Translate

четвъртък, 31 март 2016 г.

Методи Янков: Управлението използва 4 големи неистини, за да мотивира действията си



 Не протестират само семейните лекари! Протестират и болниците – общински и частни.
Несъгласни, но не протестиращи, са и държавните болници. “По-важно е защо протестираме - заради нормативния хаос, при който сме принудени да упражняваме професията и да носим отговорност; освен за здравето на пациентите си да носим и тежки финансови отговорности пред НЗОК .” Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ д-р Методи Янков – член на УС на Националното сдружение на частните болници. Вече е са изминали 3 месеца, а лекарите работят по правила и указания, измислени от Надзорния съвет на НЗОК , поясни той: “Те са надзорен съвет на администрацията на НЗОК , а не управители на здравеопазването. Надзорния съвет не заменя НЗОК нито Районните каси, нито Министерството на здравеопазването, нито Лекарския съюз, нито нас – управителите на болниците. Няма право да законотворства.” От година и половина, в която темата за здравеопазването не слиза от дневния ред на медиите, все още лекарите не са видели синхронизиран пакет от закони, наредби и указания, които да нарекат реформа, коментира Янков и допълни, че управлението използва 4 големи неистини, за да мотивира действията си: “Първата голяма лъжа е, че няма реформа. Втората лъжа е, че парите са много, ама не се употребяват правилно. Третата лъжа, че болниците са много и много крадат. Четвъртата лъжа е, че Националната здравноосигурителна каса е независима. Вижте, ние сме си задали погрешна посока, използваме погрешни аргументи и отиваме на погрешно място!” Янков изтъкна, че болниците трудно излизат на протест и даде за пример своята, където днес има 17 големи операции, а на химиотерапия трябва да дойдат 60-70 души. “Омръзна ни да ни обиждат. Омръзна ни да ни казват колко крадем. 10 големи болници, държавни, тоест на министъра, използват над 65% от бюджета на Касата. Това ли са крадците? Министърът нарича своите болници „крадци“?! Или „крадци“ сме онези по-малките, които не получаваме по 260 милиона в годината държавни субсидии. 500 милиона задължения чии са? На частните болници или на държавните?” Всяка година НЗОК започва с дефицит от около 300 млн. лева, допълни лекарят, защото през януари се разплащат дейности извършени през ноември и декември на предходната година.
Увеличението на парите в НЗОК е за сметка на лекарствата. От 200 милиона разходите за лекарства се увеличиха на около 500 милиона. Парите за клинични пътеки и за медицински дейности не са се увеличили в последните 7-8 години, изтъкна Янков и спомена за предложение на лекарите към директора на НЗОК :
“След като пръстовият идентификатор е инструмент на НЗОК , нека тя да си го плати! Да закупи всички устройства, да купи софтуерите и да плати сервизирането. Още по-добре е, че така ще могат да си контролират апаратите, а не после да ни обвинят, че ги манипулираме.” Според лекаря, резултатът, който ще се получи от идетификацията, не си заслужава разходите от нея.


БНР 
Снимка: mc-svetapetka.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар