Translate

четвъртък, 17 март 2016 г.

В болниците вече няма да се плаща такса за нощувка на майка при болното и дете



Това ще важи за всички лечебни заведения от началото на април.
Промяната е възможна, след като от настоящата наредба отпада параграфа „различни услуги“.
Изборът на лекар или екип, обаче, ще продължи да се заплаща, но само ако преди това пациентът е подробно информиран кой и какви процедури ще извърши.
Съгласно промените не се допуска доплащане за придружител на лица с увреждания, които не могат сами да се обслужват.
Изрично се забранява  допълнителното заплащане за престой на придружител на деца до 7 години, както и за по-големите до 18 год., които се нуждаят от осигуряване на допълнителни грижи т. е. не могат сами да се обслужват, като например след операция, счупвания на ръка или крак, ако имат някакви ментални проблеми или други увреждания,.
Предвижда се роднините също да бъдат освободени от въпросната такса, ако майката не може да нощува в болницата при детето си.
Забранява се също така и доплащането на пациенти за дейности, които се заплащат от НЗОК.
С промените се забранява още на болниците да искат доплащания или дарения от пациентите, по време на хоспитализацията им, както и един месец преди и след нея, което ще рече, че във всеки друг момент това е възможно. Всички лекари ще са длъжни да уведомяват пациентите за вида, действието, приложението, страничните реакции, реда и начина на приемане на лекарствата. Лекарите в извънболничната помощ вече имат задължение не само да информират пациентите си за необходимостта от болнично лечение, но и да документират решението си, дори и когато пациентът отказва хоспитализация. Те ще предоставят и
по-изчерпателна информация за адрес, телефон и други форми на контакт в работното им време, а извън графика им, през нощта, в почивни и празнични дни - на дежурния кабинет. Към новите им задължения влизат семейни консултации за превенция, както и промоция на здравето, чрез насърчаване на кърменето, самопорфилактиката, активният начин на живот и др. Ще се гледа също така и процентът на хоспитализирани пациенти от всяко конкретно джипи. Наредбата определя и реда за вписване на пациент за планов прием. Удължаване може да има само при липса на медицински риск и с изричното му писменото му съгласие, изразено след като е получил информация за срока, в който ще бъде осъществена хоспитализацията, възможните рискове и алтернативи, включително и възможността да се обърне за прием към друго лечебно заведение. Въвежда се изрично условие, че лечението на пациенти срещу заплащане не може да променя реда в листата на чакащите.
Лечебните заведения ще публикуват актуална информация за листата си за планов прием,
поредност на пациентите и определените дати за хоспитализация, а НЗОК ще поддържа в интернет страницата си национална листа за планов прием на лечебните заведения, с които има договор. Наредбата не допуска пациентите да доплащат за дейности, финансирани от НЗОК.
Регламентира се услугата и "самостоятелен сестрински пост", която представлява допълнителни индивидуални грижи от медицинска сестра или акушерка извън осигурените необходими здравни грижи.
Болниците ще могат да събират допълнителни такси за самостоятелна стая, самостоятелен сестрински пост, допълнителен помощен персонал, специално меню. Те ще могат да искат доплащане, само ако са осигурили на пациента базови условия и предлаганите в повече услуги се различават от тях. Близките на тежкоболните ще могат да наемат личен санитар срещу заплащане.
Изписването на лекарства по международни непатентни наименования (INN) се отлага, с няколко месеца, за прецизиране.

Няма коментари:

Публикуване на коментар