Translate

неделя, 27 март 2016 г.

Сформираната "Коалиция за майчино здравеопазване" настоява такса "избор на екип" да отпадне за родилките



за да не бъдат те дискриминирани в здравното обслужване въз основа на социалния им статус.
Седем неправителствени организации сформираха „Коалиция за майчино здравеопазване” с председател Ралица Димитрова.
Д-р Бояна Петкова, председател на Фондация „Макове за Мери“ и зам.-председател на Сдружение „Естествено“, подчерта, че всички раждащи жени имат равни права и за тях и бебетата им трябва да бъдат полагани еднакви грижи, като качеството на медицинските услуги не трябва да зависи от това дали бъдещите майки са платили или не за избор на екип.
Анонимна анкета, проведена сред 5 300 жени показва, че те си плащат, дори да не са искали избор на екип. 86% от тях твърдят, че не са имали първи контакти с бебето си в първите минути след раждането, а близо 40% от родилите със секцио са ги докоснали чак след изписването им от неонатологичните отделения.
От "Коалиция за майчино здравеопазване" ще настояват за спешни промени в медицинските стандарти по акушерство и гинекология и неонатология. Целта е да се позволи на акушерките да регистрират самостоятелни практики и да сключват индивидуални договори с НЗОК, за да се осигури адекватно наблюдение на нормално и ниско рисково протичащите бременности и да се облекчи работата на специалистите.
От новата организация изразиха надежда, че АГ-специалистите, неонатолозите и акушерките ще ги разпознаят като помагаща сила, в необходимата промяна, за подобряване комуникацията между медицинския персонал и родителите, ликвидиране на пречките в контакта между майката и бебето непосредствено след раждането и др.
------
На 6 април родителите на недоносени бебета и деца с увреждания планират да потърсят повече права за децата си с протест пред сградата на Народното събрание в столицата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар