Translate

вторник, 29 март 2016 г.

ОПЛ: Направленията не са кебапчета, които се раздават, за да се печелят симпатии



МЗ и НЗОК така и не разбраха, че направленията са начин да се решават диагностични
проблеми в полза на пациента и лекарят преценява кога е необходимо да се случи това, за да има полезност. Това не са кебапчета, които се раздават, за да се печелят симпатии, заявиха от НСОПЛБ, по повод твърдения на МЗ за мерките, които се предприемат.
Те твърдят, че според решението на НС на НЗОК, подменящо НРД и съобразено със ЗБНЗОК, за 2016 г. спрямо 2015 направленията за консултации в повече осигуряват 404 578 първични и 188 000 вторични прегледи. Които е 0.008 (осем хилядни) от направлението на човек за 8 (осем месеца). По повод твърденията на МЗ, че с повече от 10 млн. е увеличен бюджетът на първичната извънболнична медицинска помощ, спрямо 2014 година от НСОПЛБ твърдят, че отново се бърка (умишлено или поради незнание?) извънболнична помощ с първична извънболнична, т.е. личните лекари. А заявеното, че през 2016 г. е планирано голямо увеличение на изследванията за контрол на диабета - за глюкоза изследванията са увеличени с 416 268 повече от миналата година за сумата от 595 263лв., за кръвно- захарен профил изследванията са увеличени с 167 855 повече за сумата от 646 241лв. и за гликиран хемоглобин - 91 945 повече изследвания за сумата от 849 572лв. от НСОПЛБ коментират така: „Тук става дума за третата част от „извънболничната помощ“- изследванията. Уточняваме, че финансовите средства за консултации и изследвания не осигуряват възнаграждение на ОПЛ, а помагат за диагностичното изясняване и контрола на лечението на пациентите. Ако обаче ги превишим, това са лимитите - търпим парични санкции”.
-Не искаме да бъдат заблуждавани пациентите, а лекарите да носят отговорност за изказани от други хора неистини. Предвидени са някъде към 408 хил. направления повече за осем месеца. Само че защо не се каже, че това означава следното - за всеки здравноосигурен пациент от април до края на годината са предвидени по 0.009 направления повече месечно. За колко време ще се събере възможността за едно направление? Ето това е, което просто не може, прелива чашата и трябва да се говори съвсем директно", каза доц Любомир Киров, председател на НСОПЛБ. 

Снимка: e-vestnik.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар