Translate

четвъртък, 23 юли 2015 г.

"Fat grаfting" методът в следващите 10 години ще се наложи като основен в реконструктивната операция на гърдата,

В името на пациента - лекарите, от различни специалности, единни

В Първа АГ болница “Св. София” бе извършена реконструкцията на гърда със собствена мастна тъкан


а имплантите ще останат в миналото. Той ще стане рутинна процедура, защото е по-добър, а и по-евтин от класическите, прогнозира проф.Марита Айзенман-Клайн,
главен секретар на Международна конфедерация по пластична, реконструктивна и естетична хирургия и председател на Международна здравна асоциация на Бавария. Тя е топ 5 в света, сред пластичните хирурзи и успешно прилага този метод вече 9 години.
Проф.Айзенман-Клайн бе у нас за втори път по покана на Клъстъра за медицински туризъм – България. Нейната амбициозна цел е да стартира в България първия център в света за регенеративна медицина. Ето защо тя предоставя безвъзмездно ноу-хауто си на българските лекари. Само преди месеци тя проведе три демонстративни операции в болница “Токуда” и оперативен курс на IPRAS за пластични хирурзи, гинеколози и онколози.
Под нейно ръководство сега на три пациентки след мастектомия бе извършена етапна реконструкция на млечна жлеза, без импланти по метода “Fat grafting" - автоложен трансфер на мастна тъкан в Първа АГ болница “Св. София”.
Според нея при досегашните методи за реконструкцията на гърда с гръдни импланти или експандери са налице дефекти и те далеч не са безопасни за пациентките. Докато “Fat grafting" методът е щадящ, безопасен, не крие риск от отхвърляне и практически не съществува риск от огромна кръвозагуба, тъй като не се налага да се правят големи разрези. Методът може без проблем да се съчетае с лъчелечение, докато имплантите пречат за този вид терапия. А дори най-слабите жени имат излишни мазнини (достатъчно депа от мастна тъкан), които успешно могат да се ползват при тази интервенция. Освен това дори пациентките сами може да избират от коя част на тялото им да бъдат взети те дали от бедрата или от корема им примерно. Мастните клетки се изсмукват, обработват и се реинжектират на мястото на отрязаната гърда. Мастна тъкан има висок потенциал на регенерация т.е. не се наблюдава свиване, набръчкване на кожата, обезцветяване, загубата на чувствителност, а гърдата остава топла,
обясни проф.Айзенман-Клайн. По думите и предварително не може да се прецени колко сесии (процедури/етапи) ще са нужни и колко дълго би продължила цялостната реконструкция. Всичко зависи от качеството на мастната тъкан, подчерта тя. Но между две сесии трябва да има интервал между три и шест месеца. След оперативната интервенция пациентките се възстановяват изключително бързо и още на другия ден или на втория се прибират у дома си. При пациентки преминали лъчелечение обаче се налага да се правят повече сесии, защото кожата им не е достатъчно еластична и е с по-лошо кръвоснабдяване, в резултат на което и голяма част от инжектираната мастна тъкан ще се резорбира. Тази реконструктивна интервенция обаче не е препоръчителна единствено за пациентки с повишен генетичен риск от развитие на рак, обясни още тя.
В Германия пациентките не заплащат тази операция, тъй като тя е покрита от тяхната здравна каса и частните фондове. У нас уви няма клинична пътека за подобна интервенция т.е. не се заплаща от НЗОК макар, че лекарите веднага могат да започнат да оперират по новия метод. Цената на сесия е 1200 лв., от които 30% са за консумативи. На този етап здравната каса поема около 550 лв. за реконструкция на млечна жлеза при мастектомия.

Новата интерактивна поредица на National GeographicChannel - “Шифърът на злополуките” стартира



 на 22 юли от 22:00 часа.Тя разглежда и анализира шокиращи, действителни инциденти,
заснети с камера и качени в интернет. 12-те епизода по половин час предизвикват зрителите сами да отгатнат какво е на път да се обърка във всеки епизод.
Поредицата представя впечатляващ набор от клипове на близки срещи със смъртта от целия свят. В Сисимиут, Гренландия, шофьор на снегомобил заснема с камерата на каската си собственото си ужасяващо падане по планински склон, продължаващо 2 минути и половина. На водопада Виктория в Замбия приятели на 22-годишна австралийка с ужас забелязват (и заснемат) как бънджито й се къса. В Тайван е заснето огромно свлачище, което се спуска надолу по планината и засипва пътя.Опасностите дебнат дори и на работното място. В Нова Зеландия хеликоптер издига електрически стълб, а в Германия рутинно разрушаване на комин се превръща в катастрофа. По време на снимки на сапунен сериал с хеликоптер и моторница във Вале де Браво, Мексико, настъпва неочакван обрат.
Българските зрители ще са ангажирани с въпроси от типа: дали парашутът ще се отвори, дали двамата парашутисти ще се блъснат във въздуха, дали самолетът ще се разбие и други, като ще могат да избират между три възможни изхода, които се основават на улики от клипа, който ще „дешифрират” всяка злополука.
„Шифърът на злополуките” паузира всяка заснета злополука в критичния момент така, че да провокира зрителите да направят своите прогнози пред телевизора.След експертния анализ и анимираните диаграми на възможното развитие на обстоятелствата, зрителят трябва да определи рисковете и да прецени каква е опасността. Предаването показва инциденти в морето, удивителни бягства, необичайни торнада и технически неизправности.

Започна процедура по изграждането на ново Отделение по трансфузионна хематология – т.нар. Кръвен център в Бургас



То ще се помещава в съществуваща сграда на бургаската болницата (МБАЛ Бургас), която ще
бъде основно ремонтирана за целта. Проектът предвижда Кръвният център да има приземие и два етажа. Входовете за кръводарители и персонала ще бъдат отделни. Ще има рампи за инвалидни и детски колички. Обособени са три отделни сектора: кръводаряване, трансфузионен надзор и клинична трансфузиология, за да не се смесват различните дейности и потоци. Между служебния вход и входа за донорите ще има регулиран достъп и пост за охрана и информация. На първия етаж ще е чакалнята за кръводарителите, помещенията за медицински изследвания, четири кръводарителски поста, стая за възстановяване на дарителите, лекарски кабинети. На втория етаж ще е разположена имунохематологичната лаборатория, където се диагностицират кръвни групи, антитела и проби за съвместимост. Там ще са кабинетите за началника на отделението, старша сестра, стая за мобилния екип, няколко склада, помещения за архив и сървър, уточняват от МБАЛ-Бургас.
Средствата за реконструкцията са осигурени от бюджета за капиталови разходи на МЗ и са 600 000 лв. с ДДС.
Строителството на новото отделение по трансфузионна хематология се очаква да започне през есента.

Екстра Нина се завръща на българската музикална сцена с нова песен

след няколкогодишно отсъствие. Фолкпевицата е записала композицията „Няма скука“ по
мелодия от стара турска народна песен. Аранжиментът е дело на Пламен Велинов, а текста е на самата Екстра Нина.
„В етно стил е, носи много лятно настроение и се надявам да зарадва всички мои почитатели, които не са ме забравили през тези 4 години, откакто не съм пускала нищо ново“, споделя пионерката в жанра.
Парчето вече има и видеоклип, заснет от Ники Скерлев в Турция, където изпълнителката живее през последните години. Спотът вече се върти по телевизия Планета.
„Постарали сме се да покажем красотите на екзотичния Истанбул, с които да заредим и вдъхновим хората да прекарат едно незабравимо лято без скука“, допълва още 51-годишната певица, която ще изкара горещия сезон основно на родното Черноморие.