Translate

четвъртък, 25 февруари 2016 г.

Здравният министър д-р Петър Москов: Две български фирми кандидати за изработка на софтуера за идентификационната система с пръстови отпечатъци



През юни трябва да завърши тестовият период и да започне навлизането в действие на
системата за пръстовия идентификатор, който ще служи за посещения при личния лекар, в болници или в аптеки. За да има рецепти и направления по електронен път, както и здравното досие на пациентите да бъде достояние на избрания от тях лекар, всеки трябва да има индивидуален идентификационен код, съобщи той.
По думите на д-р Москов от двете софтуерни фирми подали оферти-едната е правила системата, с която депутатите се идентифицират в НС, а другата е с договори с Българските служби за сигурност за софтуеър. Така, че не може да има никакво съмнение за сигурността на личните ни данни, заяви той и за пореден път подчерта, че това е крайно необходимо, за да могат пациентите сами да контролират средствата, които НЗОК  харчи за лечението им ", обясни министърът.
Таванът на обществената поръчка е 400 хил. лв. за целия софтуер.
До момента водещ по оценка на техническото задание е „Консорциум Стемо Гама Консулт“ , а на второ място е „Контракс", съобщи председателят на комисията Марияна Цанева, експерт в дирекция „Информационни дейности" на НЗОК. До 26 февруари победителят ще бъде избран независимо, че БЛС и пациентски организации са категорично против софтуера за пръстовите отпечатъци в болниците.

Няма коментари:

Публикуване на коментар