Translate

неделя, 14 февруари 2016 г.

Ръководството на БЛС ще предложи средствата за извънболнична и болнична помощ да бъдат увеличени с около 260 млн. лв. по време на преговорите за НРД 2016



За увеличението ще се разчита на изваждане на средства от резерва на НЗОК, който е в размер
на 316 млн. лв. Според лекарите е необходимо да бъдат вложени повече средства за дейностите в извънболничната помощ. В тази връзка от БЛС настояват парите за ПИМП да бъдат увеличени от 180 млн. лв. на 205 млн. лв., на СИМП - от 201 млн. лв. на 221 млн. лв. Според съсловната лекарска организация значителен ръст е необходимо да има и в парите за МДД, които също трябва да бъдат увеличени с 30 милиона лева. По отношение на болничната помощ предлагат бюджетът да бъде 1,544 млн. лв. - с 200 млн. лв. повече.
От БЛС отчитат, че ако се направи това вътрешно преразпределение по пера в резерва на НЗОК ще останат около 55 млн. лв. Оттам обаче смятат, че към тези пари могат да се добавят средства от насъбрани през 2016 г. здравни вноски, като по този начин очакванията са сумата да набъбне до 100-110 млн. лв.
От БЛС са категорични, че няма да участват в процеса по въвеждане на пръстовите идентификатори за контрол на медицинските дейности и няма да договаря подобна промяна в НРД 2016.
В писмо до здравния министър д-р Петър Москов председателят на съсловната организация на лекарите д-р Венцислав Грозев заявява - "БЛС не е и не може да бъде страната, която, чрез вписване в НРД на текстове, ще въведе приложението на такъв идентификатор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар