Translate

понеделник, 15 февруари 2016 г.

Здравният министър д-р Петър Москов обещава



 Нито една общинска болница няма да бъде закрита при прилагане на Националната здравна
карта. Тя гарантира болнични легла, досегашния обем дейности, както и пълното им финансиране, обеща той.
Уточни, че така няма да се допуска ситуация инвеститор, изградил „лъскаво лечебно заведение” да привлича специалистите от държавната болница при себе си, определяйки си да работи с лека патология, а тежките случаи отново да остават ангажимент на държавните и общински болници.
Той бе категоричен, че нито едно легло за лъчелечение и онкология няма да бъде редуцирано. А изискването за комплексно лечение на раково болните не налага то да се случва в една сграда и няма да доведе до затварянето на нито една онкоструктура.
Смисълът на здравната карта е че тя представлява аналитична база за изграждане на национална политика и да осигури справедлив и равнопоставен достъп на всеки български гражданин до системата на здравеопазване", категоричен, обобщи д- Москов.
„В стремежа си да плашат хората и да бранят статуквото на порочното финансиране БСП и ДПС превърнаха „социалнозначими заболявания" в мръсна дума. Затова държавата гарантира незабавен достъп до лечението им", заяви той.
Здравният министър обеща още, че основният и допълнителният пакет медицинска помощ, въведени през миналата година, няма да доведат до дискриминация на диагнози. Той обясни, че националният раков регистър не се закрива, а се трансформира, както ще се осъвременят и другите регистри със средства от оперативната програма “Добро управление”. Тези регистри ще бъдат прехвърлени под една шапка – Националният център за опазване на общественото здраве и анализи.
За опозицията, която внесе вота, д-р Москов коментира, че това са партиите на прехода, “професионални народни представители”, чийто живот е “осигурен при други правила”, включително и по отношение на здравеопазването.

Снимка:tvevropa.com 

Няма коментари:

Публикуване на коментар