Translate

четвъртък, 25 февруари 2016 г.

Здравният министър д-р Петър Москов: Тази година една от целите на МЗ ще бъдат правилата за надграждане на здравноосигурителната система с доброволните дружества като втори стълб



Изоставане в нормативната уредба, създаването на условия за развитие на втория стълб на
здравното осигуряване - доброволното здравно застраховане и необходимостта от промени в Закона за доброволното осигуряване - са поуките, които здравният министър д-р Петър Москов си е взел от проведения наскоро вот на недоверие към него и правителството.
Надграждане на здравноосигурителната система с доброволните дружества като втори стълб ще е сред основните акценти в дейностите на МЗ и правителството, през втората половина на годината. (Промяната в здравноосигурителния модел ще е на дневен ред през 2017 г., а до края на настоящата трябва да се предложат варианти как да стане това, уточниха от МЗ).
По думите на д-р Москов промяна в политиката в областта на здравеопазването не трябва да има, а само усъвършенстване.
-Необходими са промени в Закона за здравното осигуряване, за да се стопират спекулациите с реформата и страха насаждан у хората за достъпа им до здравеопазване, заяви той.
-Ще внеса кратък и ясен текст , с който на вербално ниво да спрем страха на хората, че няма да получат качествено здравеопазване. Промените в закона ще бъдат гаранция за спокойствието на хората, че страховитите неща, за които им говорят някои, няма да се случат, уточни здравният министър.
Той припомни, че през тази година ще бъдат отпуснати допълнително 36 млн. лева за доболничната помощ. Според разчетите на НЗОК в НРД 2016 се осигуряват нови 640 хил.направления в сравнение с миналия период. Отпуснато е и финансиране за нови 230 хил. профилактични прегледи, по Програмата за детско здравеопазване, за децата до 18 г. Въвеждат се над 5 млн. броя нови изследвания, от април т. г. до следващия април, които ще бъдат финансирани от НЗОК.
-Некоректна спрямо пациентите е идеята тези пари да отидат за повишаване на цената на прегледите. Увеличението трябва да отиде за финансирането на повече профилактични прегледи, за направления, за изследвания., като лекарите ще трябва да наблегнат на количеството прегледи, за да си докарат по-добро заплащане, каза д-р Москов. За последните две години сме увеличили общо парите в доболничната помощ над 56 млн. лв., което е в абсолютен унисон със стратегията на държавата и на европейските препоръки за доболничната помощ. Ние държим тези пари да осигурят драстично увеличаване на обема на услуги и дейности, които ползват пациентите в доболничната помощ, поясни той.
-Аз не казвам, че ще вържем и ще цъфнем от следващия месец и че изведнъж всички ще бъдем щастливи и здрави. Казвам, че това са разумни стъпки в правилна посока. Ако може някой от опозицията или който и да е да спори с мен, да дойде, каза още д-р Москов и подчерта, че няма цена, която не би платил, за да може управлението да даде резултати, защото те означават по-добро ежедневие за българските граждани.

Няма коментари:

Публикуване на коментар