Translate

неделя, 14 февруари 2016 г.

190 млн. лв. са инвестирани през последната година в ново оборудване за ранна диагностика на онкологичните заболявания



 Това е много голямо постижение, една истинска победа над бюрокрацията, постигната с
много усилия и добра координация, каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски, който бе гост на откриването на тържествена церемония по откриването на нова Клиника по урология по проект „Развитие на високотехнологично лечение” в СБАЛО –ЕАД в София.
Той подчерта, че разполагаме с изключително добри специалисти онколози, обучени да работят с новите технологии. За всяка новозакупена апаратура задължително е включена клауза за обучение на медиците и персонала. Голяма част от кадрите дори са с обучение в чужбина.
Според д-р Персенски реализирането на този проект за обновяване на клиниката по урология е победа над бюрокрацията и административните пречки у нас, защото проектът е реализиран благодарение на усилията на финансовите инструменти на ОП „Джесика”, на Столична община, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на Министерство на здравеопазването. Новата клиника е финансирана от европейския проект „Джесика” е построена за 75 дни, а пациентите ще могат да се лекуват в нея още в края на февруари.
По думите на изпълнителния директор на „СБАЛ по Онкология” д-р Валентин Ангелов, Световният ден за борба с рака е единствената инициатива, зад която целият свят застава, обединен в борбата с тези заболявания. Той бе категоричен, че епидемията от рак е глобална и се развива много бързо, а злокачествените заболявания са значим проблем на съвременното общество, при които продължават нарастващите тенденции в световен мащаб.
Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова изрази надежди, че благодарение на инвестициите в държавните и общински болници черната статистика може да се промени поне в едната си част – повече излекувани благодарение на профилактиката на онкологичните заболявания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар