Translate

петък, 4 март 2016 г.

Пентагонът ще награди онези, които успеят да ''хакнат'' електронната му система



Смятате, че можете да хакнете Пентагона? Ново състезание предизвиква професионалистите в
областта на киберсигурността да направят точно това, пише CNET. Проектът, наречен „Хакни Пентагона“ („Hack the Pentagon“) приканва хакерите ветерани да проникнат в някои от публичните страници на Департамента по отбрана на САЩ.
Целта е да се тества сигурността на тези сайтове, обяви институцията. Инициативата е част от пилотна програма и ще бъде първата награда за откриване на софтуерни пропуски, предлагана от американското правителство. 
Концепцията е заимствана от частния сектор. Много компании предлагат пари и други възнаграждения за хакери, които открият слабости и пропуски в сигурността, излагащи потребителите на риск. Facebook, например, посочва, че през 2015 година е платил 936 000 долара на 210 изследователи, които са открили грешки. 
Пилотната програма на правителството се очаква да стартира през април. Тя ще бъде първата от серия програми, насочени към откриване на слабости в софтуерни приложения на Пентагона, в мрежите и уебстраниците му.
През август 2015 година руски хакери бяха обвинени за кибератака срещу Пентагона, която извади от строя системата за класифицирани имейли на командването, засягайки 4000 предимно военни служители. Миналия юни кибернападение срещу правителството изложи на риск данните на приблизително 4 милиона настоящи и бивши федерални служители. Същия месец друга атака проникна в документи, свързани с издаване на разрешителни за работа с поверителна информация.
Новата програма не е отворена за всеки. Хакерите и изследователите ще трябва да се регистрират и да представят свидетелство за съдимост. Наред с това проектът се ограничава само до определени уебстраници. 

Novinite.bg
Снимка: ЕПА/БГНЕС



Няма коментари:

Публикуване на коментар