Translate

неделя, 27 март 2016 г.

Декларация от Национално сдружение на частните болници, Сдружение на общинските болници в България и Българска болнична асоциация




Предупреждаваме и нека се разбере ясно от всички, че сегашната здравна политика от
типа проба-грешка, насочена основно срещу лекарите, ще се отрази най-лошо на пациентите.
С новата Национална здравна карта се отнема правото на пациентите да изберат болница. Тя ще ги принуди да се лекуват само по местоживеене. С нея ще се закрият работещи болници, ще бъдат лишени от работа доказани специалисти по критерии, създаващи само условия за корупция.
Въведените седмични лимити по дейности и закупуване на дейности по усмотрение на администрацията ще спрат достъпа на пациентите до медицинска помощ след изчерпването им, създавайки нови предпоставки за корупция и нерегламентирани плащания.
Намалените цени на НЗОК в редица дейности ще доведат до увеличение на плащания на пациентите и трупане на нови дългове на болниците.
Въведената забрана за инвестиции и утежнен режим на лицензиране ще забавят внедряването на нови технологии и методи на лечение пак във вреда на пациентите.
Чрез нови и нови стандарти вкараха медицината в наредби, отнеха правото ни да лекуваме според науката и опита си.
Новите правила за административен контрол превръщат медицинския одит в министерска бухалка за саморазправа с лекарите, недоволни от водената политика. В амбицията си си да стане господар на медиците министър Москов създаде хаос, непознат на здравната ни система до сега. Повечето от тези нови правила са въведени в грубо нарушение на законите и Конституцията на страната. Доказателство за това не е само решението на Конституционния съд. И Националната здравна карта, и проектът за така наречения служебен Национален рамков договор, и проекта за Наредбата за основния пакет здравни дейности - са все примери за погазване на принципите, процедурите и ограниченията на закона. 
Усилията ни да защитим правата си по законов ред чрез съдебната власт не дават резултат, защото макар в крайна сметка съдът да отсъжда в наша полза, здравната администрация превръща процесите в игра на котка и мишка, в нечестно състезание с времето, необходимо за издаване на съдебните решения, в резултат на което нанесените вреди на лекари и пациенти, остават за тяхна сметка.
На това трябва да се сложи край. Не ни остава никаква друга възможност, освен да пристъпим към крайни мерки. Започваме подготовка за национални протестни действия.
Призоваваме Правителството да предприеме истинска реформа на здравеопазването за повишаване на качеството на медицинската помощ и улесняване на достъпа на пациентите до нея.
Искаме здравна система, която да е финансово обезпечена. Призоваваме правителството да вземе решение за 100% заплащане на здравните вноски от държавата на подопечните си здравно осигурени.
Искаме здравна система, свободна от монополна зависимост и зависимост от политически партии.
Искаме здравна система, в която контролът на медицинската помощ да се осъществява от най-заинтересованите – пациентите и техните осигурители.
Искаме свобода за нашите пациенти да избират къде, при кого и как да се лекуват.
Искаме справедливи и честни условия за работа, свобода за нови инициативи, свобода да практикуваме медицина така, както сме я учили и в което сме се заклели.
Призоваваме всички колеги – лекари, медицински сестри, лаборанти, призоваваме нашите пациенти да се изправим заедно в защита на справедливите ни искания и срещу безобразията на здравната администрация.


                      Управителен съвет на Национално сдружение на частните болници
                      Управителен съвет на Сдружение на общинските болници в България
                      Управителен съвет на Българска болнична асоциация

Няма коментари:

Публикуване на коментар