Translate

вторник, 16 февруари 2016 г.

България държи 5 място в ЕС за 2015 г. по зарази с интернет вируси



Над 79% от бизнеса е бил обект на кибер-атака през 2015 г.

Това показват данните на Евростат. Близо 28% от българите признават, че са се заразили с вирус за последната година. По този показател страната ни е изпреварена само от Хърватска
(41%), Унгария (36%), Португалия (33%) и Франция (29%). Петото място в класацията си поделяме с малтийците, където процентът заразени с вируси е същият като у нас.
Като цяло, един от всеки 5 жители на ЕС е ставал жертва на вирус. Единствената добра новина е, че процентът заразени у нас е спаднал почти двойно за последните 5 години – от 58% през 2010 г. на 28% в края на миналата година.
Най-сигурната страна в Европейския съюз е Холандия – там едва 6% от интернет потребителите са били жертва на атака.
По думите на Спас Иванов, търговски директор на CENTIO Professional IT Secuirty - официален представител на ESET за България статистиката показва нееднозначно, че заплахата от вируси е повече от реална. Дори и за българските потребители, които пазаруват, банкират онлайн и споделят огромно количество лична информация за себе си.
Каквото и да правите в интернет обаче, винаги трябва да имате едно на ум къде сърфирате и какви линкове отваряте. Както и да използвате лицензиран антивирусен софтуер, който да бъде първата личния на защитата на сигурността,“ коментира още той.
За да се намалят рисковете при онлайн сърфиране, при ползването на  компютър или мобилно устройство, най-подходящо е да ползваш доказано ефективно решение за информационна сигурност.
ESET Smart Security предлага всичко необходимо, за да обхождаш спокоен мрежата, да пазаруваш онлайн, както и да си защитен от вируси.
Данните от проучване, проведено от ESET, сред 1,700 компании, през миналата година сочат, че над 79% от бизнесите в Европа, Близкия Изток и Африка са станали жертва на кибер-атаки през 2015 г. Ето защо компаниите в тези страни имат инсталирано поне 1 решение за сигурност – а най-често става въпрос за антивирус. Далеч по-пренебрегната е мобилната сигурност. Едва 21% от бизнесите ползват приложение, с което да подсигуряват мобилните телефони и таблети на служителите си .
Социалното инженерство, измамите и фишингът се нареждат като втори основен фактор, притесняващ бизнеса (48%). Уязвимостите в софтуерните продукти и системите са на трета позиция (39%). Доста по-малка част (13%) са заинтересовани да останат предпазени от DDoS (Distributed denial-of-service) атаки. Обикновено за осъществяването им се използва бот мрежа, генерираща множество заявки към едно устройство (сървър), като целта е то да бъде претоварено – и по този начин насилствено да бъде прекратен достъпа до уеб сайт или уеб услуга.
79% от компаниите са били обект на кибер-атаки през 2015 г.

При почти 6 от всеки 10 компании е имало инцидент със заразяване на устройство със зловреден код (59%), показва статситиката..
Без изненада антивирусните решения са най-предпочитани от бизнеса (91%). Следвани от други две проактивни системи - защитна стена (85%) и бекъп (77%). С по-висок процент на ползване се открояват антиспам системите (64%) и решенията за оторизация (58%).
Все по-голямата приемственост на политиката за ползване на личното устройство за работа (BYOD) води и до допълнителни рискове за бизнеса. Това предразполага и за повече възможности за атака на корпоративната система.
Изследването на ESET показва, че 44% от компаниите позволяват ползването на лични смартфони, таблети или лаптопи за служебни цели. Противополжна политика прилагат 29% от организациите. Те не поощряват подобнидействия – което обаче не гарантира, че служителите не вървят срещу подобни разпореждания. И използват личните си смартфони и таблети, за да оптимизират служебните си задължения. Факт, който може да доведе до повече вреди за бизнеса.
Данните от проучването сочат още, че мащабните организации отделят повече средства за информационна сигурност.
Компаниите с над 1000 служители са най-прецизни в това отношение. 17% от тях имат пълен комплект решения за сигурност, инсталирани на устройствата на служителите си. Процентът рязко спада при организациите с между 500-1000 служители. Там процентът варира между 3% до 5%.
Разпределение на бюджета за информационна сигурност
Едва 38% от анкетираните смятат, че компанията, в която работят отделя достатъчно средства за информационна сигурност. Голяма част от допитаните обаче имат ясна идея как една финансова инжекция би било подходящо да се използва.
Обучението на служителите е крайъгълен камък за повишаване на сигурността, твърди всеки четвърти (25%). Други 19% смятат, че е необходимо да бъдат направени одити, които да определят необходимите мерки, за да има реална промяна. 15% биха заложили на криптиране на данни или на дву-факторна оторизация.
Научи повече за решенията за бизнеса на ESET и защити бизнеса си от атаки на кибер-престъпници, без да намаляваш производителността на служителите си.

Снимки: eset.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар