Translate

неделя, 14 февруари 2016 г.

МЗ препоръча на общините да започнат борба с комарите и час по-скоро заради Зика



Вирусът е регистриран в 33 страни. В писмо на МЗ до РЗОК и РЗИ пише, че трябва да се
повиши осведомеността на хората по отношение на него, а извънболничната и болничната помощ да са готови да приемат всеки съмнителен случай. За рискови се приемат хората, завърнали се от Южна Америка или Карибския басейн, където тигровият комар предава заразата. А ако имат симптоми на болестта до три седмици след прибирането си у нас, задължително трябва да отидат на лекар.
От СЗО са притеснени, че той ще продължи да се разпространява там, където има комари от вида Едес египти. Здравните експерти са обезпокоени, че може бързо да мутира и да промени пътя си на разпространение. Учени го изолираха в урина, слюнка и други човешки секрети. Според тях заразата вече се предава и по полов път, като си спечели определението новия СПИН. Макар и все още да не е доказано, че вирусът удря мозъка на ембрионите, в страните, където има множество доказани случаи, бебетата масово се раждат с деформирани глави. Това принуди властите в 21 държави да излязат с призив към жените да не зачеват в следващата една година.
Опасност за България ще се появи, ако бременни или други наши туристи са били в Латинска Америка, където са били ухапани от тигровия комар. Тъй като той вече се среща и у нас, ако „пие кръв“ от заразения в чужбина българин, насекомото ще сложи начало на предаването на заразата в страната ни.
Тигровият комар у нас се среща в областите Благоевград, Бургас, Враца, Монтана, Пловдив и Стара Загора, където е бил откриван в райони с надморска височина до 200 м. Не е изключено двукрилото да обитава и други места в Дунавската равнина, Горнотракийската низина и по поречието на Струма и Места.

Няма коментари:

Публикуване на коментар