Translate

четвъртък, 24 март 2016 г.

СЗО: Два пъти по-малко магнезий в храната ни



 Храната ни обеднява значително на минерала с годините и основната причина е високата
консумация на рафинирани храни. Например - при избелването на брашното се губят 96% от магнезия, а при полирането на ориза 83%.
Магнезият е най-важният минерал (по-важен е от калция, калия и натрия ) в човешкия организъм - участва в повече от 300 биохимични реакции и присъства във всеки орган на човешкото тяло.
Ранните признаци за дефицит на магнезий включват умора, виене на свят, немощност, загуба на апетит и главоболие и се диагностицира трудно, защото не може да бъде открит чрез кръвно изследване. По-малко от 1% от целия магнезий в нашето тяло се съдържа в кръвта, което прави изследването неточно. Само някои специализирани лаборатории проверяват червените кръвни клетки (еритроцити) за наличност на магнезий и този тест е доста по-точен, но рядко прилаган.
Недостигът на магнезий води до диабет, сърдечно-съдови заболявания, нарушения на съня и метаболитен синдром.
Според СЗО 75% от хората в света страдат всеки ден от магнезиев дефицит без дори да го осъзнават, показва проучване на китайската компания TIENS.
В човешкия организъм се съдържат между 24 и 30 грама магнезий. Около 60% от общото му съдържание се намира в костите, 35% в скелетната и сърдечната мускулатура, а останалата част – в мозъка, черния дроб, и бъбреците, както и в еритроцитите.
Магнезият е необходим през целия ни жизнен цикъл и съответно необходим на всички възрастови групи. Американският институт по медицина препоръчва за възрастни над 18 години 350 мг. дневен прием на магнезий. Според много здравни специалисти необходимата доза е дори по-висока: за мъже – 420 мг. дневно, а за жени –360 мг. Тези дози са относителни и са препоръчителни за нормално активен индивид, който има среднодневен прием на храна в размер на 2000 ккал.

Няма коментари:

Публикуване на коментар