Translate

неделя, 27 март 2016 г.

България е на едно от последните места в Европа по ефикасност на здравеопазването



Това заяви Арне Бьорнберг, председател на Health Consumer Powerhouse, която измерва индекса
на здравната удовлетвореност на пациентите в ЕС. Организацията прави ежегодна класация за ефективността на здравните системи. България е на 31-во от 35-те места в класацията за м. г.. На първо място по предпочитания от пациентите е Холандия, която успява да си позволи да направи гражданите си доволни. България, Румъния и Албания се опитват да пестят пари и са назад в класацията.
И макар, че Македония и Албания са по-бедни от България са по-ефективни в здравеопазването, заяви той.
По думите му най-добър достъп до медицински услуги има в Италия, Белгия, Чехия и Македония, а най-нисък - в Швеция, Полша, Великобритания и Ирландия.
Според него за да са доволни пациентите е необходимо да се премахнат листите на чакащите лечение ( за да се избегне неравнопоставеността сред населението при достъпа до здравни грижи) и да се публикуват данни за дейността и качеството във всяко болнично лечебно заведение.
Достъпността на здравната услуга няма нищо общо с финансирането. А болниците могат да съществуват и без листи на чакащи и не е необходимо съкращаване на легловата им база, подчерта Бьорнберг.
В България броят на неосигурените варира между 45,000 и 1,5 милиона. В много случаи и осигурените и неосигурените пациенти избират да плащат под масата. Това означава, че системата просто не работи

Снимка: zdravnaposhta.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар