Translate

неделя, 14 февруари 2016 г.

Петко Кенанов: В последно време министър Москов се е „превърнал от хуманен лекар в българомразец"



С въвеждането на пръстови отпечатъци, като средство за идентификация за влизане в болници
и аптеки, здравният министър Петър Москов вменява на българските пациенти, че са мошеници, заявиха от Конфедерация за защита на здравето (КЗЗ).
Според Кенанов, председател на пациентската организация, да задължиш пациенти да влизат в аптеки и болници чрез идентификация на пръстите е наглост.
„Когато този човек се превърна от хуманен лекар в българоомразец? Може би защото властта тотално е променила съзнанието му и защо досега мълчахме? Мълчахме, защото министърът намери начин да ни затвори устата", допълни той.
От КЗЗ подчертаха, че ще сезират съда за идеята за пръстовите идентификатори, тъй като решението за прилагането им е взето от един незаконно ситуиран надзорен съвет в здравната каса, тъй като в него имало един съветник на министъра, както и четирима представители на държавата. След като здравно министерство ще прави база данни, къде отива МВР с новите изисквания за лични карти. До момента в личната карта на всеки гражданин има два кода - по ГРАО и личен. Защо на здравното министерство тези кодове не са му достатъчни. Как някакъв трети код ще помогне на здравето ни, риторично попита Кенанов.
От КЗЗ настояват за приемане на Закон за правата на пациента. . Не намираме подкрепа в здравната комисия - тя се състои предимно от лекари, казват от организацията и са на мнение, че именно лекарското съсловие е против приемането на такъв закон, заяви Диана Хаджиангелова, председател на Асоциацията на боледуващите от астма.

Няма коментари:

Публикуване на коментар