Translate

вторник, 5 май 2015 г.

Акредитацията на лечебните заведения остава доброволна до 2017 г.



става ясно от проектопромените в Закона за лечебните заведения, публикувани на страницата
на МЗ.
Акредитацията да бъде задължителна за УБ, центровете за трансфузионна хематология, спешната помощ, домовете за медико-социални грижи за деца и медико-социалните центрове.
Лабораториите пък ако искат да работят с касата, ще трябва да правят всички видове изследвания, а не да избират само най-скъпо платените. По пет легла за болни ще трябва да имат бившите поликлиники, сега диагностични центрове.
С изменение в Закона за лечебните заведения се предлага също така акушерките и медицинските сестри да могат да работят самостоятелно, а не само под надзора на лекар, каквото е изискването в нормативния документ сега. А НЗОК от своя страна да отказва да подписва договори с болниците, които са получили по-ниска оценка. В какъв точно диапазон ще се движат оценките, ще бъде решено допълнително.
Всичко това ще важи до 1-ви януари 2017 г. След тази дата болниците могат и да не се акредитират, но в такъв случай няма да имат право на договор с НЗОК. 
„По този начин сключването на договор с лечебните заведения и Националната здравноосигурителна каса ще бъде обвързано и с качеството на предоставяните от лечебните заведения за болнична помощ медицински услуги“, гласят мотивите на МЗ.

Обединените в консорциуми болници без право на индивидуални договори с НЗОК



Лечебните заведения в страната ще могат да образуват консорциуми, по разпоредбите на Търговския закон, и заедно да кандидатстват за общ договор с НЗОК. Това гласят част от
проектопромените в Закона за лечебните заведения, публикувани на страницата на МЗ за обществено обсъждане. Според текстовете, консорциумите не могат да извършват друг вид търговски сделки, освен тези за нуждите на осъществяваните от участниците в тях медицински дейност и за обслужване на пациентите от тези участници. Друга особеност на обединенията е, че членовете им не могат да сключват самостоятелни договори с НЗОК.
Друго условие за подписване на договор с НЗОК ще бъде акредитационната оценка на лечебните заведения. Философията при раздаването на лицензи обаче ще бъде коренно променена. Сега МЗ поставя високи критерии "на входа", за да гарантира по-качествено и комплексно обслужване на пациентите. Вместо това обаче много лечебни заведения се напълниха с техника, която гълта средства за поддръжка без особена възвръщаемост, защото не се използва. Затова новата идея на ведомството е да обвърже акредитацията на болниците с резултатите от тяхната дейност, т. е. да завиши изискванията "на изхода". "По количество скенери сме на челно място в ЕС, но това не води до най-добри показатели на лечението", коментира здравният министър д-р Петър Москов и поясни, че занапред акредитационните критерии ще зависят от качеството на лечението.

Д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС: Не може бройката да е водеща в медицината - това не е плод и зеленчук!



Не може в медицината водещ да бъде обемът. Това не е плод и зеленчук - колкото повече краставици и домати се продадат, толкова по-добре. Благодарение на нашата организация Здравната каса получи близо 1,695 млрд. лв. допълнително през 2013 г. и над 3 млрд. лв. през 2014 г. Откраднатите от Касата 1,4 млрд. лв. са върнати в здравеопазването, и то само благодарение на Лекарския съюз.


Бившият здравен министър д-р Таня Андреева: Управителите на редица частни болници, не само „Софиямед", ходят лично да се договарят с НЗОК



и с членовете на Надзорния съвет за финансирането. Това е абсолютно порочна практика за финансирането на частните болници. Те трябва да работят при равни условия с държавните. Частните болници не трябва да избират печеливши пътеки, а да работят при равни условия с държавните. За това призова бившият здравен министър д-р Таня Андреева пред bTV.

Бившият здравен министър д-р Стефан Константинов: Болница „Софиямед" гравитира много близко до властта, независимо коя е тя



Според него не може една комисия да казва коя болница колко пари ще получи, защото тази система е много опасна от корупционна гледна точка. Имаме един директор, който протестираше срещу реформата и бе уволнен (директорът на болница "Св. Иван Рилски"). Частните болници също протестираха, но министърът не може да ги уволнява. С бухалката ще се удари държавният сектор, а частният не може.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков: Министър Москов събира отбор, събира чета, за да може да направи много тежки промени



Те трябва да се извършат, защото в докладите на ЕК постоянно се посочва, че болничното здравеопазване е нискоефективно и неефикасно. Трябва да се направят максимални усилия тези заключения да прекъснат. Това казва той в интервю за БНР. Администрациите на държавните болници в карето на Александровска, да се слеят до края на годината, предлага зам. здравният министър.
"Всички болници създават едно дружество, то се управлява от борд, в който влизат директорите на всички болници и цялата тази неприсъща, немедицинска дейност на болниците се изнася навън", поясни д-р Пенков.
Според него очакваният финансов ефект от сливанията на около 10 болници ще дойде от отпадането на близо 500 души от администрацията, а спестените от това пари ще отидат към лекарите и пациентите.
Ако тези администрации се обединят в една годна, работеща, знаеща и можеща администрация, която да обслужва интересите на болниците, и то от можещи хора, това означава, че ако там вложим 1 милион - от тези 5 или 6 спестени, за заплащане на хората, които да бъдат силно мотивирани да си вършат работата като трябва, това означава минимум 4-5 милиона спестени пари. А това не е малък ресурс за болниците, посочи д-р Пенков. Той съобщи, че в Париж има обединени в дейността си 38 университетски болници, а отделно в друга група са обединени над 50 частни лечебни заведения.
Той съобщи още, че се обсъжда и вариант за създаване на болнични консорциуми между областни и общински болници.

Здравният министър д-р Петър Москов: В МЗ имаме планове и идеи какво искаме да постигнем и всеки, който се противопостави, ще бъде отстранен



Думите му бяха провокирани от протестите на лекарите в университетската болница "Св. Иван Рилски”.
"Пристъпихме като начало с промените към "Александровска" и "Св. Иван Рилски", защото единствено от "Св. Иван Рилски" постоянно последните два месеца идваха притеснения за това, че методиката ограничава тяхната дейност. Тоест нашето желание беше първо на тях да дадем възможността да ги освободим от разходи, за да може наистина методиката да не ги ощетява. Да, аз нямах никаква идея да се занимавам със смяна на директори. Разбрах, че директорът на "Св. Иван Рилски" се противопоставя на това решение, затова го смених", обясни д-р Москов и сподели, че според него няма причина този въпрос да вълнува до такава степен обществото.
Здравният министър категорично опроверга появилите се подозрения, че се готви скрита, подмолна приватизация на лечебни заведения.

Планираното сливане на 9 болници в столицата ще спести около 5 млн. лв.

Само администрациите във всяка една от тези болници са между 30, 40, 50, 70, 100 човека. Тези хора получават средно по 1000 лева на месец. Кому е нужно това?", коментира здравният
министър д-р Петър Москов.
Първоначалните планове на МЗ са да се освободят около 400-500 служители от болничните администрации, след което ще предостави възможност на директорите да регистрират общо дружество. Целта е да се оптимизират административните разходи. Структурата и идентичността на болниците ще се запазят. Всяко лечебно заведение ще участва с определен процент в общия дял от капитала, но какво ще бъде реалното разпределение ще решават мениджърите, които ще трябва да определят и ръководните органи на новата структура, а ако не се справят, такива ще назначи МЗ.
В ангажиментите на общата администрация ще влизат договорите с външни фирми за осигуряване на пране, почистване, охрана, ремонти и доставка на храна и консумативи т. е. ще се занимава с всички дейности в лечебните заведения, които не са свързани с оказване на медицинска помощ. Дружеството ще има задача и да организира всички обществени поръчки, да движи счетоводството, да организира конкурси, да кандидатства по европроекти.
В момента в МЗ се разглеждат различни възможности за сливане на лечебни заведения в цялата страна.
Една от идеите е вливане на сегашните центрове за психично здраве, онкологични центрове и центрове по кожно-венерически заболявания, които са бившите диспансери в съществуващите най-близки многопрофилни болници. Промяната ще бъде заложена в проекта на Закона за лечебните заведения.

От КНСБ и КТ "Подкрепа" предупреждават за протести, ако пенсионната реформа стартира



Синдикалистите се готви за стачка заради подготвяната пенсионна реформа. Те са против планираното плавно увеличение на пенсионната възраст от догодина. Идеята на социалния
министър Ивайло Калфин е възрастта, на която жените ще прекъсват работа, да се увеличава с по 2 месеца от 2016 година до 2023 година. След това нарастването на възрастта ще продължи с по 3 месеца до 2037 година, когато дамите ще излизат в заслужен отдих на 65 години. При мъжете увеличението на пенсионната възраст ще е още по-плавно. В следващите 2 години ще е с по 2 месеца, а след това до 2029 година с по месец на година. От профсъюза са категорични, че по-дългото оставане на пазара на труда ще доведе до повече разходи за държавата и до влошаване качеството на работа, нейното количество, както и необходимата концентрация.
"Повишава се рискът от заболявания, задълбочаване на съществуващи вече такива, инвалидизиране и смърт. Това води до повишаване и на цената на необходимо медицинско обслужване, което несъмнено ще рефлектира върху здравната каса и "Фонд Безработица", твърдят синдикалистите. В декларация до премиера Бойко Борисов, шефа на парламента Цецка Цачева, председателя на ресорната комисия Хасан Адемов и социалния министър Ивайло Калфин от КНСБ и КТ "Подкрепа" настояват за замразяване на пенсионната възраст и осигурителен стаж. Предложенията за промени в пенсионно-осигурителната система ще бъдат обсъдени от тристранката на 12 май.

Наличните ваксини в страната ще стигнат до края на юни



Фирмите, производители на ваксини, твърдят, че преди месец и половина са изпратили писмо до здравните институции, че ще има проблем с доставката на 5-валентите ваксини, но отговор
от тях не били получили, предаде БНР. Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов контрира, че те са търсили контакт с тях, но без резултат.
Двете фармацевтични фирми, които досега са осигурявали количествата за Националния имунизационен календар, не са се включили в процедурата, оправдавайки се с новите европейски изисквания към производството на ваксини, които нямало да им позволят да изпълнят ангажиментите си. Според д-р Москов обаче това е поредният случай, в който индустрията се опитва да извива ръцете на държавата.
„Отново сме поставени пред възможността някой си да изнудва държавата заради негови си правила. Пета поредна администрация е изправена пред такава ситуация. Но аз няма да търпя да бъда изнудван. Как става така, че технологичните затруднения не се отразяват на доставките в Германия, Франция или Англия, а страдат само българчета, македончета и румънчета? Интересува ме дали има фармацевтична индустрия, която подхожда към всичките си пациенти по равно, или България е дискриминирана като територия”, категоричен бе здравният министър д-р Петър Москов. Засега наличните количества от 4, 5 и 6-валентни ваксини ще стигнат само за първична имунизация на бебета. Общо около 45-55 хиляди са наличните дози в България. Те са срещу дифтерия, коклюш, тетанус, полиомиелит, хепатит В и хемофилус инфлуенце тип В. Годишното потребление е около 250 000 дози.
Личните лекари и педиатрите са предупредени да спрат реимунизациите, тъй като количествата ваксини, с които разполага Министерство на здравеопазването, ще стигнат за следващите два месеца. Предстои обявяването на нова обществена поръчка. Ако отново няма кандидати, както преди месец, ще се мине към пряко договаряне.
Има световен недостиг на ваксини и това е причината и за проблемите в България, коментира д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. Той обясни, че България, като страна с малък пазар, не представлява интерес за фирмите-производителки

Надзорният съвет на НЗОК деблокира от резерва на касата 3,7 млн. лв.



за да плати през май на болниците, надхвърлили лимитите си за лечение на злокачествени заболявания.
По-голяма прозрачност за това как се разпределят парите на здравната каса за болници и лекарства ще има занапред. Това решиха депутатите в парламентарната здравна комисия, които приеха текст, с който касата всеки месец да публикува разходите си за болници и лекарства по търговски дружества. Те гласуваха на второ четене текстове от Закона за здравното осигуряване.
Директорът на НЗОК д-р Глинка Комитов подкрепи предложението за по-голяма публичност и бе съгласен заседанията да се излъчват дори он-лайн. Така в крайна сметка депутатите с 9 гласа "за" приеха решенията на надзорния съвет да бъдат открити за цялото общество.
НЗОК оповести таблици с платените суми до април. Най-много пари за тази година е получила пловдивската УМБАЛ „Св. Георги" - 27 млн. лв. Втора по финансиране е УМБАЛ"Св. Марина" във Варна с 17.4 млн. лв. На МБАЛСМ „Пирогов" е платено 16.9 млн. лв., а на МБАЛ „Токуда болница" - 15,8 млн. лв. Малко над 10,3 млн. лв. са дадени на ВМА. На плевенската УМБАЛ "Георги Странски" – 10 млн. лв, на УМБАЛ „Софиямед" - 9,2 млн. лв., а на софийските УМБАЛ „Св. Анна", УМБАЛ „Алксандровска” и Националната кардиологична болница по около 9 млн. лв.
От обявените таблици може да се види и колко лечебници -държавни и частни, се финансират по клинични пътеки.

Българска посредническа агенция набира 80 медицински сестри, болногледачи и лични асистенти за работа в болници и в домове на възрастни хора в Англия



Обявите са публикувани на сайта на Агенцията по заетостта www. az.government.bg в рубриката „Работа в Европа". Заплащането за медицински сестри е между 11 и 15 британски лири на час
(30-40 лв.) в зависимост от квалификацията и опита. Кандидатите трябва да владеят английски език много добре и да имат шофьорска книжка. Предпочитат се професионалисти с регистрация в английския съвет на медицинските сестри и акушерки и издаден осигурителен номер в Англия. За тези, които нямат такъв номер, българският посредник съдейства за регистрация. Работи се на смени по 40-42 часа седмично. Работното време за болногледачите и личните асистенти е същото. Заплащането за тях е 6,50 британски лири на час (17,5 лв.). За всички позиции се кандидатства със CV и мотивацион-но писмо на английски език до 29 май. Работодателят не поема разходи за път, квартира и храна.

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България разпространи отворено писмо относно развитието на здравната реформа и поведението на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов



С настоящето отворено писмо, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), изразява пред българското власти и общество, притеснението на нашите
членове, от водената в момента здравна политика, анонсите за промени, които ръководеното от д-р Петър Москов ведомство дава и начинът им на артикулиране. От началото на управлението на правителството досега всекидневно сме свидетели на противоречиви изказвания, неподкрепени с икономически и финансови анализи и правни аргументи от страна на екипа на Министерство на здравеопазването, и в частност на министър Москов. Вече имахме възможност да изразим учудването и разочарованието си от това, че първите промени в Закона за здравно осигуряване бяха одобрени от правителството, без по никакъв начин да бъдат консултирани със социалните партньори, както и от предложената идея за одържавяване на Националната здравноосигурителна каса. Нашите членове многократно са изразявали недоволството си от меко казано нетолерантното намерение на министъра на здравеопазването да лиши пациенти от малцинствата от здравна помощ, както и от прибързаното предложение давността за здравни вноски да бъде 15 години. Изключително притеснени сме и от анонса за разделянето на здравните услуги на основен и допълнителен пакет, тъй като по наше мнение това ще доведе до увеличаване на разходите на нашите компании за здравни услуги, като нашите служители ще бъдат принудени да доплащат, без да могат да се възползват от правата си на здравноосигурени. Смятаме, че дори и идеята да е добра, тя по никакъв начин не е разяснена прозрачно и публично, нито е подкрепена с прогноза за въздействието й. В нашата организация, всекидневно се получават сигнали за забавено лечение липса на лекарства, ниско качество на здравната услуга.Това освен негативно влияние върху нашето общество в чисто хуманен смисъл, има и негативно влияние посредством нашите служители и върху икономическите резултати на българските бизнес организации. Особено безпокойство събудиха последните и засега единствени, преки действия на здравния министър – уволнението без мотиви на директора на една от най-добре работещите държавни болници „Св. Иван Рилски“ – д-р Дечо Дечев. Последващият анонс беше, че причината за това е, че той не е съгласен със здравната реформа и конкретно със сливането на девет държавни болници. Министърът оповести, че същата съдба очаква всеки, който се противопостави на плановете и идеите на министерството. Сигурни сме, че всеки демократично убеден гражданин, ще се съгласи с нас, че сигналът, който изпраща тази саморазправа с успешен мениджър, говори за автократизъм, разчистване на лични сметки и дори политически непрофесионализъм, които нито един министър не би трябвало да проявява в своята работа в услуга на българското общество.
КРИБ, в качеството й на професионална организация, няма конкретно мнение по въпроса с уволнението на Д-р Дечев, тъй като не сме запознати в детайли с подробностите от процеса, но сме съпричастни и споделяме тревогите на лекарите за тяхното бъдеще и на пациентите за начина на грижа за тяхното здраве. Като най-голям осигурител на работещите в България считаме, че изразходването на средствата от здравни вноски и мениджмънтът на лечебните заведения, притежавани от държавата, трябва да бъдат максимално прозрачни и да бъдат управлявани в интерес на осигурените, т.е. на всички нас. Наше категорично мнение е, че единствено чрез диалог с всички заинтересовани страни, с подробно разясняване на предложенията и обществен консенсус, здравното министерство ще постигне съгласие по тази толкова важна реформа, както и спокойствие сред гражданите за тяхното здраве. От името на нашите членове, изразяваме и надеждата, че нашият апел ще бъде чут и разбран конструктивно, като в бъдеще в сферата на здравеопазване ще се прилагат демократични и партньорски принципи, в полза на българското общество.

Броят на лекарите напуснали страната намалява



През първото тримесечие на тази година те са със 17,5% по-малко в сравнение с напусналите през същия период на миналата година. 8,2 на сто по-малко са специализантите, заминали за
чужбина, за същия период от време. За първите три месеца на годината заявление за напускане от българските лечебни заведения са подали около 350 медицински служители. От тях над 160 са лекари, а останалите са медицински сестри, рехабилитатори и други специалисти, но това не означава, че те всички са напуснали страната, съобщиха от МЗ.
По проекта "Нови възможности за лекарите в България" 650 специализанти (603 специализанти по медицина и 47 специализанти по дентална медицина) в цялата страна са получавали стипендия и финансиране за таксите за обучение, медицинско оборудване и учебници, както и хонорари за ръководителите им. Проектът е част от оперативна програма "Развитие на човешките ресурси 2007-2013 г.". Той приключва на 30 април 2015 г. и по него са похарчени общо над 6.765 млн. лева.
В момента 264 специализанти работят на трудов договор към болниците, а обявените места са 607.
Предстоят промени в наредбата за специализациите, засягаща стоматолозите.

Удобното алиби „бърнаут"



Ватман и акушерка се наместиха в новините през миналата седмица, като създадоха прецедент с историите си. Преди дни пък мъж заля с бензин непозната на гробище и я запали. Ватманът
заряза трамвая си в центъра на София, а обзета от лудост акушерка реши да въдворява ред в родилно отделение с казармени методи. Зрелища, които в трите случая бяха възприети като достойни да бъдат направени достояние на голямата публика. Дали трябваше е друг въпрос и тема на друг коментар.Какво стана с ватмана и акушерката видяхме, защото беше отразено, даже прекалено. Полицията все още издирва свидетели на кюстендилския подпалвач. Но защо това се случи, не разбра никой. А дали и някой си зададе този въпрос? Постъпката на ватмана му взе главата и той бе уволнен, а акушерката тепърва ще обяснява действията си. Че това е първият случай на ватман беглец е сигурно. Все пак не можеш да зарежеш трамвай и това да остане незабелязано. Правосъдие от акушерка виждаме за първи път, но няма гаранция, че досега не се е случвало. Омерта цари сред медицинското съсловие и подобни случаи рядко стават обществено достояние.Неизвестните до миналата седмица герои от новините са ясен сигнал, че нещо у нас не е наред. Психичното състояние на българите отдавна не е приоритет, може би защото такова е отношението към човешкия фактор. "Лудостта не идва за един миг. Човек в нормално психично състояние не може да извърши това". Така бившият министър на здравеопазването д-р Таня Андреева коментира клипа с акушерката, който не препоръчвам да гледате дори и да не сте със слаби нерви. Ако лудостта не идва за миг, то в родилното и градския транспорт са работели луди хора. Такива сигурно се трудят и на други места и ще получат своите минути слава в медиите, когато им дойде времето. Въпросът тогава е къде са гледали "Човешките ресурси", когато са ги назначавали и когато са наблюдавали работата им. Със сигурност не са им обърнали внимание, дори и да е имало нещо нередно, защото в повечето случаи някогашните ТРЗ-та (отдел "Труд и работна заплата") не могат да свикнат, че точно човешкият ресурс е смисълът на тяхното съществуване.Да, лудостта не идва за миг, защото нищо не започва от днес. Със сигурност двамата герои от новините не са изпаднали в умопомрачение, което, слава Богу, е без фатални последици, от лесен живот. И нека не им лепваме етикета "откачалки", защото са станали такива заради обстоятелствата, а не защото са родени в това състояние. Сигурността на работното място, възнаграждението и отношението са до болка известни. Проблемът е, че подценяването на психическото състояние на българите може да изиграе лоша шега, която, за съжаление, ще се осъзнае късно. Освен това да не намесваме понятието "бърнаут" в родната действителност. Не всяко изпушване е "бърнаут", а и при тези два случая е нелепо използването му.Отношението и условията на работното място също водят до лудост, макар това официално да не се взема на сериозно и предизвиква усмивка с коментара: "Хайде сега?" Не случайно на Запад обръщат голямо внимание на понятия като мотивация и тийм-билдинг. Това се прави и у нас, но често е проформа. За съжаление от историите на ватмана и акушерката поука няма да си вземат техните работодатели. На тяхно място ще бъдат назначени други потенциални "откачалки", но проблемът няма да бъде решен, а просто заметен под килима.Преди дни приятел ми сподели, че доста често през деня го спохожда мисъл, че ако имал оръжие под ръка, хладнокръвно би отнел не един живот. Колко ли българи са тормозени от подобни черни мисли? Убеден съм, че не се броят на пръсти.

Иван Филчев
В."Стандарт"

Проблем няма. Ама ще го решим



Най-големият артист в републиката се казва Москов. Ама не Теди, а братовчед му Петър в здравното министерство. Министърът изигра етюд без да му мигне окото. Проблем с
лекарствата за онкоболни няма, рече той. И веднага добави – за да се реши проблемът с финансирането, министерството готви нова наредба. Да обобщим. Първо, проблем няма. И второ, ние ще го решим. Това никой артист не го може. Понеже в театъра, ако и понякога да има абсурди, те трябва да бъдат и убедителни. При г-н Москов такъв проблем няма. Директорите на онкоболниците му казват, че ще бъдат принудени да затворят, тъй като начинът на финансиране, който е измислил, води до нямане на пари, а министърът им отговаря с вариант на учрежденската поговорка „Когато говориш с мене, ще мълчиш“. Но в още по-хард вариант – който е против реформата, ще бъде уволнен. А очите му едни такива добри, човечни.. Проблемите в здравеопазването са отдавна известни и не са тези, за които министърът говори деня и нощя. Фундаменталният проблем е, че най-отпред е турена парата. Това влошава качеството и превръща добрите счетоводители в по-ценни от добрите лекари. Не че добрият счетоводител не трябва да е ценен, но в здравеопазването не би трябвало да е така. В резултат на пациента се гледа не като на болен, а като на източник на доходи.  Поради това и редовно има кризи с т. нар. безплатни лекарства, включително и тези за онкоболните. Понеже те не носят приходи, а само разходи.  Второ, системата е трайно недофинансирана. Това е, понеже не може да си събере вноските и държавата практически не плаща вноските за групите, за които е задължена – деца, пенсионери и държавни служители.  Трето, както и в повечето други сфери, се краде.  Четвърто, като цяло парите на докторите са добри, ама да не си млад лекар и в „Бърза помощ“ в България. Поради което младите заминават за чужбина, а „Бърза помощ“ кара на мускули и обещания.  Има и пето, и шесто, и още, ама нали има експерти, те да кажат.  Между другото, по каква логика бивш директор на частна болница е заместник-министър?  Ама кой да пита. Всички са захласнати по министъра. Артист. От класа.


www.speshno.info

Пловдивски Митрополит Николай: Кой праща българи на масово изтребление?



Не мога да повярвам, че няма лекарства за онкоболните.Отказвам да повярвам, че това е възможно. Звучи неправдоподобно някой съзнателно да е решил, че ще остави десетки хиляди
наши съграждани без животоспасяващи медикаменти и ще подложи по този начин на геноцид, или както е политически коректно да се казва „масово изтребление" на нашия народ. 
Позволете ми обаче, да кажа нещо за реформата по принцип.За тези нескончаеми реформи във всички сфери, чийто видим резултат е, че българите от 25 години насам стават все по-бедни, все по-неграмотни и все по-болни Резултат, който води дотам, че тази нация изчезва. Всички се питат защо това е така. Нали уж го мислим за добро? Нали такъв е модерният повей -да се реформираме? А то става все по-лошо и по-лошо. Реформирахме образованието и то изчезна. Реформирахме икономиката и предприятията бяха продадени за скрап, а икономиката изчезна. Реформирахме и продължаваме да реформираме здравеопазването и то също е на път да изчезне. Ако ми позволите една аналогия - през всичките тези години има множество гласове, които настояват, а някой дори опитаха чрез политически разкол Църквата също да се реформира. Благодарете се, че Църквата не се реформира. Ако се беше реформирала, щеше и тя да е изчезнала.Позволих се да нарека лекарите и медицинските сестри наши на църквата съработници. Казвам това с пълното съзнание, че ние - свещенослужителите, и вие - хората в бели престилки, служим и изпълняваме всеки със своите средства една обща задача. Ние помагаме на душата. Със силата на нашите молитви ние ободряваме духа и му даваме сили и духовна радост, а когато се налага, го лекуваме. Вие със силата на вашите знания и опит се грижите за тялото на човека, давате му сила и бодрост, а когато се налага, го лекувате. Никой не е казал, че хората трябва да са бедни, болни и нещастни. Бог иска неговите люде да са здрави и щастливи, за да могат да го славословят. Не е вярно, че църквата отрича науката. Църквата знае, че и научното знание идва от Бога. Всички съществуващи лекарствени средства ги има, защото Бог е промислил да ни даде елементите, от които те се приготовляват. Не е вярно, че лекарите са атеисти. Напротив, те най-често се срещат с Бога и те най-добре знаят, че отвъд научното познание стои онази всемогъща сила, която оживотворява всичко и без която ние сме безсилни. Църквата винаги ще подкрепя лекарите. Здравната реформа я преценяваме по това дали резултатът показва наличието на любов към ближния, или не.Грижата за здравето на човека е неразделна от любовта към човека. Не към абстрактния, а към конкретния човек. Този, който стои пред вас, гледа ви с надежда в очите и ви моли да му помогнете. Всеки такъв човек - беден или богат, българин или чужденец, всяка възрастна жена, както и всяко ромско дете, са човешки същества, които имат равно на всеки друг право на грижа и помощ. По божията милост и воля те са се родили на този свят и имат равно на всеки друг право на грижа и помощ. Няма оправдание, поради което да не им бъде оказана помощ, когато имат нужда от нея. Чуваме по медиите -нямало лекарства за онкоболните. После нямало да има ваксини за децата. Нямало да има за диабета и още кой знае коя болест. Как в целия цивилизован свят има, само в България няма? Как е възможно това? Ще ви кажа как. Когато не обичаш хората. Е, така.
Църквата не разбира от макроикономика и съвременни концепции за публичен мениджмънт и рационално управление на публичните финанси. Това, от което църквата обаче разбира, е човещината.Има ли човещина или няма. Църквата вижда, че лекарите масово напускат България. Но и болните, които могат да си позволят това, вече масово предпочитат да се лекуват в чужбина. Български пациенти се лекуват в чужди болници от български лекари! Братя, какво става? Това ли искаме ние, това ли иска властта? Това ли е, което ни харесва? Да отидем всички в чужбина, където да разберем, че грижата за човека е главна и единствена ценност и задача на всяко нормално общество. Че всяко общество е изградено и съществува, за да се чувства отделният човек добре. Да е той здрав. Да са децата му здрави. Да са възрастните му родители обгрижени. Нищо друго! Никаква макроикономика, никаква самоцелна структурна реформа нямат значение. Значение има само човекът, когото сме длъжни да обичаме, както обичаме себе си. И както Бог обича всички ни.За човещината не е нужна реформа. Бих искал министърът на здравеопазването , ако има човещина в себе си, да излезе и да каже: „Имаме толкова и толкова онкологично болни и нито един от тях няма да остане без лекарство." Да каже, че нито едно българско дете няма да остане без ваксина. Че държавата и обществените системи ще направят всичко необходимо нито един болен в тази страна да не остава с усещането, че държавата му го мрази.И да не му обясняват, че системата е нереформирана! За човещината не е нужна реформа. Нея или я има, или я няма.Не вярвам някой да мисли, че колкото повече болни има, толкова по-добре, защото това е бизнес. Не може да има подобно късогледство. Достатъчно е да погледнем на човека не като на стока, не като на потребител на медицинска услуга, а като на наш ближен, който обичаме толкова, колкото обичаме себе си. И ви уверявам, че в момента, в който почувстваме в сърцата си тази обич, здравната реформа ще се е случила.Благославям всички ви и ви желая от сърце да служите на хората с човещина. Бог да ви дари със здраве, благословен успех и душевно спасение. Амин. 
---
Проповедта на Пловдивския митрополит Николай е изнесена  пред параклиса на Комплексния онкологичен център в града на тепетата.

понеделник, 4 май 2015 г.

30% от медицинските сестри в България страдат от изключителна висока степен на burnout



а също така и близо 70% от лекарите сочи проучване, съобщи по Нова телевизия д-р Стефан
Константинов, екс министър на здравеопазването и акушер-гинеколог. Той припомни, че burnout (синдрома на професионалното изпепеляване) е описан още през 40-те години и продължителността на работа увеличава вероятността такъв синдром да се развие.
У нас броят на акушерите катастрофално намалява. Така напр. през 1980 година в страната са работили 7897 акушерки, а през 2013 година те вече са само - 3276

Проф. Александър Чирков: Храним неуки депутати, даже ги возим на лимузини, политиците ни са алчни циници, партиите се превърнаха в мафия



Ако намеря поне двадесетина души, които не мислят само за собствения си джоб, а за обществото, бих се върнал в политиката. Но в България сега няма такива…

Да вземем една Холандия с 16 млн. души население и 23 пъти по-висок стандарт на живота от нас. Тя има само 80 депутати в парламента, които ходят на работа единствено с велосипеди. А
една малка България издържа 240 депутати-хрантутници, които се возят на мерцедеси със служебен бензин и шофьори.
За проф. Чирков - един от най-известните български лекари и светило в кариохирургията, проблемите на родното ни здравеопазване са болезнени, още повече че, както сочи изследване на Европейския здравно-потребителски индекс, родината ни е последна в класацията. Според него това дередже е благодарение на „пълното безхаберие на управляващите, които 20 години не си мръднаха пръста да направят реформа в здравната система. А можеха да дойдат много пари от ЕС, защото там се мисли и работи на принципа на солидарността. Както сега се намериха средства за бежанците, отдавна щяха да бъдат предоставени и достатъчно пари за здравето на хората в най-бедната държава на съюза”.
В България нищо не се прави както трябва. Политиците ни само се показват като факири в празни риторики. И докато са изпълнени единствено със завист, омраза и стръв за отмъщение, нищо няма да мръдне напред, смята той.
Проф. Чирков, твърди: доведох хора от Бремен, те изготвиха концепция за 200 000 евро за модерна „Бърза помощ”. Но не взеха нито стотинка за труда си. Ние още не бяхме членове на ЕС, но аз намерих спонсори от Австралия и Швеция, които ни подаряваха 85 млн. евро да си направим съвременна спешна помощ. Само че тук ми казаха: Чирков, това е сън в лятна нощ… И толкова… Основната причина е слабата ни мисловна култура. Просто цивилизацията е минала покрай нас, българите, но не ни е закачила. Нашите политици са алчни циници. Те мислят единствено за себе си и за партията си, която пълни гушите им. Партиите у нас се превърнаха в мафия, страшна и неконтролируема. В политическата ни система е пълен хаос, който доведе държавата ни до дъното. Назначават се само некадърници. Стига да са близки и приятели на властимащите. Това, че тези хора нанасят непоправими щети и се стига до невероятни разриви в обществото, никого не интересува. Те не отиват зад решетките, защото нямаме съдебна система”.


www.viaranews.com

Броят на българите, които се нуждаят от белодробна трансплантация в чужбина, се увеличава


По повод Световния ден на пулмоналната хипертония д-р Марияна Симеонова, изпълнителен
директор на Агенцията по трансплантации, съобщи, че в листата на чакащите за бял дроб  има 7-8 пациенти, при които медикаментозната терапия вече не дава резултати. Част от тях са с пулмонална хипертония.
По думите й в момента една болница у нас се подготвя за извършване на белодробни трансплантации, а кадрите преминават обучение в чужбина.
Над 1000 са чакащите за трансплантация. От тях 880 чакат бъбрек, 37 - черен дроб, за сърце – 19 и за бял дроб -10.

Студенти по медицина се включват в масово миене на ръцете на 5 май – Световния ден на чистите ръце

Болница „Тракия“ е първата болница в България, която се включва в програмата на СЗО за подобряване  на стандарта за хигиената на ръцете

Студенти по медицина и здравни грижи ще извършат едновременно хигиенна дезинфекция на ръце, демонстрирайки правилната техника от 11 часа на 5 май – Световния ден на чистите ръце, по инициатива на старозагорската Болница „Тракия“ – Парк. Събитието е организирано от д-р Валентина Цанева, болничен епидемиолог и инфекционист на лечебното заведение. Проявата е част от кампанията на Световната здравна организация за намаляване на Вътреболничните инфекции, която тази година протича под надслов: „Спасете човешки живот: поддържайте ръцете чисти“.
„Ще покажем на студентите модерната инфраструктура, която е заложена в болницата ни още с проектирането и като болнична сграда и ще упражним с тях правилните техники за хигиенна дезинфекция на ръцете с дезинфектант на алкохолна основа“, посочи д-р Цанева. Студентите ще разгледат ключовите места в Болница „Тракия“, на които са монтирани диспенсери за хигиенна дезинфекция на ръцете, достъпни както за медицинския персонал, така и за пациентите и техните посетители. Двете болнични сгради разполагат с достатъчно на брой модерни санитарни помещения, разположени „на една ръка разстояние“. Съотношението брой легла – брой умивалници в Болница „Тракия“ напълно покрива европейските здравни норми.
В болницата  ще бъде създаден специален екип от обучители и наблюдатели за спазване на правилата за хигиена на ръцете, който ще извършва директен мониторинг и периодично ще се прави оценка за спазване на 5-те основни  индикации за хигиенна дезинфекция на ръцете:
-      -Преди контакт с пациента;
       -Преди извършване на асептична процедура;
       -След контакт с телесни течности;
       -След контакт с пациента;
       -Преди и след контакт със заобикаляща пациента среда.

По 10-12 автомобила годишно се преустройват за шофьори с физически увреждания



Цената е между 600 и 1200 лв., като до този праг разходите могат да се финансират от Агенцията за социално подпомагане (АСП), съобщиха от „ВИП Плюс Медикотехническа
лаборатория“, която е единствената компания в България, лицензирана от Агенцията за хората с увреждания да прави такива преустройства.
На практика всеки автомобил може да бъде пригоден за шофиране от инвалиди, казва 47-годишният Стефан Тенев.Той съчетава работата на протезист и автомонтьор в лабораторията на „ВИП Плюс“ в Стара Загора и е единственият специалист у нас, който лицензирано се занимава с преустройство на автомобили за шофиране от хора с увреждания.
---
„Вип Плюс Медикотехническа лаборатория“ е създадена през 1992 г. от  доц. д-р Владислав Иванов, който е доказан специалист в областта на ортопедията с над 30-годишен опит във външното протезиране. Компанията е специализирана в изработването на индивидуални протези за горни и долни крайници, ортезни средства, корсети, индивидуални ортопедични стелки и обувки. „Вип Плюс МТЛ“ е сертифицирана по ISO 13485 за производство и търговия с медицински изделия и е регистрирана в Агенцията за хора с увреждания като производител на медицински изделия. В последните години компанията въвежда редица иновационни технологии в производството на протези и ортези като например единствената в България триоперационна фреза за изработване на модели от твърд полиуретан, ламинации с флексибилни материали и др. „Вип Плюс МТЛ“ разполага с медикотехнически лаборатории в гр. София, гр. Варна и гр. Стара Загора, приемен кабинет в гр. Пловдив и има партньори в над 15 други града в страната.