Translate

събота, 4 юли 2015 г.

"Fat grаfting" методът в следващите 10 години ще се наложи като основен в реконструктивната операция на гърдата

В името на пациента - лекарите, от различни специалности, единни

В Първа АГ болница “Св. София” бе извършена реконструкцията на гърда със собствена мастна тъкан


а имплантите ще останат в миналото. Той ще стане рутинна процедура, защото е по-добър, а и по-евтин от класическите, прогнозира проф.Марита Айзенман-Клайн,
главен секретар на Международна конфедерация по пластична, реконструктивна и естетична хирургия и председател на Международна здравна асоциация на Бавария. Тя е топ 5 в света, сред пластичните хирурзи и успешно прилага този метод вече 9 години.
Проф.Айзенман-Клайн бе у нас за втори път по покана на Клъстъра за медицински туризъм – България. Нейната амбициозна цел е да стартира в България първия център в света за регенеративна медицина. Ето защо тя предоставя безвъзмездно ноу-хауто си на българските лекари. Само преди месеци тя проведе три демонстративни операции в болница “Токуда” и оперативен курс на IPRAS за пластични хирурзи, гинеколози и онколози.
Под нейно ръководство сега на три пациентки след мастектомия бе извършена етапна реконструкция на млечна жлеза, без импланти по метода “Fat grafting" - автоложен трансфер на мастна тъкан в Първа АГ болница “Св. София”.
Според нея при досегашните методи за реконструкцията на гърда с гръдни импланти или експандери са налице дефекти и те далеч не са безопасни за пациентките. Докато “Fat grafting" методът е щадящ, безопасен, не крие риск от отхвърляне и практически не съществува риск от огромна кръвозагуба, тъй като не се налага да се правят големи разрези. Методът може без проблем да се съчетае с лъчелечение, докато имплантите пречат за този вид терапия. А дори най-слабите жени имат излишни мазнини (достатъчно депа от мастна тъкан), които успешно могат да се ползват при тази интервенция. Освен това дори пациентките сами може да избират от коя част на тялото им да бъдат взети те дали от бедрата или от корема им примерно. Мастните клетки се изсмукват, обработват и се реинжектират на мястото на отрязаната гърда. Мастна тъкан има висок потенциал на регенерация т.е. не се наблюдава свиване, набръчкване на кожата, обезцветяване, загубата на чувствителност, а гърдата остава топла,
обясни проф.Айзенман-Клайн. По думите и предварително не може да се прецени колко сесии (процедури/етапи) ще са нужни и колко дълго би продължила цялостната реконструкция. Всичко зависи от качеството на мастната тъкан, подчерта тя. Но между две сесии трябва да има интервал между три и шест месеца. След оперативната интервенция пациентките се възстановяват изключително бързо и още на другия ден или на втория се прибират у дома си. При пациентки преминали лъчелечение обаче се налага да се правят повече сесии, защото кожата им не е достатъчно еластична и е с по-лошо кръвоснабдяване, в резултат на което и голяма част от инжектираната мастна тъкан ще се резорбира. Тази реконструктивна интервенция обаче не е препоръчителна единствено за пациентки с повишен генетичен риск от развитие на рак, обясни още тя.
В Германия пациентките не заплащат тази операция, тъй като тя е покрита от тяхната здравна каса и частните фондове. У нас уви няма клинична пътека за подобна интервенция т.е. не се заплаща от НЗОК макар, че лекарите веднага могат да започнат да оперират по новия метод. Цената на сесия е 1200 лв., от които 30% са за консумативи. На този етап здравната каса поема около 550 лв. за реконструкция на млечна жлеза при мастектомия.

петък, 3 юли 2015 г.

Марк Зукърбърг: AI-системата, която разработвам е по-добра от хората, що се отнася до първична сетивност



В рамките на Q&A сесия, състояла се в личния му профил, той обясни как той и неговият екип подготвят Facebook за бъдещето.А именно, че работят върху създаването на изкуствен
интелект, VR (виртуална реалност) и проект internet.org.
На VR-технологиите компанията гледа като на изчислителна комуникационна платформа от ново поколение. Internet.org от друга страна е "най-базисният инструмент, от който имат нужда потребителите, за да се възползват от плюсовете на интернет – включително търсенето и намирането на работа, обучение, образуване и комуникация".
Facebook желае възможно най-интелигентен изкуствен интелект, защото според компанията той ще допринесе за по-качествено преживяване за потребителите.
AI-системата, която разработват, е "по-добра от хората, що се отнася до първична сетивност," сподели той и продължи, че тя би следвало да може да открива всичко в една снимка или видео – хора, обекти, животни, задни фонове, локации и др. Освен да открива и разпознава всичко в една снимка или видео, системата за изкуствен интелект би следвало да може да обясни, например, на сляп човек за какво точно става въпрос (на съответния кадър). Изкуственият интелект ще се фокусира и върху премахването на езиковите бариери, както и провеждането на гладка комуникация с потребители.
Разбира се, най-важното действие на споменатата система за изкуствен интелект, е да събира възможно най-много и релевантна информация от новинарските фийдове на юзърите.
Що се отнася до VR-а, CEO-то на Facebook смята, че VR шлемовете/очилата ще се превърнат в неизменна част от живота на модерния човек, предоставяйки му възможността да споделя "преживявания с тези, които обича по изцяло нов, крайно поглъщат начин."
Зукърбърг допълва, че компанията му работи и върху дронове, сателити и дори лазери, за да обогати своя Internet.org проект.
"Идеята е, че в бъдеще ще можем да получаваме интернет достъп отвсякъде – сателити, самолети. И всички устройства ще си комуникират със земната повърхност, използвайки адски прецизни лазери за трансфер на информация."
По време на Q&A сесията потребител попита Марк дали ще продължи практиката на Facebook да изисква "реални имена". По думите на CEО-то социалната мрежа няма намерение да преустановява подобна практика и вярва, че тя помага на потребителите да бъдат по-добре защитени.
Според него "реално име" не означава непременно "легално име". С други думи можем да използваме името, с което ни наричат нашите близки и приятели. Босът на социалната мрежа разкри, че вярва в ултимативната комуникационна технология, която, по думите му, ще позволи в един момент да изпращаме директно мисли един към друг.
"Просто ще се замислите за нещо и вашите приятели ще могат мигновено да го преживеят с ваше позволение.”, сподели още той.

inews.bg

Нова технология може да „превежда“ мисли в текст



Показва ново проучване, публикувано във Frontiers in Neuroscience. В експеримента са участвали
седем пациента, които четат различни текстове, а същевременно е записвана мозъчната им активност. Компютърен алгоритъм е „слушал“ текстовете и се е научил да разпознава мозъчната активност в различни части на мозъка при изговарянето на различните думи.
След това алгоритъмът успешно е „превел“ с точност от 75% мислите на пациентите.
Според учени от екипа 100% точност не е нужна, тъй като програмата има автоматично поправяне, подобно на това в програмите за писане на текст. Те уточняват, че е важно данните за мозъчната активност да бъдат записвани директно от мозъка. В случая седемте доброволци  вече са имали имплантирани електроди в мозъците си, тъй като са се подлагали на терапия за епилепсия.
Записването на мозъчната активност обаче през скалпа дава „замъглени данни“. Освен това мозъкът на всеки човек е уникален, това също е причина активността да бъде записвана директно от мозъка. Заради това технологията вероятно няма да бъде внедрена в универсално „потребителско“ устройство. Въпреки това технологията има огромен потенциал да помага на хора с различни неврологични заболявания, като например АЛС (Амиотрофична латерална склероза – заболяване, при което пациентите губят способността си да се движат и да говорят).
Учените са категорични, че това е само началото, тъй като възможностите на тази технология са „наистина безкрайни“.

Унгария плаща на младите, за да се върнат в родината си



Всеки млад човек, който е напуснал страната и реши да се завърне, ще получава по 320 евро на месец в продължение на година

Унгарското правителство стартира програма, с която иска да върне младите хора в страната, съобщава британският The Independent. Програмата се казва „Ела си у дома, млади човече“  и е в
ход от април т.г.  Всеки млад човек, който е напуснал страната и реши да се завърне, ще получава по 100 000 форинта (320 евро) на месец в продължение на година. Програмата покрива и самолетните билети. 
Досега около 800 унгарци са се завърнали у дома, става ясно по думите на министъра по заетостта Шандор Цомба. 
Много източноевропейски страни страдат от т.нар. „изтичане на мозъци“ сред младите хора, които заминават в чужбина в търсене на по-добра работа и по-високи заплати, коментира британският вестник. В Унгария средната месечна заплата е около 640 евро, докато във Великобритания е 2270 евро.  Правителството в Будапеща се надява с инициативата си да привлече обратно в страната млади и талантливи хора. 
По-рано тази година статистиците в Унгария огласиха, че през 2014  емиграцията от страната се е увеличила с 46% в сравнение с 2013. Данните за 2014 са шест пъти по-високи, отколкото са били през 2009, а реалните числа са даже по-големи, тъй като много хора не се отчитат, че напускат страната. 77% от тези емигранти са на възраст под 40 години.  Властите се надяват, че щедрата програма ще бъде достатъчно атрактивна за младите и ще допринесе за бъдещето на унгарската икономика.



Economy.bg

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов: И на приватизацията "ще й дойде времето"



Текстовете за приватизация на болниците ще бъдат оттеглени между първо и второ четене на приватизацията "ще й дойде времето".
Закона за лечебните заведения, заяви той в ефира на Би Ти Ви, но уточни, че и на
По думите му забраната за продажба на болници ще отпадне в един момент, но сега той ще оттегли предложението си, за да получи подкрепа от партиите за другите реформи. Важни са здравната карта и последващата акредитация на лечебните заведения, каза здравният министър.
Целта на реформата е здравеопазването да се хуманизира. Сега всички доплащат – и бедни, и богати, а в бъдеще лечението на социално значимите заболявания ще е 100% безплатно, уточни той.

МЗ плаща специализациите на 221 лекари

То ще плати 274 460 лв. за теоретично и практическо обучение на 221 специализанти по дефицитни специалности - Анестезиология и интензивно лечение, Обща и клинична патология, Педиатрия, Спешна медицина, Инфекциозни болести и Неонатология.
Решението е валидно от 1 юни 2015 г. до завършване на обучението им.
В тези специалности се наблюдават неблагоприятни тенденции – траен недостиг на специалисти и  по-изразено застаряване.

Пенсионната реформа на Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на труда и социалната политика, предвижда

плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените до достигане на 65
години и за двата пола към 2037 г. за масовата трета категория труд. Предвижда се стажът за пенсиониране също да се увеличава с по 2 месеца годишно до достигането на 40 години за мъжете и 37 години за жените към 2027 г.
За лицата, които нямат изискуемия осигурителен стаж, който е не по-малко от 15 години действителен такъв, се предлага също плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране, която да достигне през 2029 г. 67 години. Предлага се създаване на нова разпоредба за уреждане на възможността за отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст в намален размер на лица с изискуем осигурителен стаж и недостиг на възраст до 12 месеца. Пенсията се намалява с 0,4 % за всеки недостигащ месец и е пожизнена.
Възрастта за пенсиониране на упражняващите първа и втора категория труд също плавно ще се увеличава до достигане на 55 години за първа категория и 60 години за втора. В момента работещите първа категория труд мъже се пенсионират на 52 години и 8 месеца, а жените – на 47 години и 8 месеца.
Запазват се възможностите за по-ранно пенсиониране на работещите първа категория труд – на 45 години при 10 години стаж в случай на съкращения от предприятието.
От 1 януари 2016 г. се предлага въвеждане на възраст за пенсиониране на работещите в сектор "Отбрана и сигурност", като възрастта следва да е 52 години и 10 месеца. Предлага се плавно увеличаване на възрастта до достигане на 55-годишна възраст. Срещу тази реформа има остра съпротива от страна на синдикатите и служителите в МВР.
Предвижда се увеличение на осигуровката за пенсия с по един процентен пункт съответно през 2017 и 2018 година. В момента вноската за фонд "Пенсии" е 17,8%, което означава, че през съответните години тя ще нарасне съответно на 18,8% и 19,8%. Според изчисленията на Ивайло Калфин и екипа му резултатът от повишената вноска като допълнителни приходи за фонд "Пенсии" в Държавното обществено осигуряване ще бъде в размер на 234,9 млн. лева за 2017 година и 481,4 млн. лева за 2018 година. За да не се допусне нарастване на общата данъчно-осигурителна тежест се отменя предвиденото увеличаване на осигурителната вноска в универсален пенсионен фонд от 5% на 7%, която трябваше да влезе в сила от 2017 година.
С промените на социалното министерство се предвижда доизграждане на промените в тристълбовия модел на осигуряване и въвеждането на възможност за избор дали да се осигуряваме както досега - в универсален пенсионен фонд и в държавното обществено осигуряване или само в държавното обществено осигуряване. Лицата родени след 31 декември 1959 година ще имат възможност на избор къде да отиват техните вноски, като за разлика от приетите в края на 2014 текстове, този избор няма да е еднократен. Той ще може да се прави веднъж годишно и не по-късно от 5 години преди навършване на пенсионна възраст. Натрупаните средства по индивидуалните партиди от частните фондове, които гражданинът вземе решение да прехвърли само към държавното осигуряване, ще се съхраняват в т.нар. Сребърен фонд с цел да бъде възможна обратимост на този избор.

Промените в Кодекса за социалното осигуряване целят увеличаване на пенсиите в бъдеще

и устойчивост на пенсионната система, за да може пенсионерите да имат адекватен доход,
заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по повод разглеждането на предложения от него проектозакон.
Той защити пакета от социални мерки, които предвиждат плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране.
"Ние виждаме, че българското население застарява, че след години ще има доста повече пенсионери и доста по-малко хора, които произвеждат БВП. Всеки, който се занимава професионално с тази тема, знае много добре, че запазването на сегашното положение гарантира катастрофа с пенсиите в бъдеще", коментира Калфин.
Според него плавната промяна на възрастта няма да се усети от хората, като мъжете, родени през 1964 г., ще са първите, които ще се пенсионират на 65, а жените, родени през 1972 г., ще са първите, които ще се пенсионират на 65. Всички останали ще се пенсионират по-рано.
 

Промяна в пола на гущери заради глобалното затопляне

Горещите температури принуждават брадатите агами (брадати дракони) - вид австралийски
гущери, да променят пола си, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, позовавайки се проучване, публикувано в сп. "Нейчър".
Представители на вида брадатите агами, които генетично са мъжки, се излюпват като женски и на свой ред се сдобиват с потомство и дори се  проявяват като по-качествени майки от генетично определените като женски екземпляри.
Начинът, по който се определя полът при брадатите агами се е променил до такава степен, че учените се опасяват от пълното изчезване на женските полови хромозоми. 
При някои влечуги, като например алигаторите и видове костенурки, полът се определя не от половите хромозоми, както при човека и други бозайници, а от температурите по време на инкубационния период.
Досега при брадатите агами полът се е определял от половите хромозоми.

Щастлива българска кокошка снесе 185 гр. яйце

то е достойна за рекордите на Гинес, съобщи Нова ТВ.
. А от днес и с рекорда за най-голямото снесено кокоше яйце.
„Погледнах в полога и видях нещо страшно. Това огромно яйце, което ме изненада много.
Как е възможно една дребна кокошка да снесе толкова голямо яйце! Кокошка е, не е щраус”,
каза собственикът на кокошките .
За една кокошка определено е важно да изглежда добре. Гурме, фитнес, танци, фризьор, масажи- всички глезотии трябва да са налице, за да е щастлива. Методи Димитров, от старопланинското село Дреново с едва 50 жители и с измерен един от най-чистия въздух у нас, не е полагал чак такива грижи, но и неговите кокошки са гледани като кралски особи.
„Аз им говоря. Аз си ги глезя с различни храни. Жито, царевицата ще им я сваря. Фуражът е със сертификат. И свободни са, и щастливи! Тук по поляната си ходят непрекъснато. И може би на това се дължи чудото, което се случи”, разказва той.
Според рекордите на Гинес най-тежкото яйце - цели 454 грама, е снесено в  Ню Джърси преди 59 години. Най-голямото в Англия пък е било 163 грама. Сега и българският гигант ще влезе в историята.

Делфин скочи в лодка

Това е станало в Южна Калифорния, по време на разходка на сем. Фрикман с лодка, в средата
на миналия месец.Уплашен явно от нещо делфин, от преминаващи много делфини, скочил в лодката им.
Последствията са -чупени и  двата крака на съпругата. Но докато мъжът и връщал лодката към брега освен за жена си той се грижил и за 150 кг. делфин като го поливал непрекъснато с вода, за да не умре.
На пристанището властите помогнали на Дърк Фрикман да го изтегли с въже и след това да го пусне във водата. Делфинът отплувал без проблем.

сряда, 1 юли 2015 г.

Министър-председателят Бойко Борисов: Приватизацията отпада от ЗЛЗ



Ето аргументацията на премиера - „В рамките на няколко години с по милиарди се качват
разходите в здравеопазването. Над 4 млрд. в момента харчиме като държава и отделно около 48% си доплащат. Значи към 8 млрд. влизат в тази система, дали са болници или лечебни заведения, както и да го казвате, огромни суми. И действително, течовете в касата, пътеките в частните болници, и то предимно скъпоструващи, са предмет на тази реформа в следващите дни която ние ще дебатираме. Но за да не харчиме Вашето време, стъпвам на това, което министър Москов заяви пред председателския съвет сутринта (02.07), че ще оттегли именно тази част, за да няма напрежение в другите сфери, в които всички, както Вие казвате, не само че не сме се и справили добре, но ако сега не се реформират, те ще станат и 4,5 млрд., защото такива са настроенията. Винаги даваме пари за здраве, но всъщност обратната връзка с хората казва, че те не са доволни.

вторник, 30 юни 2015 г.

Д-р Илко Семерджиев: Няма смислена обосновка за действията, които предлага министър Москов. Приватизацията закъсня с 15 години



през това време обаче 5 млрд. лв. бяха налети във втора паралелна частна здравна мрежа, вместо те да отидат в съществуващите здравни заведения, каза той по БНР.
Според него заявката да се приватизира дейност, а не активи на болниците ще означава печалбите от здравеопазването, гарантирани от публичните средства на НЗОК да отидат в частни ръце, а загубите пак да си останат за държавата.
Д-р Семерджиев укори министър Москов, че не е постигнал нищо от обещаното - равнопоставеност, достъпност и справедливост в здравния сектор. Дори популярността му като министър не се дължи на действия по здравеопазване, а е резултат от популисткото му изказване за линейките и ромските махали... В този смисъл министърът е повече манипулатор, отколкото реформатор, подчерта той и добавя, че ако няма съдържание и добрият ПР не може вечно да помага.

Васил Василев, председател на фондация „Братя Василеви“: Здравното министерство и министърът решиха да се отърват от болниците по сталински. Няма болници, няма проблеми



Решението за изваждането на държавните болници от забранителния списък за приватизация е продиктувано от неспособността на министерство да се справи с недъзите на
здравеопазването. Той определи предложението за изваждане на държавните болници от забранителния списък за приватизация като „част от отровното наследство на едно управление, което продължава да унищожава обществения организъм“.
„Здравното министерство и министърът решиха да се отърват от болниците по сталински. Няма болници, няма проблеми. Струва ми се, че с това нещо ще се ударят „с един куршум няколко заека“. Хем няма да носят отговорност за катастрофата в здравеопазването, хем да уредят съпартийци с апетитни парчета, хем може и доста пари да паднат. Това че всички големи болници ще станат частни, т.е. лечението ще стане много по-скъпо, действително ще доведе до това, че много повече старци и тежко болни преждевременно ще измрат. Но това надали ще реши проблема на НОИ и на държавата“, коментира той пред Радио „Фокус“.

Проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ “Св. Екатерина”: Приватизацията на болници ще подобри мотивацията на работещите в тях



и ще засили отговорността им към финансовото състояние на здравните заведения.
Във всички случаи дисциплината ще се подобри, ако хората участват в тази приватизация, заяви той.
„В момента се мъчим да променяме манталитета само с добри приказки, с даване на пример, а когато заиграят морковът и тоягата в по-реален смисъл, тогава би трябвало и манталитетът да се промени по-бързо.Винаги съм бил привърженик на това да се приватизира дейността, защото всъщност не са много желаещите да приватизират сгради в състоянието, в което са по-голямата част от болниците в България”, каза той и отбеляза, че общинските болници никога не са били в забранителния списък. Така че е можело да бъдат приватизирани, стига някой да вижда перспективи във финансовата стабилност.
Проф. Начев подчерта, че средствата за здравеопазване са малко и въпреки че растат през последните години, не се наблюдава подобрение на качеството, тъй като те не се изразходват ефективно.
Според него при някои болници трябва да останат социалните функции, а не фокусът да е върху печалбата в края на годината.

Как да живея с 37 лева?



Петър Москов може и да е министър, но да не забравя, че е лекар

Аз съм жена на 74 години. Завършила съм само средно образование през 50-те години на миналия век. Искам да задам няколко въпроса: Какво е Хипократова клетва? В кой ВУЗ се полага? Кой я изпълнява?

През 2005 г. се явих на ТЕЛК. Тогава имах само диабет, стенокардия, пиелоне-фрит, епилепсия и глаукома. Заради глаукомата от ТЕЛК-Варна ми дадоха 88,99% инвалидност. Сега, през март, се наложи да отида в Сливен вече за паркинсон, за инсулта, който прекарах през август 2014 г., и заради пораженията от 20-годишния диабет.

В Сливен бяха много „любезни" с мен. Даже не ми погледнаха документацията, но попитаха защо съм на инвалидна количка и защо от Варна са ми дали толкова висок процент инвалидност. Чак се зачудих дали докато съм чакала пред кабинета, не съм си го написала сама този процент. В Сливен все пак ми дадоха 100% инвалидност без чужда помощ и 31,08 лева.

Мисля, че този процент -100, не е толкова важен, тъй като това, което получавам, е обидно. Това ли е реформата на д-р Москов? Той може и да е министър, но да не забравя, че преди всичко е лекар.

Сега ще ви напиша и една проста аритметика за приходите и разходите ми за един месец. За прослужени 36 г. и 6 месеца взимам 184,69 лв. Защото съм вдовица от 1994

г. - 72,34 лв. Като се прибавят и парите от ТЕЛК, стават 288,11 лв. Платила съм за памперси и тест ленти 68 лв. Токът ми е 92,11 лв. Водата ми е 10,20, телефонът - 7,81. Така за храна ми остават 37 лева.

Написах всичко това не да се оплаквам и да бъда съжалявана, а с надеждата да го прочетат млади хора и да си направят сметката дали си заслужава да остават в България, където са обречени на живот в мизерия.

Йонка ДИНБВА, Нова Загора
В."Ретро"

Зам. здравният министър Ваньо Шарков: Едва ли ще се стигне до приватизация на "Пирогов"



Но всички болници, към които има инвеститорски интерес, ще могат да бъдат приватизирани. Според него най-лесно ще се осъществи закупуването на лечебни заведения в
извънболничната помощ. Той увери, че приватизацията на болници няма да променя тяхната дейност, тъй като в закона изрично е записано - дейността да остане същата и то не за определен срок, а завинаги.
По думите му отпушването на приватизацията дава възможност на частния капитал да инвестира в съществуващите лечебни заведения, а не непременно да създава нови, тъй като от 2001 г. когато влезе в сила забраната за приватизация на държавни и общински болници, са разкрити над 100 частни и нито едно държавно или общинско.
„Ние даваме възможност да бъдат насочени усилията на практика в съществуващите лечебни заведения, за да бъдат направени те по-добри за пациентите, като сме създали условия, които да защитят лечебната дейност“, допълни той.
Д-р Шарков увери още, че приватизацията на болници няма по никакъв начин да промени цените на услугите, които предлагат лечебните заведения. Той даде пример с общинската болница в Панагюрище. Тъй като общинските лечебни заведения били освободени за приватизация, тя вече се приватизирала и инвеститорът влагал в нея 56 млн. лева, които били непосилни за общината.
Той обаче изрази съмнение, че болници с мащабите на „Пирогов” ще има от кого да бъдат приватизирани.
Д-р Шарков подробно описа процеса, по който ще се действа. Когато се отнася за областна болница, решението се взима от Общото събрание, в което има представители на всички общини. „Не може да има никакво съмнение, че някой може да се опита задкулисно зад тези хора, които са собственици на капитала на лечебното заведение, да направи някаква приватизация“, увери той и допълни, че не знае за какъв списък става дума и не е виждал такъв. След като се заяви инвестиционно намерение, Общото събрание се събира заедно със Съвета на директорите на конкретната болница и взимат решение. След това то се внася в Здравното министерство, където трябва да бъде оценено и внесено за решение на Министерски съвет. Ако се прецени, че това е добро за болницата и пациентите, тогава кандидатът инвестира в това отделение.
---
През 2013 г. дълговете на болниците са били близо 370 млн. лв. Към 31 декември 2014 г. дълговете на държавните и общинските болници са в размер на 397 млн. лв. Петте болници с най-голям размер на задълженията за м. г. са: УМБАЛ „Св. Георги“-Пловдив (46,5 млн. лв.), УМБАЛ „Н. И. Пирогов“-София (34,6 млн. лв.), МБАЛ „Св. Марина“-Варна (26,7 млн. лв.), СБАЛ по хематологични заболявания в София (25 млн. лв.) и УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“ в София (24,4 млн. лв.). Тяхната стойност спрямо 2013 г. намалява единствено за УМБАЛ „Св. Георги“, а за останалите четири се увеличава. Просрочените задължения на „Пирогов“ към 31 януари 2015 г. възлизат на 12 млн. лв., на Александровска болница - 10,6 млн. лв., а на ИСУЛ - над 5 млн. лв. Многопрофилните болници за активно лечение в областните градове имат общо 61,7 млн. лв. просрочени задължения.
Към 30 април 2015-а общите задължения на държавните и общинските болници са 413, 458 млн. лв.

Всяко едно лечебно заведение ще може да бъде приватизирано или части от него от един или различни инвеститори



Областните болници също ще подлежат на приватизация, но след решение на общото им събрание. Решението за приватизация на общински лечебни заведения се взима и сега от
общините.
Приватизацията бе приета на първо четене с промените в Закона за лечебните заведения в здравната комисия в НС макар, че депутатите от всички парламентарни групи изразиха опасения за предвидената възможност за тотална приватизация.
Общо 67 болници, сред които и най-големите университетски и многопрофилни лечебни заведения като "Пирогов", "Александровска", Майчин дом, ИСУЛ, "Св. Екатерина" и др. ще бъдат извадени от забранителния списък за приватизация. Съгласно измененията може да се продава цяло лечебно заведение или части от него на един или различни инвеститори. С предимство са работещите лекари, които могат да я купят на търговски цени, но при облекчена процедура като условието е да участват 51% от лекарите и да придобият поне 50% от капитала. Без публичен търг ще се мине и ако наематели в болницата – ОПЛ, специалисти в ДКЦ искат да я купят, стига да имат договор с НЗОК.
За продан ще бъдат пуснати и обособени части като дворове и неизползвани сгради, но там купувачът няма да има право да открива друго лечебно заведение. Ще могат да се приватизират и санаториумите и лечебните заведения за извънболнична медицинска помощ в страната.
Няма да се приватизират обаче спешните отделения и центровете за Спешна помощ, които са и остават ангажимент на държавата.
"В ГЕРБ сериозно ще обмислим текстовете, които засягат приватизацията на болници, и ще използваме възможността между първо и второ четене да прецизираме предложенията, защото сме обезпокоени от възможността структуроопределящи болници да бъдат извадени от ръководството на държавата и предадени на частници", коментира председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова. "Вариант едно е така някой да си унищожи конкуренцията, а вариант две - ако има атрактивен имот, да го получи. Вероятно някой ще приватизира нещо, което е декапитализирано, а после крачката до фалита е много къса", смята д-р Емил Райнов от БСП. От ДПС пък одобряват предложението, но настояват за ясно разписан ред.




Президентът Росен Плевнелиев: Здравната ни система остана една от най-нереформираните през последното десетилетие. Здравната реформа не търпи отлагане.



Държавният глава издаде указ за обнародване на Закона за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване (ЗЗО). Той подчерта, че Законът за изменение и допълнение на
Закона за здравното осигуряване не предвижда норми, които да ограничават достъпа до медицинска помощ. Освен това няма и разпоредби, от които да следва допълнително заплащане от осигурените граждани, за да получат дължимата от държавата медицинска помощ или сключване за това на застрахователни договори с частни застрахователни дружества.
Според него приетите промени в ЗЗО са стъпка напред, но е необходимо да се направи много повече за цялостното реформиране на сектора. Той бе категоричен, че българската здравна система е останала една от най-нереформираните през последното десетилетие и здравната реформа просто не търпи отлагане. И изразява надежда, че промените в здравната система ще продължат да са неотложен приоритет на правителството и на Народното събрание и че скоро ще бъдат доведени до успешен край.
“Общество ни очаква правителството и парламентът да предприемат такива действия, с които да се повиши качеството и ефективността на предоставяните здравни услуги за хората. Всяка година се увеличават средствата за здравеопазване, но никой не е доволен – пациентите, лекарите, здравните работници”, се посочва в прессъобщението на прессекретариата на държавния глава.

Шестмесечният гратисен период вече тече за здравнонеосигурените лица



в който могат да си заплатят здравните вноски за последните три години. От 2016 г.
възстановяването на здравния статус ще става след плащане на дължимото за пет години назад.
От 29.06 т. г. в сила са промените залегнали в Закона за здравното осигуряване, след като бе обнародван в извънреден брой на „Държавен вестник“.
Според тях пациентите ще могат да подават жалби пред директора на съответната РЗОК за неудовлетвореност или нередности. Ако бъде установено нарушение пък, директорът на съответната Районна здравно-осигурителна каса може да прекрати договорите с дадената болница или да й наложи глоба.
„Това ще е предпоставка за заигравания между конкуренти Когато говорим за качествени показатели, за тази удовлетвореност все още не е ясно какви са те”, обявява зам.председателят на БЛС проф. Огнян Хаджийски.
Д-р Станимир Хасърджиев, председател на НПО обаче изрази задоволство от приетите промени и заяви, че е крайно време България да тръгне по пътя на останалите европейски държави – здравеопазването да е така структурирано, че пациентът да е във фокуса на системата.

Здравният министър д-р Петър Москов: Целта на здравната реформа е пари да се дават само при резултати



Резултатите трябва да се здраве за хората. Аз не искам да разделям здравеопазването на
платено и безплатно. Всички пакети са безплатни и правителството няма никакво намерение да превръща здравеопазването в платено. Сега здравеопазването е лошо, скъпо, защото структурите му не са насочени към ефективността и към резултат, и идеята е да променим това положение. За основните и тежки заболявания няма да има значение дали си богат или беден. Нищо няма да се доплаща, заяви той и продължи, че за циганските гета е казал конкретни неща.
„Там трябва да влезе закона, за да може да влязат лекари, социални работници, учители. Който тогава е спорил с мен, сега трябва да спори с българското общество”, каза той по БНТ.

Д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници: Ако няма актуализация на бюджета част от общинските болници ще могат да работят още месец-два



Трябва да задоволяваме здравните нужди на хората, а насреща не получаваме средствата, които
сме дали и трупаме огромни задължения. Колеги казват, че още месец-два ще могат да работят при тези условия и "загиват". Ако се намалят цените на клиничните пътеки ще има и фалити, прогнозира той.
Д-р Тотев посочи, че за предлагания от ресорния министър Петър Москов модел, според който са били закрити болници, разполагащи с по-малко от 150 легла, Белгия е отделила 27 милиарда евро. Според него с прилагането на този метод ще се стигне дотам, че хората, които и без това не са под активно лекарско наблюдение, ще си умират. Отговорът на здравния министър за проблема е, че за него не е важна съдбата на болниците, а на пациентите. Д-р Тотев определи политиката на държавата към тези лечебни заведения като своеобразен рекет и „извиване на ръце", а целта е те да фалират.

Парите за лечение в извънболничната помощ ще се увеличат



Съгласно актуализираната национална здравна стратегия за периода 2014 - 2020 г ще се
пренасочат все повече дейности от болниците към извънболничната помощ.
"Пакетът здравни дейности, осъществяван в първичната извънболнична помощ, следва да бъде разширен и финансово обезпечен при усъвършенствани механизми на регулация, които отчитат индивидуализираните потребности на обслужваните лица и не допускат ограничаване на медицински обосновани диагностични и лечебни дейности", пише в стратегията.
Тази година НЗОК ще плати на личните лекари 178 млн. лв., или 6.6% от целия си бюджет за лечение. Предвижда се парите, които здравната каса отделя за първичната медицинска помощ, да скочат на 12% от общите й разходи. Заплащането на ОПЛ трябва да се промени и да се обвърже с качеството на лечението и постигнатите резултати по отношение здравето на пациентите. Парите за записан пациент ще съставляват по-малка част от бюджета им, а делът на плащането за дейност ще се увеличава. Джипитата не желаят да ходят на домашни посещения, което затруднява достъпа на пациентите до базова медицинска помощ и натоварва спешната помощ. Липсват условия и стимули за общопрактикуващите лекари за участие в дейностите по превенция и управление на хроничните заболявания и поддържане на активна обратна връзка с пациентите и с другите специалисти, участващи в грижите за тях, се отбелязва в стратегията. Освен това общопрактикуващите лекари са натоварени с голям брой несвойствени административни дейности, припомнят от МЗ. Идеята е в бъдеще ОПЛ в първичната медицинска помощ да бъдат насърчавани за непрекъснато повишаване на квалификацията и развиване на умения за консултиране, комуникация и работа в екипи за медико-социални интервенции.
"Следва да се прецизира въвеждането на индикативни бюджети за предписване на лекарства в извънболничната помощ със съпътстващ механизъм за мониторинг на предписването и с предоставяне на конструктивна обратна връзка към предписващите", предвижда стратегията.