Translate

вторник, 29 март 2016 г.

Работещите лекари в спешните приемни отделения ще получават по 1500 лева върху заплатата си, а медицинска сестра по 900 лв.



С 20-те млн. лв., които правителството одобри за спешната помощ, те ще бъдат гарантирани.
Отделно започва и усвояването на 85 млн. евро от фондовете, като до 2 години всички спешни отделения и центрове в страната ще са модернизирани и обновени като това, съобщи министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, при откриването на едно от най-модерните спешни отделения в страната в УМБАЛ „Св. Анна“ - София.
Новото спешно отделение разполага с най-модерната техника, предлагана в България - отделението има ехографска апаратура, дигитален рентген, клинична лаборатория и апаратура за спешна реанимационна дейност към всяко едно от леглата. То e разположенo на повече от 1000 кв.м. площ, а общата сума на инвестицията е за над 1 млн. лв. Има 10 легла за прегледи, 2 противошoкови легла и 10 легла за 24-часово наблюдение. Има и операционна зала за хирургически интервенции. Отделението е част от спешния болничен комплекс, който изгражда МЗ.
Разполага също така и с хеликоптерна площадка за санитарни вертолети. Държавата и правителството плащат за цялата логистика с хеликоптерите линейки. Пациентите, на които се наложи транспортиране с въздушна линейка, няма да дължат нищо, подчерта здравният министър. Като юридически игрички определи той подадените жалби в административния съд срещу новия стандарт за спешна помощ.
-Идва ми друга дума наум, но с премиера се разбрахме да не ползваме лоши думи. Стандартът пази пациента. Ако се помелите на пътя, ви трябва ето това отзад, а не един фелдшер със слушалката си. Ролята на държавата е да гарантира, че пациентът в спешно отделение ще бъде лекуван адекватно, каза д-р Москов.
Сега със собствена хеликоптерна площадка разполага МБАЛ Бургас, УБ „Лозенец", а ВМА – София ползва летище Божурище или стадион „Раковски".
Проучване за изграждане на площадки правят още пет лечебни заведения в страната – УМБАЛ „Александровска болница”, УМБАЛ „Света Марина" – Варна и Университетските болници в Плевен, Пловдив, Ст. Загора. 

Снимка:  redmedia.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар