Translate

вторник, 27 октомври 2015 г.

Херман Раребел от SCORPIONS написва песен за Терезиенойл след излекувана рана


На тематичен австрийски традиционен обяд в една от най-великолепните барокови
сгради в столицата, построена от австрийски архитект – къщата на Яблански, Ведра Интернешънъл представи историята и действието на лечебното масло Терезиенойл. Шеф Андре Токев, отличен познавач на тиролската кухня, селектира най-характерните ястия от тази област в Алпите, пресъздавайки вкуса и духа на земите, които пазят легендата за лечебното масло Терезиенойл.
Специално за събитието от Австрия пристигна Терезия Райтзамер, в чието семейството вече 7 века от поколение на поколение се предава и пази рецептата на лечебния мехлем. 
Интересна история, свързана с Терезиенойл, е тази на барабаниста Херман Раребел от група Scorpions, който в продължение на 40 години страда от трудно лечима рана. Негов приятел му разказва за Терезиенойл, но в началото Херман отказва да го изпробва, защото смята, че опитал всичко и че маслото вероятно няма да му помогне. Приятелят му обаче е изключително настоятелен и музикантът в крайна сметка се съгласява да опита и се среща с Терезия в Мюнхен. Тогава той се зарича, че ако Терезиенойл му помогне да се справи с проблема, ще посвети на маслото песен. След 10 дни Терезия и Херман се срещат отново в Мюнхен, където той съобщава, че проблемът е изчезнал и че пише песен. Така се появява песента „Let it shine“, посветена на Терезиенойл.

понеделник, 26 октомври 2015 г.

Reebok представи първия си специализиран магазин в България


Актрисата Яна Маринова и ММА боеца Деян Топалски демонстрираха новата колекция ZPump Fusion и поставиха началото на играта #thegymiseverywhere

На събитието в столичния Сердика Център се събраха спортни, лайфстайл журналисти и фитнес блогъри, които имаха възможност да пробват цялата гама продукти на марката.
Деян Топалски и Яна Маринова представиха упражнения със свободни тежести, за да покажат, че с правилната екипировка можеш тренираш където и да е. С това те поставиха старта на кампанията на Reebok #thegymiseverywhere, която мотивира хората да спортуват винаги и навсякъде. В играта може да се включи всеки, който качи своя снимка от мястото, където тренира в Instagram с #thegymiseverywhere. Кампанията стартира още по време на събитието със снимки от присъстващите и продължава до 11 ноември, като двама от всички участници, избрани с томбола, ще спечелят по чифт Reebok ZPump Fusion, а трима ще спечелят персонална тренировка с Деян в една от най-модерните спортни зали в България.
По време на събитието Яна и Деян направиха и специална спортна демонстрация, в която разкриха целия потенциал на новата спортна обувка - подобрена версия на вече познатата Reebok Pump технология, създадена през 1989 г.
Брандът представя, 26 години по-късно, напълно осъвършенстваната спортна обувка, създадена специално за тренировка и бягане, която се нагажда към спортиста, а не обратното.
Reebok ZPump Fusion е комбинация от три добре познати технологии: Pump технология, която изпълва с въздух обувката, така че кракът да се фиксира и да се чувства удобно, докато тренира; Fusion обвивка, която обгръща крака и свързва останалите компоненти на обувката, за да осигури комфорт при бягане и тренировка; и ZRATED – вдъхновени от високоефективните гуми със Z шарка на протектора за изключителен контрол на движението.
 

40 „смарт” класни стаи ще бъдат пилотно оборудвани от държавата


за да се тества новата електронна платформа на МОН, която ще даде възможност на
издателите на електронни учебници да разположат дигитално съдържание в нея - достъпно за учители и ученици от цялата страна.
Това обяви Виктор Атанасов, директор  дирекция „Информационни и комуникационни технологии” в МОН, по време на  международната конференция на тема „Учебникът в контекста на обществените очаквания и потребности", организирана от издателска група Анубис-Булвест и партньори. 
Държавните образователни стандарти (ДОС), въз основа на които ще се пишат новите учебници, ще са готови до седмица, след което подлежат на обществено обсъждане.
на форума стана ясно, че държавни образователни изисквания вече ще важат и за електронните учебници, които също ще подлежат на одобрение от МОН. А новост в закона за предучилищното и училищното образование е, че освен по задължителните предмети, вече ще има учебници и по майчин език, религия и хореография.
Мария Донкова от фондация „Пайдея” апелира за определяне на разумни критерии от страна на МОН за пригодността и приложимостта на новите учебници в практиката.
Според нея поради кратките срокове не може да се очакват съвършени учебници за следващата учебна година, но те могат да бъдат апробирани и коригирани в процеса на работата с тях. Тя  призова и за акцентиране върху гражданското образование в учебниците, за да бъдат те  по-атрактивни за учениците. 
Авторът на учебници по български език на издателство „Булвест 2000”  проф. Ангел Петров подчерта, че в държавните образователни изисквания липсват теми, свързани с практическата употреба на езика в гимназиалния образователен етап и настоя за повече творческа свобода за авторските колективи, както и за това авторите да имат право да променят и адаптират художествени текстове, когато ги използват в учебниците.
Според проф. Клео Протохристова, автор на учебници по литература на издателска къща „Анубис”, новите поколения и променената културна ситуация изискват ново преподаване по литература, за да се съхрани интересът към този предмет. То вече трябва да е с акцент върху четенето на художествени текстове, а не върху литературната критика към тях.
Участниците в конференцията бяха единодушни, че мотивацията е ключето към успеха на новите учебници. В тях, както и в самия процес на преподаване е задължително да има провокация, за да бъде пробуден интересът на учениците.

Снимка: arenamedia.net





Близо 24 000 българи са част от 5% най-богати хора в света



Това показва анализ на швейцарската банка „Креди Суис” за разпределение на богатството по
света, съобщава в. „Телеграф”.
Според анализа на швейцарската банка 100 000 българи имат собственост от 100 000 до 1 000 000 долара. Най-много пари в България са натрупани през 2007 година, когато средното богатство на българите е нараснало със 75% до близо 8200 долара. От тогава до 2015 година сме вдигнали собствените си активи само с 16% до 9500 долара.
Общото богатство на българите обаче през годините се е свило- от 113 милиарда долара през 2007 година до 94 милиарда долара днес.
В глобален план, 239 милиона души или 5% притежават 45% от активите, докато останалите 55% от активите са разпределени между 4.5 милиарда възрастни. Критерият за влизане в клуба на богатите е да се притежават активи за над 185 000 долара.

Снимка: btvnovinite.bg



СЗО: Хамбургери, бекон, наденици в забранителен списък



Те, заедно с други обработени по сходен способ меса ,са доказано канцерогенни. И са толкова
опасни като причинители на рак, колкото цигарите, азбеста, арсена и алкохола, пише "Дейли мейл".
 Сред вредните технологии са опушване, осоляване, както  и оцветителите, придаващи на преработеното месо червен цвят.
Производителите и търговците ще трябва вече да поставят предупредителни надписи на опаковките, каквито има  върху цигарените кутии.
Предстои издаване на "енциклопедия на канцерогените", в която подробно ще бъдат описани рисковете и механизмите, по които тези храни застрашават здравето.
Според проучване на Международната агенция за изследвания на рака към СЗО има убедителни доказателства, че консумацията на преработено месо дори в малки количества повишава риска от онкозаболявания.
Особено силна е връзката с рака на дебелото черво, който убива милиони всяка година.


Снимка:  gotvetesmen.com

БНБ пуска в обращение монета двулевка от 7 декември



На лицевата страна на монетата, в центъра на вътрешния кръг, е обозначена номиналната
стойност с цифрата „2” набраздена с линии. По периферията са изобразени графични елементи от пресечени линии, разположени и във вътрешния кръг, и по външния пръстен. В долната част на монетата е изписан текстът „ЛЕВA”, като буквите започват от външния пръстен и навлизат във вътрешния кръг, а годината на емисията „2015” е разположена върху външния пръстен, вдясно от текста „ЛЕВA”.
На обратната страна на монетата във вътрешния кръг е разположен стилизиран образ на Паисий Хилендарски и са изписани годините „1722 - 1773”, а върху външния пръстен - текстовете „ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ” и „БЪЛГАРИЯ”.
От БНБ акцентират, че банкнотите с номинална стойност 2 лева, емисии 1999 г. и 2005 г., ще продължат да бъдат законно платежно средство едновременно с новата разменна монета от 2 лева.

Снимка: oborishte.bg

Едва 4% от новините в българските медии, свързани с българи в чужбина, не са криминална хроника



Как се осигурява достъп до информация за случващото се у нас на българите, живеещи в
чужбина, има ли политика в тази сфера и необходима ли е такава в ерата на интернет и новините, е една от темите, които ще обсъждат участниците в 11 медийна среща, организирана от БТА в Атина, в периода от 4 до 8 ноември.
Всяка година форумът среща медиите на българите извън България, като посредници към нашите общности в чужбина, с представители на държавните институции. На срещата се дискутират не само професионални проблеми на гилдията,  но и проблеми, които вълнуват сънародниците ни зад граница.
Според Полина Карастоянова,.председател на Комисията по културата и медиите, българските медии в чужбина е един образен мост на общуване с две платна и всяка среща, която БТА организира през всяка следваща година добавя по едно ново платно в едната или другата посока.
„Нашата обща цел е да разширяваме тази голяма платформа на общуване, на комуникация с всички модерни средства на съвременната кросмедиа”, заключи тя.
Главният редактор на електронното издание „БГ ГЛАС” Георги Донков коментира: За голяма част от сънародниците ни по света интернет (и по-специално Фейсбук) е единственият източник на информация, което е недостатъчно, тъй като ги прави уязвими от манипулации. Държавата би могла да помогне със създаването и/или подпомагането на различни съществуващи информационни канали, които с професионализъм и коректност да спечелят доверието на аудиторията.
Непредставително проучване, реализирано от екипа на БГ ГЛАС, установи, че през 2014 г. само 4% от новините в родните медии, свързани с българи в чужбина, не са криминална хроника. За да се промени този негативен имидж отново трябва да има нарочни информационни канали, подпомагани чрез различни програми, които да предоставят точна информация за случващото се в българските общности по света. Обществената БНТ има 4 канала, в които няма нито едно предаване, предназначено за българите в чужбина, а от тези 4 канала само един (BNT World) има онлайн излъчване извън страната.
По думите на Максим Божилов, главен редактор на вестник и радиопредаване „Български хоризонти” в Канада - информационен посредник между българската държава и българските общности са само българските медии по света и те се нуждаят от сериозна подкрепа. Причината за слабата и откъслечна, дори случайна, връзка на управляващите с увеличаващата се българска диаспора според него е липсата на всякаква политика в областта на информацията.
„Повече от десет години Асоциацията на българските медии по света организира професионални срещи, на които се опитваме да привлечем вниманието на българските политици, да разберат, че единствено чрез нас техните послания могат най-бързо и най-точно да достигнат до сънародниците извън страната”, заяви той.
Друг проблем, отнасящ се до българските общности в чужбина, е липсата на портал, който да предоставя на гражданите не само информация по най-различни въпроси (данъчни, пенсионни, миграционни, социални, здравословни и т.н.), но и да позволява повечето от тях да бъдат решени онлайн.

Международният ден на готвача бе отбелязан като част от програмата „Здрави деца в България“



 Ежегодно над 10 милиона готвачи от цял свят се включват в социални дейности в местните си
общности.
В София децата от район „Студентски“ готвиха по специални рецепти, заедно с водещи кулинари у нас, сред които създателката на кулинарния сайт „1001 рецепти“ Сандра Алексиева, председателят на „Евро-Ток България“ Жоро Иванов и познатия от популярното предаване Lord of The Chefs Ивайло Петков. В своите рецепти малчуганите използваха плодове, зеленчуци и продукти със седемте цвята на здравословните храни, а с помощта на професионалните готвачи научиха полезна информация за тяхното съдържание и хранителни качества. Най-добре представилите се деца бяха отличени със специални грамоти, връчени лично от зам.-кмета на район „Студентски“ г-жа Велина Белева.
Образователната програма за балансирано хранене и физическа активност в училище „Здрави деца в България“ се финансира от Нестле България, разработена е съвместно с Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания и се осъществява с подкрепата на редица институции и неправителствени организации.
Програмата „Здрави деца“ на Нестле е част от ангажимента на компанията за подобряване на храненето в цял свят чрез по-голяма информираност, придобиване на знания и разбиране за здравословното хранене, насърчаване на физическата активност, както и цялостното въздействие на тези фактори върху начина на живот. Програмата се осъществява в 80 страни, с подкрепата на над 300 партньори.

Колекцията „МЕГАПОЛИС” ЕСЕН - ЗИМА 2015/16 - пресечна точка между избор за всеки вкус и стил и точния избор за нея и него



Есента настъпи и на прага на зимата модният бранд VHK Fashion с дизайнер Веселка за момичетата от големия град.
Крачунова предоставя изобилие от цветове, материи и кройки
Името на колекцията „МЕГАПОЛИС” носи посланието за обединеното разнообразие на отделните линии, които предлага VHK Fashion.
Залогът на дизайнерския екип са естествените материи, забъркани в коктейл от цветове, деним, вълна, кашмир, кожа и дантела. Те разпръскват цветовете на дъгата – жълто, зелено, синьо, червено, розово, циклама в елегантни кройки на свободни рокли, къси и дълги поли и панталони, гащeризони, разкошни жилетки, къси и дълги палта.
Линията на бизнес стила е подчертано изчистена и елегантна, като е заложено на класически костюми с дълги и вталени сака, едноредно и двуредно закопчаване, свободни панталони с издължен и прав силует, подчертан от строги зашити ръбове. Цветове основно са бяло, черно и червено. Сивото се завръща във вариант на ултра екстравагантен и удобен делови костюм от три части с комфортна и шикозна кройка, предназначен за младото работещо поколение.
При специалните поводи дамите могат спокойно да заложат на неповторимите стилни рокли от линията Exclusive by VHK Fashion. При цветовете отново властват бяло и черно, както и nude. Най-новите допълнения са цвят марсала и аквамарин, при които дизайнерката използва основно скъпи дантели и залага на индивидуалната ръчна изработка.
Градските момчета са облечени в костюми от деним с класическа кройка на саката и много разчупена при панталоните. Модните предложения за силния пол са свободни за всякакви комбинации.
Малките момичета отново могат да избират умалено копие на  актуалните модели от колекцията на VHK Fashion за есенно-зимния сезон.

Месец на България в Холандия от 28.10 до 28.11 2015 г



Нека накараме Европа да се движи

В рамките на проявата, допринасяща за развитието на културните и икономически
взаимотношения между България и Холандия, ще бъдат изнесени 25 спектакъла „Това е България’’, на Национален фолклорен ансамбъл „Българе”, в 25 града в Холандия.
Хореографът, продуцент и основател на ансамбъл „Българе” Христо Димитров сподели, че това ще бъде най-дългото им турне до момента. То е част от проект, който ще продължи във Франция и Дания, а целта е да рекламира България чрез уникалния ни фолклор, който е най-богатият в света в ритмично отношение.
Ансамбълът ще прави флашмоб на централни места в градовете, като по този начин също ще представят българската култура и мода с български шевици. Танцьорите „Българе” ще носят 400 костюма с български шевици, благодарение на „Ричмарт”, които ще подаряват в Холандия на важни фигури като посланици, директори на театри, бизнесмени, спонсори.
Мартин Йорданов, бизнес консултант и моден предприемач, разшири гледните точки към проекта за популяризиране на България, чрез уникалните неравноделни тактове и българските шевици, като сравни фолклорът ни с планина, в която има злато и това злато са неравноделните тактове – послание от древността, останало от траки, славяни и прабългари. Защото именно с неравноделните тактове страната ни е уникална в музикалната култура на Европа и света. Според него тези тактове могат да бъдат „извадени” от българския фолклор и да се превърнат в част от решението на световния проблем – обездвижването, което е четвъртият водещ рисков фактор за смъртност в света, като бъдат поставени в основата на Фолкнетиката.
Наименованието съчетава в себе си думите каланетика и фолклор, а самата фолкнетика представлява нова система от движения на базата на българските народни танци върху народна музика със съвременно звучене.
Участниците в пресконференцията бяха единодушни, че на база такта 7/8 България може да накара Европа да се движи. Световната статистика показва, че 1 от 4 души в ЕС е напълно физически обездвижен. А над 500 хил. души в света умират от това ежегодно. Те бяха единодушни още че този такт трябва да влезе в комплекс от упражнения, за разтоварване в офисите, които ще заместят фитнеса, защото според тях 5 мин. в неравноделен ритъм се равняват на 40 мин. фитнес.
В момента Фолкнетиката се разработва от екип хореографи от Асоциацията на хореографите в България, с председател Христо Димитров.
В подкрепа на проекта за популяризиране на България по света, чрез българския фолклор и българската шевица се включват Весела Барбукова – собственик на In Life Media, бизнес консултант и стилист Георги Капанов, председател на националното сдружение на фризьорите в България и президент на ‘’Интеркоафюр – България’’.
Носителят на приза Бизнес дама на годината обобщи основните причини, поради които подкрепя проекта, а именно: важността на посланието на българския фолклор за българите в чужбина и за тяхното самочувствие; възможностите за осъществяване на реални бизнес връзки и контакти; идеята по модерен начин да се представи българския фолклор, както и представянето на българската шевица.
Като партньор на проекта Капанов акцентира върху предстоящия Международен конгрес на коафьорското изкуство ( септември 2016 година) в Шанхай, където България може да бъде представена атрактивно, чрез симбиозата между танц, прическа и мода, пред други над 50 държави.
По линия на MENS FASHION CLUSTER предстои откриване на модно „посолство” (шоурум) на българската мода в Амстердам, където ще бъдат представени и студенти по мода от български университети, съобщи проф. Любомир Стойков – председател на Академията за мода, медиен и моден експерт и консултант на проекта.

Топ коафьорът Георги Петков и ROWENTA представят уникална електронна книга



 Тя е посветена на различните превъплъщения на модерната жена. Предлага различен
поглед върху винаги актуалните прически с обем, както и облеклото и грима, подходящи за всеки сезон и всеки момент от деня.
Проектът е част от националната кампания на Rowentа - „Изрази всяко свое Аз с Rowenta Volum’24”. Целта е създаването на своеобразен пътеводител на стилната и модерна жена, видяна през погледа на звездния екип на Георги Петков: гримьорът на 2014 г. Слав Атанасов и художникът, дизайнер и професионален стилист Антония Йорданова.
Книгата може да бъде изтеглена на адрес: http://www.volum24club.rowenta.bg. Главен герой в нея е единствената по рода си в България стилизираща преса за обем – Rowenta Volum’24.
По повод лансирането на продукта през 2014 г. Rowenta създаде ексклузивния Volum’24 Club, в който вече могат да се включат и новите почитателки на бляскавия обем, закупили иновативния продукт. В клуба много изненади очакват новите членове. Освен това там те ще получават професионални съвети от най-добрите специалисти в сферата на красотата и ще са винаги информирани за актуалните новини от света на модата и грижата за косата.
Дамите, които желаят членство в клуба, трябва да закупят пресата за обем Rowenta Volum’24 до 17.01.2016 г. от магазините на Технополис, Техномаркет, Зора и Техмарт и да я регистрират на по-горе посочения адрес. По-този начин ще участват и за атрактивни награди. А 4-ри  късметлийки, изтеглени чрез томбола, ще получат възможност за лична консултация и стайлинг съвети от екипа на Георги Петков, като приказната визия на победителките ще бъде увековечена от професионален фотограф.

Сборен български отбор с почетното трето място на математическо състезание в Сочи



Ученици от математическите гимназии в Бургас, София и Пловдив се обединиха и
представиха достойно Българияа XXVI Российский фестиваль юных математиков, провел се в Сочи преди дни.
Тази година 7 отбора бяха допуснати до участие, като единственият извънрусийски отбор бе този на България.
В четирите състезателните теми - комбинаторика, теория на числата, алгебра и геометрия задачите, с които нашите математици е трябвало да се справят, са били изцяло на английски език.
„Това не ни притесни ни най-малко, тъй като в ПМГ- Бургас изучаването на английски език е на много високо ниво и надали има човек, който не го говори. Руснаците имаха известно предимство да решават задачи на майчин език, но това по-скоро ни мотивира, отколкото да ни откаже,“ разказват след завръщането си младите ни надежди.
Освен с почетното трето място, бургазлии се завърнаха в родината и с първо място в индивидуалното класиране по точки. Грамотата за отлично представяне отиде при Константин Гаров.

Криско в новия си клип „Нашият живот“ е с ново амплоа



Хитовият изпълнител и жури в X Factor представя за първи път новия си клипа песен, в който
той се връща към своето детство и ученическите си години в родното Габрово.
Специална роля в него има актрисата София Василева, позната на публиката като водеща на култовото предаване „Споко“, „Рекламна пауза“ и „Мотор шоу“, и от запомнящата се реклама „О, Пепи“, която е играе първата ученическа любов на Криско.
В „Нашият живот“ специално участие имат също така и „Бон-Бон“.
Режисьор на клипа е Кирил Киров (Кико), който е отговорен за неповторимите представяния и на участниците в трите сезона на X Factor, както и за първите стъпки на Криско в актьорското майсторство – на сцената на „Като две капки вода“.
„Най-хубавото в „Нашият живот“ е детството. Затова замислихме и направихме песента с всички щуротии, в които живее и фантазира всяко дете“, коментира Криско.

В УМБАЛ „Александровска” бе открит Център за наблюдение и лечение на бъбречно трансплантирани пациенти



към Клиника по нефрология и трансплантация, който ще изпълнява функциите на бившия
диспансер към клиниката. В това направление се наблюдават 99% от трансплантираните в България (~550 на брой), проследяват се пациенти на хемодиализно лечение, както и чакащи бъбречна трансплантация пациенти, които все още не са хемодиализирани (~950).
Направлението за лечение на редки болести в нефрологията ще бъде трансформирано в Експертен център, тъй като пациентите с болест на Фабри, болест на Алпорт и специфични тумори на бъбреците, които не се лекуват оперативно, са почти изцяло контингент на клиниката. В нея има и най-голям брой специалисти, сертифицирани за бъбречни биопсии, включително на трансплантиран бъбрек - манипулация, която се прави само в Александровска болница.
Със средства на болницата и на дарители - 173 000 лв  е извършено реновиране и Клиниката по нефрология и трансплантация е разширена с 50%. Леглата са увеличени на 35. Разширени са помещенията в лечебната и обучителната част, както и кабинетите на лекарите.
По програма на МУ – София, клиниката е оборудвана с ехограф от най-висок клас за стандартно ултразвуково изследване на коремни органи, щитовидна и паращитовидни жлези  или контраст-индуцирана ехография, прилагана за откриване на начални тумори. С новия апарат се постига триизмерно изобразяване на пикочния мехур или т. нар. „виртуална цистоскопия” и се изследва състоянието на съдовите структури, включително на най-малките, чрез цветен, високоенергиен и спектрален доплер.
Модерният ехограф позволява бъбречните функции да се проследяват в реален анатомичен план и притежава опция за архивиране на данни и за осъществяване на онлайн конферентна връзка със специалисти от други лечебни структури в страната и чужбина.
--------
„Дървото на живота”

в памет на донорите бе допълнено с 9 имена на хора, изгубили живота си в края на 2014 и през .
2015 г., и чиито дарени органи са дали шанс за живот на пациенти в УМБАЛ „Александровска”. От началото на годината в лечебното заведение са направени 18 бъбречни трансплантации - 6 от жив и 12 от трупен донор.

INDEED WE CAN привлече над 1200 участници от региона



По време на най-голямата технологична конференция на Майкрософт България бяха нцията беше разпозната като значима не само от ИТ феновете в страната, но привлече и над 1200 участници от целия регион.
представени последните технологии, иновации и тенденции. Конфере
Сред основните теми на конференцията бяха най-новите корпоративни IT решения, последните иновации в Windows 10, облачните решения,  актуални инструменти за управление и внедряване, както и всички технологични тенденции, които вече са на път да станат част от ежедневието ни. Участниците се запознаха на живо с иновативни проекти, както и как те са били имплементирани в реална среда. Лекторите представиха последните технологии, демонстрирайки сценарии и проекти в три теми: INDEED WE CAN DO BUSINESS; INDEED WE CAN CONNECT, INTEGRATE, CREATE; INDEED WE CAN BUILD, DEPLOY & SCALE.
„Облачните технологии се превърнаха в значима стъпка, която промени изцяло средата и възможностите пред потребителите. Те дадоха възможност на хора и организации да постигнат по-добра достъпност и свързаност, които им помагат да са по-ефективни, креативни и да мечтаят по-мащабно”, каза Дон Грантъм, президент на Майкрософт за Централна и Източна Европа
Технологиите доказаха, че са катализатор за генериране на ръст и икономически просперитет, подпомагайки хората и бизнеса да успяват в реализирането на пълния си потенция. А днес аз виждам истински огромен ИТ потенциал в България! Студенти, старт-ъпи, ИТ професионалисти и бизнес лидери използват най-новите приложения, които засилват производителността и благоприятстват развитието им. И гледайки напред съм сигурен, че това ще продължи да носи допълнителни ползи за България”, допълни той.

За първи път Турция организира балкански международен филмов фестивал



Целта е да се създаде културен мост между балканските страни, да се развият добрите
взаимоотношения между тях в направление „Кино”, да се сключват споразумения за съвместни копродукции между балканските страни, да има обмен на национални филмови седмици, срещи и дискусии на кинематографисти от региона, а фестивала да стане традиция.
Независимо, че е заявен като балкански филмов фестивал интерес към него проявяват и други държави. И за в бъдеще една от вечерите ще бъде посветена на конкретна балканска страна. Началото поставя Румъния, която ще разкрие в 5 филма най-характерното за страната си като начин на живот примерно. От догодина с Румъния ще започне и проект за дискусии между професионалисти, които в последствие ще се публикуват като учебници за киноучилищата.
Във фестивала, който ще се проведе от 20 - 26 ноември т.г. в Одрин,
общо участват 426 филма, от които 33 турски, 183 международни 92 късометражни.
По време на фестивала ще се проведат и музикални вечери, изложби на турското кино, фотографии и плакати от 1914 г. до сега и др. Ще бъдат представени още документални и късометражни филми. Ще има и вечер на световната панорама на киното, в която ще бъдат показани филми наградени в други кинофестивали. Ще бъдат показани още и филми на ужасите. Особено внимание ще бъде отделено на децата и на младите в киното - с прожекции на филми за малките и семинар за снимане на късометражни филми. Специални прожекции ще има за незрящите със звукови елементи и говор,а за хората с увреден слух със  жестомимичен превод.
Проявите ще бъдат в две кинозали, в културния център в Одрин и в околните градове Къркларели и Текирдаг, където ще се проведат на открито – на специални исторически места. Специални прожекции ще има и за незрящи и за хора с увреден слух.
Филмите, които ще се състезават за наградния фонд – 10 пълнометражни и 10 късометражни, ще бъдат оповестени на пресконференция в Истанбул на 13 ноември, когато ще бъдат съобщени и имената на участниците в журито. Инициаторите "издадоха" само, че председателят е известен френски режисьор. Гръцки оператор и актьор - световна звезда, също са сред именитите кинематографисти, които ще определят победителите.
Голямата награда е статуетка „Слънчоглед” - символът на Тракия.
Втората награда е огледална метла. Тя като културно-исторически символ на Турция е и на фестивалния афиш.
За метлата организаторите разказаха интересна легенда, разкриваща взаимоотношенията между снаха и свекърва в турския дом, а именно - снахата гледала в огледалото и когато мислела, че свекървата, контролираща я непрекъснато също, чрез огледалото, не я вижда бързо замитала боклука под чергата.
За награда ще се състезават 10 пълнометражни и 10 късометражни филма.
Българските филии са четири - "Урок" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, "Жената на моя живот" на Антоний Дончев, "Потъването на Созопол" на Костадин Бонев и "Българска рапсодия" на Иван Ничев

неделя, 25 октомври 2015 г.

От МОН удължават учебната година със седмици и намалява лятната ваканция



По думите на з Ваня Кастрева, зам.министър на образованието това ще стане с промяна на
стандарта за учебния план. Съгласно него учебната година ще започва на 15 септември и ще продължава по-дълго, а лятната ваканция ще бъде по-малка. Приемането на новите три стандарта за учебния план, за общообразователната подготовка и за учебниците ще позволи през 2016/17 г. да се учи по нови програми и учебници в първи и в пети клас.
За учениците от първи клас учебната година ще се удължи с 3 седмици т.е. ще учат 34 седмици, а за останалите ученици до 8 клас - с по две. От  5-и до 11-и клас  ще учат 36, а за 12-и клас ще се запазят досегашните 31 учебни седмици.
По този начин учащите от 1 до 4 клас ще завършват годината на 15 юни, до 11 клас - 30 юни, а крания срок за завършване на абитуриентите - на 24 май.
Запазва се седмичната натовареност на децата въпреки, че се въвеждат и нови учебни предмети. За децата от първи клас седмичната натовареност ще бъде 22 часа, като нарастването ще става постепенно с класовете. В седми клас учебната седмица вече ще е 31 часа, а от осми до 12-и клас - 32 часа. МОН иска информационните технологии да се изучават от 3 клас до 10 клас. Те обаче няма да се изучават в езиковите гимназии.
В тази връзка зам. министър Кастрева съобщи, че от трети клас ще започне изучаването на компютърно моделиране, а технологии и предприемачество (Труд и техника Труд) става по един час седмично в обучението. Обмисля се в езиковите гимназии да не се учат информационни технологии. Гражданското образование в прогимназията е интегрирано в останалите предмети, но от 9 клас ще се изучава вече като самостоятелен учебен предмет.
задължителен предмет още в първи клас и ще присъства
В 1-ви клас няма да се учи чужд език. От 1-ви до 12-ти клас учениците ще имат по два часа физическо възпитание.
От 1-ви до 4-ти клас те ще учат по седем часа български език, а от 5-ти до 7-ми клас – по пет часа.
В общообразователните училища до 10-ти клас, ще се учат по един срок музика и по един изобразително изкуство - по 18 часа годишно за всеки предмет. А след 10-ти клас ще отпаднат химията, биологията и физиката.
Предложението за увеличаване на учебната година е свързано с негативния факт, че в Европа българските ученици имат най-кратки учебни занятия и твърде дълга ваканция. В същото време трябвало на децата да се даде шанс да бъдат добре „обгрижени в училище”, тъй като продължителността на лятната ваканция (многото неучебни дни накуп ) според МОН влияе върху мотивацията на учениците и върху устойчивостта на знанията им, поясни Кастрева.
Предстои проектът да бъде качен на сайта на МОН за обществено обсъждане. От министерството не очаква негативна реакция на идеята, напротив - надява се това да се припознае като изключителна грижа за децата.
Амбицията на просветното министерство е наредбите за трите стандарта да влязат в сила на 14 ноември.
--------
По думите на Огнян Златев, ръководител на представителството на Европейската комисия у нас, между 50-70% от учениците никога не са ползвали електронни учебни игри и др. Проблем се оказва и недостига на квалифицирана работна ръка за е-образование у нас. Повечето от учителите в началните класове не са убедени в познанията си в електронните технологии и 70% от тях биха искали да получат допълнителни знания за тях, каза той по време на конференция „Възможности за развитие на Е-образованието в България".
ЕК осъзнава важността на електронното обучение и затова предвижда редица програми в сферата, тъй като в близко бъдеще 90% от постовете в редица области на икономиката ще изискват задълбочено познаване на дигиталните технологии. Онлайн светът променя начина, по който се преподава. Онлайн уменията ще стават все по-важни, за да помогнат на икономиката да се възстанови след кризата, каза още той.
--------
В изказването си Дон Грантъм, президент на "Майкрософт" за Централна и Източна Европа, по време на технологичната конференция Indeed we can (Наистина можем) също акцентира, че до 2020 г. близо 90% от професиите ще изискват някаква степен на компютърна грамотност.
С цел улесняване достъпът до технологии, на възможно повече хора в света,  компанията ще инвестира в близките години над 75 млн. дол.

Снимка:  btvnovinite.bg,alfarss.net