирани в ландшафта.
В рамките на пленера ще се проведе и уъркшоп по скулптура от еко материали.
Като доброволци ще се включат младежи и девойки от домовете за деца лишени от родителска грижа „Другарче“ и „Княгиня Надежда“. Те ще излязат извън обичайната си среда, за да получат знания и умения в областта на художественото изкуство, за да развият своята сръчност, въображение и творчески заложби.
Събитието ще завърши с обща изложба на завършените творби, която ще съвпадне с официалното откриване на туристическия сезон на 21 май.

Няма причини онкоболните пациенти да се притесняват за своето лечение



Това гласи прессъобщението на НЗОК, в което се пояснява, че към днешна дата здравната каса е платила отчетената дейност на всички изпълнители на болнична медицинска помощ за 2014
г. и за първото тримесечие на 2015 г., с изключение на надлимитната дейност за м. февруари т.г. Тези средства, след проверка, ще бъдат заплатени през м. април, заедно със заплащането на дейност м. март 2015 г.
Това се отнася и за лекарствата за лечение на онкологични заболявания.
Изпълнителите на болнична медицинска помощ, при необходимост, имат възможност с писмено заявление до районните здравноосигурителни каси да увеличат размера на разходите за дейността си, като превишат тези разходи за месеца с 5% от същото тримесечие или от стойността за следващото тримесечие.
Ако се налага, лечебните заведения могат да сформират листи на чакащите, като в тях не би следвало да се включват онкологично болни и пациенти в спешни състояния, а други болни.
На заседание на 28 април т.г. ще бъде предложено на Надзорния съвет на институцията лекарствата за лечението на онкологичните заболявания, отговарящи на извършената дейност, да бъдат заплатени изцяло, като този механизъм действа през цялата година.

Байер ХелтКеър (Байер) разшири сътрудничеството си с Института „Броуд” към Масачузетския технологичен институт (МТИ) и Харвардския университет



като включи сърдечносъдова геномика и откриване на лекарства. Целта на тази нова област на сътрудничество е да се добие повече информация относно човешката генетика, която да
съдейства за създаването на нови терапии за сърдечносъдови заболявания.
Управлението на това сътрудничество ще включва съвместен управителен комитет и съвместен изследователски комитет, които ще наблюдават напредъка и посоката на развитие на изследователската дейност.
„Развълнувани сме от факта, че разширяваме сътрудничеството си с Института „Броуд” в сферата на сърдечносъдовата геномика в търсене на гени и мутационни промени, които лежат в основата на сърдечносъдовите заболявания, за да разработим нови методи на лечение и възможности за диагностициране на тези заболявания,” заявява професор Андреас Буш, ръководител на Глобалния отдел за разработване на лекарства и член на Изпълнителния съвет на Байер ХелтКеър. „Сътрудничим си през последните две години и успяхме да развием изключително конструктивно партньорство през това време.”
„Вълнуващо е, че разширяваме текущотоэси успешно партньорство с Байер в областта на онкологията,” заявява професор Ерик Ланер, президент и директор на Института „Броуд”. „Очакваме ползотворно сътрудничество, което ще комбинираопита на Байер в сферата на лечението на сърдечносъдови заболявания и задълбочените познания на Института в сферата на геномиката и биологията.”
Сърдечносъдовата геномика е нова и развиваща се област в кардиологията, която използва геномната информация, за да определи риска от заболяване и да идентифицира нови терапевтични  цели за разработването на лекарствени продукти. Сърдечносъдовите заболявания са причина за приблизително една трета от смъртните случаи в световен мащаб годишно. И докато голяма част от сърдечносъдовите заболявания могат да бъдат свързани с фактори, обусловени от начина на живот, като употреба на тютюневи изделия, начин на хранене и ниво на физическа активност, рисковите гени могат да повлияят върху предразположеността към сърдечносъдови заболявания, възрастта  на поява и степента на тежест.