Translate

четвъртък, 31 март 2016 г.

Здравният министър д-р Петър Москов подписа за обнародване в ДВ анекс към НРД 2015 г.



Той фактически ще замести неподписания от БЛС нов договор за 2016г., съобщиха от МЗ
В анекса са предвидени допълнителни 74,5 млн. лв. над приетия за годината бюджет на НЗОК. От тях 12 млн. лв. са предвидени за лъчелечение и радиохирургия. 3 млн. са насочени към неонатологията, съобщи БГНЕС. За три нови клинични пътеки за продължително лечение са осигурени 23,4 млн. лв., а 36,1 млн. лв. за първична извънболнична помощ, за специализирана извънболнична помощ и за МДД.
-Повечето пари за здраве ще дойдат благодарение на по-добрата събираемост на здравноосгурителните вноски, обясни здравният министър д-р Петър Москов и допълни, че анексите към рамковия договор от миналата година защитават правата на пациентите и гарантират сигурността на системата.
Той бе категоричен, че няма да се откаже от планираната здравна реформа заради лекарските протести. По думите му правилата, по които ще работи НЗОК в бъдеще, са ясно разписани.
Д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС бе категоричен, че анекс без БЛС не може да бъде подписан, както и решение за въвеждане на едва ли не нов рамков договор. Наш подпис под този т.нар анекс – няма, заяви той.
-Протестите ще продължат докато НРД 2015 г. не остане в сила и бъде разработен анекс съвместно с консултациите между БЛС и НС на НЗОК. Ние не сме наясно с принципите и правилата за сключване на договори, как отделните лечебни заведения ще сключват договорите си, ще има ли обем, ще има ли лимити, което е от изключителна важност, заяви още д-р Грозев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар