Translate

събота, 17 октомври 2015 г.

Татяна Лолова призова родителите да ваксинират своите момичета срещу рака на маточната шийка



Раците са вкусни за ядене, но раковите заболявания са страшни, ако навреме не се вземат мерки

Една от най-обичаните и популярни актриси Татяна Лолова, която само преди дни даде
началото на тържествата по случай 100-годишнината на българското кино в Българския културен институт във френската столица, взе участие като „студент по медицина” в проведения форум, посветен на ваксинопрофилактиката.
Великолепната Лолова, която събира в себе си обичта на няколко поколения българи, както с драматични, така и с комични роли в киното, театъра, радиото и телевизията, с невероятното си чувство за хумор сподели, че и тя понякога се присъединява към възрастните хора, макар, все още  млад студент по медицина, които се ваксинират срещу грип, защото по думите и - много по-добре е или изобщо да не го пипнеш или ако хванеш грип да го изкараш по-леко и без тежки усложнения.
Тя отправи апел към родителите да ваксинират своите 11-14 годишни момичета срещу рак на шийката на матката (РМШ), тъй като във всички държави с действащи програми за първична и вторична профилактика на това заболяване се наблюдава категорична тенденция за намаляване на заболеваемостта.
Участващите специалисти във форума допълниха, че поставена преди започването на полов живот ваксината предпазва практически на 100% от заразяване с онкогенен човешки папиломен вирус (HPV), отговорен за около 70% от случаите на РМШ, а общата ефикасност срещу развитието на предраково състояние надвишава 90%.
Примата на смеха и драмата каза в заключение, че колкото и вкусни да са раците за ядене, толкова са животозастрашаващи като заболяване, ако навреме не се вземат мерки. Трябва да се възползваме умно и решително от ваксините, тъй като те запазват живота и поддържат здравето, както на децата, така и на възрастните хора, подчерта  емблематичната Лолова.

Трябва да мислим и за късните усложнения от пробива в имунизациите срещу морбили, през 2009 – 2010 година


Ваксините са едно от най-големите завоевания на човечеството

Това каза проф. д-р Ивайло Търнев, началник на Неврологична клиника на УМБАЛ „Александровска”, председател на Българското дружество по невромускулни
заболявания и председател на фондация “Здравни проблеми на малцинствата“, по
време на проведената в Благоевград кръгла маса на тема „Ваксините - мит и реалност съвременно състояние и перспективи във ваксинопрофилактиката“.
Проф. Търнев каза още:
-Антиваксиналните настроения ни отделят по някакъв начин от цивилизования свят. В 21 век е нелепо да се обсъжда „за” или „против” ваксините и то в едно цивилизовано, грамотно общество.
Аз съм от тези, които застават твърдо срещу тези антиваксинални движения. Смятам, че е грозно, непрофесионално да се използват единични случаи, свързани с тежки заболявания, срещу ваксините. Освен ранни има и късни усложнения и ние трябва да мислим и за тях.
Тепърва чакаме късните усложнения от епидемията от морбили, в ромски квартал на Сливен, през 2009 – 2010 година, тъй като морбилният вирус отключва един бавен вирусен енцефалит, който се проявява 6-8 години, след прекараната инфекция.
Това е едно много тежко, нелечимо заболяване, което завършва с фатален изход. Заболяването за първи път е описано от доайенът на българската неврология проф. д-р Сашо Божинов.
Само и единствено ваксинопрофилактиката може да предотврати тези тежки усложнения. Това е истината.

 





Проф.д-р Радка Аргирова: Липсата на много заболявания днес се дължи на постигнатия висок обществен имунитет



Бъдещето е на терапевтичните ваксини

На 16 октомври в Благоевград, по инициатива на Фондация „МОСТ- медии, общество, кръгла маса на тема „Ваксините - мит и реалност съвременно състояние и перспективи във ваксинопрофилактиката“.
семейство, традиции”, се проведе
Във форума участваха проф. Аргирова, вирусолог в МБАЛ „Токуда Болница” и председател на Българското дружество по вирусология, Проф. д-р Ивайло Търнев, началник Неврологичната клиника на УМБАЛ „Александровска”, председател на Българското дружество по невромускулни заболявания и председател на фондация “Здравни проблеми на малцинствата“, актрисата Татяна Лолова като „студент по медицина”, лекари, медицински сестри и журналисти.
По време на събитието проф. Аргирова сподели:
-Първото антиваксинално движение се организира в САЩ преди 80 години, което и до сега е живо в много страни. Но за съжаление у нас то получава една неправилна връзка и смесване с права на личността, с разбирането за свобода, информираност и взимането на решение. В щата Калифорния, САЩ вече е въведената задължителната ваксинация. И това е информация само от преди две седмици.
Аз съм изключително ревностен привърженик на ваксините. Защото те предпазват човешкия организъм и той е готов за срещата с вирусния агент.
С други думи, чрез ваксината той вече е образувал антитела, които да противодействат на вируса. Ето защо колкото повече хора в дадена общност са имунизирани толкова по-малка е вероятността тези, които не са имунизирани да се разболеят. В това е социалния смисъл и обществената значимост на имунизациите. Освен че предпазва имунизацията има и друг ефект – модифицира протичането на дадена инфекция. Сега сме в началото на грипния сезон, а пикът на грипната инфекция е обикновено в края на януари, началото на февруари. Щамовете, които ще циркулират в тазгодишната грипна епидемия ще са от тип А "Калифорния", "Швейцария" и два вида от тип В - "Пукет".
Трябва да сме на ясно, че от въздушно-капковите инфекции не може да се предпазим. Грипът е най-типичния случай, но това, което може да ни запази е ваксинацията.
У нас грипът обикновено протича като пинг-понг инфекция. Значи бабата си седи в къщи и с никого не се среща, но детето от детската градина донася инфекцията и тя се разболява тежко. След това при нея идват и другите внучета и те се разболяват. Така инфекцията си върви от октомври понякога дори и до май месец. Няма да скрия, че ефективността на противогрипните ваксини се движи между 88-90%. Но това не е никак малко, особено, когато става въпрос за риск от заразяване при възрастни хора, страдащи от хронични заболявания.
Горещо препоръчвам на хората с отслабена имунна защита, както и на възрастните над 65-години да се ваксинират срещу грип, особено ако имат белодробни, сърдечно съдови заболявания или други хронични заболявания, тъй като ако се разболеят, протичането на грипа ще бъде модифицирано т. е. няма да е толкова тежко и с тежки последици.
За възрастните хора, които имат както казваме ние „избледняващ имунитет” т.е. по-бавно образуват антитела, е необходимо по-голяма доза (по-висока концентрация) антиген, за да може за необходимото  време от 20 - 25 дни, да развият имунен отговор. И фармацевтичните фирми вече работят в тази насока да има противогрипни ваксини само за възрастни хора, отделно от тези за децата. Противогрипни ваксини не се правят на хора, страдащи от тежка сърдечна недостатъчност, тежка бъбречна недостатъчност и алергии  най-често към яйца).
Но бъдещето на ваксиналната наука, наричана ваксинологията са терапевтичните ваксини. С други думи говорим вече за качествено нов вид ваксини - когато е навлязъл инфекциозния антиген в организма и заболяването е станало хронично. Това са ХИВ, херпес и др.
Нещо повече толкова много се разширява науката за ваксините, че те излизат извън границите на инфекциозните заболявания и се мисли, търсят се сега ваксини срещу хронични заболявания, които нямат инфекциозен произход. Така например говори се за ваксина при диабет тип 2. Търсят се ваксини срещу ревматоиден артрит.
Нещо още повече вече се търсят ваксини и срещу някои от т.нар.автоимунни заболявания, при които имаме от даден антиген в излишък и срещу него самият организъм образува антитела В момента се работи много усилено и в това отношение.
И накрая ще спомена, че срещу някои онкологични заболявания визирам профилактиката при рака на маточната шийка, чрез HPV ваксините имаме изключително голям успех.
Ваксинацията е единственият метод за ефективна и дълготрайна първична профилактика при това заболяване. Но да не забравяме, че ваксинацията не отменя редовните профилактични прегледи. И нещо много важно ще спомена, че с ваксината срещу човешкия папиломен вирус не се внася самият вирус като антиген, а сам неговата повърхностна обвивка т.е. вирус не съществува в препарата.
А по отношение на митовете за ваксините ще кажа само, че по-добрите хигиенни условия и навици, както и изчезването на някои инфекциозни заболявания не са причина за елиминирането на ваксините като ненужни. Сред някои от митовете е и този, че преболедувалите дадена инфекциозна болест са имунизирани срещу нея. Мит е още и, че ваксините имат странични ефекти. Да, могат да имат, но повечето от тях са незначителни, временни и преминават бързо.
Да не забравяме също така, че задължителните ваксини при децата имат далеч над 95% ефект. А дори при ваксината срещу морбили, която има над 98% ефект може да се случи ваксинирано дете да се разболее. Това обаче са изключително редки случаи – 1 на 1 млн. деца, но ако не са ваксинирани те са 1 на 20 или 1 на 10 деца, а както знаете морбилозният енцефалит е с фатален край.
Казано съвсем кратко - имунизациите спасяват, а липсата на много заболявания днес се дължат на постигнатия висок обществен имунитет.
Благодарение на ваксинациите в световен мащаб през 80 те годни на миналия век (8 май 1980 г) СЗО обяви едрата шарка за решен медицински проблем –безспорен пример за триумфа на медицината.
--------
Статистиката  на УНИЦЕФ показва, че:                                                                                                                                         

-Благодарение на ваксините ежегодно се предотвратява смъртта на над 2,5 милиона души от дифтерия, тетанус и морбили – заболявания, които засягат в най-голяма степен децата;
-Над 70% от неимунизираните деца по света живеят в едва 10 държави – основно в Африка и Азия;
-На всеки 20 секунди умира по едно дете от ваксинопредотвратими заболявания;
-Около 1,5 млн. неваксинирани деца умрат всяка година;
-През 2013 г. 21.6 милиона деца по света не са били имунизирани. Най-често те са от семейства с ниски доходи;
-Само за периода 2009-2010 г. при епидемия от морбили в България заболяват повече от 24 000 души – новородени, деца и млади хора, като при 24 от тях заболяването има фатален изход.

петък, 16 октомври 2015 г.

Хората трябва стриктно да се придържат към Имунизационния календар

Широко дискутирана в ревматологичната практика е връзката между ваксините и развитието  
на автоимунните ревматични болести.При много от тях се обсъжда възможна патогенетична  връзка, но за нито една не е доказана със сигурност подобна зависимост.
На настоящия етап от развитието на медицинската наука липсват сигурни и надеждни средства за доказване на пряка причинно-следствена връзка между ваксинирането и проявяването на някоя от тези болести т.е. подобна връзка не може да се докаже със сигурност, се казва в писмото на проф.д-р Златимир Коларов - Клиника по ревматология към МУ-София, предоставено на медиите, по време на форума, посветен на ваксинопрофилактиката, проведен на 16.10 т. г. в Благоеврград.
Освен това може да се касае за съвпадение във времето между ваксинирането и появата или обострянето на дадено автоимунно заболяване. Друг е въпросът, че много от ревматично болните са имунологично компрометирани от болестта и лечението с кортикостероиди и имуносупресори. Поради което те са податливи на всякакви инфекции и се нуждаят от надеждна протекция - съответни хигиенни мерки, ваксиниране на застрашени контингенти болни при съответна епидемиологична ситуация, но след преценка на лекуващите ги ревматолози. 
Благодарение на ваксините са спасени милиони човешки живота, намалена е детската и общата смъртност, продължена е средната продължителност на живот и е даден шанс на милиони хора не само да живеят, но и да се радват на добро здраве и дълголетие.  
В писмото се казва също така, че въпреки резервите, които съществуват към ваксините неговото убеждение е, че хората твърдо трябва да се придържат към Имунизационния  календар при липсата на конкретни противопоказания, определени за всеки здрав или болен човек от неговия ОПЛ.
Защото благодарение на ваксините и програмите за ваксиниране у нас и в света  има болести, които за мен и за повечето  съвременни лекари са познати по описание в учебниците като едра шарка, петнист и коремен тиф и др, и са спасени милиони хора.
Възможността от усложнения, които поначало се срещат при малък брой хора-това е следствие от специфичността на биологичната материя, не трябва да ги възпира от най-надеждното за момента средство за борба със сериозните и безпощадните инфекциозни болести, които съвременната медицина надеждно профилактира.
Всички лекари сме наясно, че винаги е по-лесно и безрисково да профилактираш, отколкото да лекуваш, а болестите, колкото и да сме се научили да ги лекуваме и овладяваме със съвременни и надеждни  лечебни средства, продължават да вземат своите жертви, се казва още в писмото.  

Снимка:media.framar.bg

19 октомври – Международен ден за борба с рака на гърдата



На 19 октомври – Международен ден за борба с рака на гърдата, от 11.00 часа
За трета поредна година, от Моста на влюбените – НДК, ще бъдат пуснати 1200 розови балона с хелий. Събитието е в памет на починалите от рак на гърдата жени и в знак на съпричастност с техните близки.
Целта е посланието до стигне до всички български жени, че от най-голямо значение за успешния изход в битката с болестта е установяването й в начален стадий.
Инициативата е част от кампанията по отбелязването на Световния месец за борба с рака на гърдата – октомври. Тя се организира за трета поредна година по инициатива на Първа САГБАЛ „Св. София“, в партньорство със Столична община и Фондация „Една от 8“ и с подкрепата на фармацевтичните компании „АстраЗенека“ и „Новартис“. 

Снимка: patients.e-zdravey.com

четвъртък, 15 октомври 2015 г.

От Българската болнична асоциация настояват за нов механизъм за заплащане на реално извършената надлимитна дейност



 Ако механизъм за заплащане на целия обем от отчетената от болниците надлимитна дейност
за реално извършено лечение от болниците за 2015 г не бъде намерен дългогодишните проблеми в здравната система ще се задълбочат, алармират от Българската болнична асоциация (ББА).
Те настояват също така за въвеждане строг контрол при хоспитализацията на пациентите, като обръщат внимание, че „в огромната си част натрупаните задължения на НЗОК към лечебните заведение за т.нар. надлимитна дейност се дължи на спешно приети и вече лекувани пациенти”, за актуализиране бюджетът на НЗОК и за изплащане на изработената над определения лимит дейност.
По данни на БЛС към края на годината тя ще достигне 65 млн. лв.
ББА подкрепя исканията на БЛС дефицитът на НЗОК да не се прехвърля в бюджета за следващата година и настоява да отпадне методиката за финансиране на дейността на лечебните заведения, изработена от предишното управление на НЗОК. Според асоциацията, тази методика ограничава правото на избор на пациента, връща старата система на бюджетно финансиране, „убива“ конкуренцията между лечебните заведения и дърпа назад цялата реформа в българското здравеопазване.

Снимка: offnews.bg

С 13- или 19-цифров код ще се извършват болничните хоспитализации



Идеята е съгласувана и с Надзорния съвет на НЗОК.
Пръстовият идентификатор ще се въведе в първото тримесечие на следващата година или най-късно до средата на 2016-а и ще обхване цялата здравна система у нас, дори и личните лекари.
“Пръстов отпечатък не означава това, което гледаме в “От местопрестъплението“. Това означава идентификатор, който кодира 19 или 13-цифров код. И с този код всеки пациент дава разрешение на касата да харчи пари, които той е внесъл като свои здравно-осигурителни вноски. И вместо да ме карате да помня 19 цифри, аз си нося тези цифри с мен“, разясни зам. здравният министър д-р Ваньо Шарков.
По думите му - това е толкова просто и го има в толкова държави по света.
Според него устройствата за идентификация на пръстовия отпечатък не са скъпи и струват между 30 и 70 евро
Същевременно обаче от НЗОК все още не могат да обяснят кой и как ще определи и раздаде кодовете на всички граждани, дали информацията от тях ще е върху карти, с които ще става чекирането и ако е кой ще плати картите. Представителят на пациентите в надзора на НЗОК д-р Станимир Хасърджиев съобщи, че около 1.4 млн. лв. е разхода на болниците за купуването на четците. Досега в чекиращата система с лични карти НЗОК е инвестирала в софтуер около 50 хил. лв. д-р Хасърджиев подчерта, че пръстовият идентификатор, а не отпечатък, е от най-евтините и удачни варианти гражданите реално да контролират постъпването в болница и какво се случва с техните пари, а България е една от малкото държави, която не го е въвела. Той твърди, че ще се изработят алгоритми и за прием чрез пръстов идентификатор за хората в спешни състояния.
Според друг представите в надзора на НЗОК не става въпрос за система, която събира пръстови отпечатъци, а за четец, който следи избрани биометрични точки от пръста на човек и на тази база с еднопосочен алгоритъм генерира някакъв код, който се прикачва към трите имена, респективно и ЕГН-то на лицето. Кодът ще се генерира при първи досег на пациента със системата след въвеждането й, а няма да се налага специално събиране на данните.
Целта е НЗОК ще упражнява по – лесно реален контрол и да следи за нарушения и злоупотреби.
От здравната каса обявиха, че след въвеждането през март на чекирането с лични карти болниците са спестили общо около 10 млн. лева, но признават, че системата може да бъде заобиколена с копие на лична карта.

Снимка: flagman.bg

сряда, 14 октомври 2015 г.

Успешна операция на коляното претърпя централният защитник на Левски Деян Иванов в УБ „Софиямед“



Интервенцията бе извършена от доц. д-р Антони Георгиев - завеждащ Клиниката по артроскопска травматология.
Футболистът постъпва в "Софиямед" със скъсана предна кръстна връзка на дясно коляно след мача с "Юргорден".
„Операцията премина успешно и без усложнения.
Кракът на футболиста ще бъде имобилизиран за 30 дни, а прогнозното време за връщане до професионални спортни натоварвания ще отнеме 6 месеца. Предстои г-н Иванов да премине и през индивидуална програма за рехабилитация“, коментира доц. Георгиев.

Accedia - „ТОП ИКТ Работодател” на 2015 г.


Фирмата е специализирана в предлагането на консултантски услуги, аутсорсинг на
разработка на софтуер и създаване на цялостни софтуерни решения, както за малкия и среден бизнес, така и за големи мултинационални корпорации.
На второ място бе класирано дружеството SiteGround –предоставящо уеб хостинг услуги, базирано в България и успешно конкуриращо се на американския пазар с едни от най-известните фирми в своята сфера на дейност, а трета позиция бе отредена за софтуерната компания Comptel Communications, която предоставя технологични услуги и решения за телекомуникационната индустрия.
Accedia оглави и секторната класация в категория „Развой на софтуер”, а SiteGround поведе в „ИТ услуги”.
В сектора „Аутсорсинг на ИТ услуги” победител е 60K, компания за изнесени услуги, в която работят над 700 служители, обслужващи компании в секторите електронна търговия, телекомуникации, ИТ и софтуер, развлечения, пътуване и свободно време, финанси и застраховане и т.н.
В раздел „Телекомуникации” първи е Ericsson Telecommunications Bulgaria. Фирмата е водещ доставчик на комуникационни технологии и услуги. Портфолиото на компанията включва услуги, софтуер и инфраструктура в сферата на информационните и телекомуникационни технологии за телеком оператори и други индустриални сектори, особено в сферата на мобилността, широколентовия интернет и облачните технологии.
В най-новата категория в конкурса - „Малки компании”, на първо място е OrangeDot. Компанията предоставя авангардни софтуерни разработки и консултации и играе ролята на мозъчен тръст в областта на уеб технологиите.
Победителите в конкурса „ТОП ИКТ Работодател” 2015 бяха обявени от  организаторите на инициативата – JobTiger и ICT Media.

Немски съдови хирурзи консултират въвеждане на „безкръвни” операции при аневризма на коремната аорта в Болница „Тракия“



Немските специалисти, от клиниката в Marianhospital, Аахен, Германия подчертаха, че
болница „Тракия“ е на европейско ниво и разполага с всички възможности за извършване на „безкръвни” (ендоваскуларни) операции при аневризми на коремната аорта. При това заболяване, водещо до разширение на коремната аорта,  е налице опасност аневризмата да руптурира (да се “спука” в коремната кухина). Сега това животозастрашаващото заболяване в България се лекува единствено с отворена операция, но този метод крие различни рискове за пациента. Чрез ендоваскуларната операция съдовите хирурзи поставят в разширената част на коремната аорта специален коригиращ стент графт, който изключва аневризмата от кръвообръщението.
„Болница „Тракия“ прави стъпки към въвеждането и в България на този модерен и много важен за пациентите ни минимално инвазивен метод. Надяваме се, че през следващата година безкръвните операции за аневризми на коремната аорта ще се финансират от НЗОК и постепенно ще станат рутинна процедура в нашата Клиниката по съдова хирургия“, посочи доц. д-р Петков.

Очните лекари на Токуда Болница приложиха двойна лазерна корекция на зрението на 22-годишен младеж



и го избавиха от тежко далекогледство и астигматизъм. С т.нар. Femto-LASIK хирургична
процедура е излекувано неговото зрение увредено още от раждането му. Младежът е с над 5 диоптъра далекогледство и астигматизъм. Отсега нататък няма да се налага да носи очила или контактни лещи, а възстановяването от интервенцията преминава изключително бързо.
Femto-LASIK процедурата използва фемтосекунден и ексхимерен лазер за рефрактивна корекция на зрението. Новата техника се прилага от най-добрите очни клиники в света и включва суперпрецизна и безопасна подготовка на роговицата на окото с фемто-лазер за последващото коригиране с ексхимерния лазер.
Новият метод дава по-голяма безопасност за пациента и повече възможности за хирурга. Процедурата е по-щадяща за окото и пациентите се чувстват по-комфортно.
Операцията трае само 10 минути, а пациентът вижда ясно още на следващия ден.
Отделението по Офталмология на Токуда е едно от малкото в страната, които разполагат с фемтолазер като до този момента той се използва много успешно при операции на катаракта и смяна на лещата. Новото му приложение за Femto-LASIK е подходящо за корекция на много големи диоптри, по-безопасен и сигурен е от стандартна рефрактивна хирургия и щади пациента, а възстановяването е по-бързо и ефективно.

Италианските сиропи Fabbri - сред най-добрите продукти в света в сферата на напитките, джелато и сладкарските изделия

Акцент по време на събитието беше емблематичният продукт Amarena Fabbri – символ
на компанията, създаден преди 100 години през далечната 1915 г.
 В самото начало гостите имаха възможност да дегустират прочутата искряща Amarena Amore Mio, приготвяна с Prosecco, а по време на демонстрацията и коктейла Amarena Daiqiri – класически международен коктейл с кубински произход, но в италианска версия с Fabbri привкус.
Изкусителна и изпълнена с вкус и аромат, Amarena Fabbri и днес се произвежда от същите диви череши по семейната рецепта, използвана преди повече от 100 години. Amarena Fabbri е превъзходна като топинг за gelati, сладоледи, чийзкейкове и десерти, както и за приготвяне на различни ароматни блюда. Черешките й са идеални за миксолозите, които ги използват за направата на иновативни коктейли.През 2015 се отбелязва стогодишнината на Amarena Fabbri.
Водещ на събитието бе проф. Любомир Стойков – ПР консултант на „Софсток” ООД.
А сред гостите, които дегустираха коктейлите, приготвени с Amarena Fabbri, бяха Ники Кънчев, Ути Бъчваров, Камелия Воче, Марина Кискинова, Капка Амзина и Паолина Петракиева, Ваня Тошева, Мадлена Иванова, Розарио Бове, Павел Цветков, младите дизайнери Теодора Спасова и Йоан Гълъбов, журналисти, клиенти на „Софсток” и много ценители на италианския вкус.   

Водещи съдови хирурзи в България: Пациентите със съдови заболявания нарастват, но сме горди, че все повече болни имат достъп до съвременни ендоваскуларни методи на лечение



245 делегати от 10 страни участваха в 19-та Национална годишна конференция на
Българското национално дружество по съдова, ендоваскуларна хирургия и ангиология, която бе проведена във  Варна .

Проф. Марио Станкев, национален консултант по съдова хирургия и директор на Националната кардиологична болница, съобщи -
броят на пациентите със сърдечно-съдови заболявания нараства, а България е на първо място в Европа по смъртност от инфаркт, инсулт и съдови болести.
Въпреки тревожната статистика сме горди, че водещите клиники у нас достигат европейската добра практика, а именно  70-75% от съдовите операции да се извършват с модерни ендоваскуларни техники, които са с минимална кръвозагуба, по-бързо и безрисково възстановяване за пациентите, подчерта председателят на Българското дружество по съдова хирургия доц. Васил Червенков.

Научната лаборатория на Байер за деца от 13 до19 октомври в Националния музей „Земята и хората“



По време на инициативата ще бъдат демонстрирани интересни експерименти, подходящи за
деца на възраст 8-12 години, които ще покажат на децата забавната страна на химията.
Научната лаборатория на Байер се провежда за първи път в България.
„Детска лаборатория за приложна и забавна химия от такъв тип се провежда за първи път в България. Това е една чудесна възможност да покажем на децата колко интересна може да бъде науката. Целта ни е по един различен начин да провокираме техния интерес и желание за учене“, споделя Ралица Янакиева, Мениджър за България, Байер КропСайанс.
„За Олимпийското сдружение е голяма чест да участва в тази инициатива.
Стремим се да популяризираме природните науки сред все повече малки ученици, като идеята е да се повиши интереса им към участия в състезания и олимпиади. За нас е важно да има приемственост между поколенията и точно затова сегашните олимпийски състезатели от националните отбори по биология и химия се включват в проекта, предавайки опита си на по-малките.“, каза Алексей Христов, Председател на Управителния съвет СРООПН.
Проектът се осъществява с подкрепата на Районен инспекторат по образованието, София-град и с приятелската подкрепа на Сдружение на ръководители на олимпийските отбори по природни науки.




15 октомври - Международен ден на белия бастун





В България той се отбелязва за първи път през 1980 година.

По този повод на 15 октомври в подлеза на Метростанция „Сердика”, пространството между
ЦУМ и хотел „Балкан”ще се проведе хепанинг под надслов „СПОДЕЛЕНО ЗРЕНИЕ” .
Под брандираната арка от бели балони ще звуча изпълнение на талантливи ученици от СОУ за деца с нарушено зрение „Луи Брайл”; ще се организира състезание по Шоудаун - тенис на маса за незрящи, като срещу парашампионите на България ще се състезават доброволци с маски на очите; младежи ще раздават информационни брошури с препоръки в помощ на ползващите белия бастун.
По повод Международният ден на белия бастун, сдружението на Лайънс клубовете в България съвместно с организации на незрящите хора, инициират информационни събития в градовете София, Видин, Стара Загора и Плевен. Целта на инициативата е да се запознае обществеността с проблемите на незрящите хора - как да бъдат разчетени сигналите за помощ, подкрепа и толерантност към хората, които са с бял бастун. 

Снимка: dobrichonline.com