Translate

неделя, 27 март 2016 г.

Правителството прие Националната здравна карта


Недостигът е от  близо 500 ОПЛ


За гарантиране на достъпа на населението до медицински услуги в ПИМП са необходими
най-малко 4886 ОПЛ. При анализа и планирането е използван евростандартът - 1 личен лекар на 1500 души население, което определя недостиг от над 470 лични лекари.
Националната здравна карта (НЗК) определя и необходим минимален брой лекари в СИМП по области. За определени специалности в градовете, в които е налице по-високо ниво на търсене на медицинска помощ като София, Пловдив, Варна и др., е определен по-висок коригиращ коефициент за покриване на нуждите на населението на регионално и национално ниво. Общият брой на необходимите лекари в извънболничната помощ е над 11 000, на лекари по дентална медицина е 9119, на медицински сестри - 10 805. (в момента те са 26 000)
В НЗК са планирани брой болнични легла по видове, медицинските дейности и нивата на компетентност, като за всяка област са приложени коригиращи коефициенти, които отчитат здравно-демографска структура, използваемост и преминали пациенти през областта, включително и от други области. Определеният общ брой на легла за активно лечение при осигуреност от 4,9 на 1000 души е 35 855, а към момента те са 38 284. Анализът на съществуващите легла по видове медицински дейности установи недостиг на педиатрични легла, относително оптимална осигуреност с интензивни и акушеро-гинекологични легла и излишък на терапевтични и хирургични легла. Броят на леглата за дългосрочна грижа, физиотерапия и рехабилитация и психиатрични легла, определен като потребност в НЗК, е 16 802. За дългосрочни грижи, продължително лечение, палиативни грижи са планирани 6588 от тях, което надвишава значително наличните.
За пръв път с НЗК се въвежда механизъм за планиране на потребностите от високотехнологични методи за диагностика и лечение и свързаната с тях медицинска апаратура. Като елемент на НЗК е разработена карта на системата за спешна медицинска помощ, съдържаща броя и местоположението на структурите на спешна медицинска помощ. Картата на спешната медицинска помощ определя и потребност от създаване на 17 т.нар. "изнесени екипи" в районите със затруднен достъп на населението.

Няма коментари:

Публикуване на коментар