Translate

сряда, 9 март 2016 г.

Д-р Илко Семерджиев: Здравната система е в пълен колапс заради глупостите на Москов



„Решението на Конституционния съд беше предопределено. Още когато министър Петър Москов внесе текста в Министерски съвет, аз прогнозирах, че той ще бъде даден на
Конституционен съд и че най-вероятно ще падне“. Това заяви д-р Илко Семерджиев.
„Неслучайно този рефрен беше повторен десетки пъти на политическо ниво, а днес имаме развръзката и тя е логична. Просто чл. 52 на конституцията не позволява българските граждани да бъдат сегрегирани на такива, които имат социално значими диагнози и на такива, които имат социално незначими диагнози. А на вторите да им се казва да си плащат втори път, след като вече са си платили здравната вноска, или да се редят в листата на чакащите. Напротив – конституцията изисква осигуряване на достъп до лечение за всеки, който коректно си е платил здравно-осигурителната вноска.
Никакви други условия и бариери не могат да бъдат поставяни на коректните български граждани. Предупрежденията не бяха чути от министър Москов поради липса на административен, управленски и правен капацитет. Този човек ни изгуби година и половина. Отговорността, особено политическата, трябва да бъде понесена на секундата. Ако министър Москов имаше поне малко достойнство, незабавно щеше да си подаде оставката. Ако премиерът Бойко Борисов имаше представа по какъв начин този човек вреди на държавата и на здравеопазването, щеше незабавно сам да му поиска оставката.
В момента вече отговорността за Москов се носи персонално от Борисов и от никой друг. Оценката ми за Москов е „слаб 2”. Ще спомена само няколко причини защо е такава. Преди по-малко от месец първият вот на недоверие за правителството бе внесен в Народното събрание по повод т. нар. реформи на здравния министър.
Миналата седмица Българският лекарски съюз на извънреден събор с 265 гласа „Не” и само 10 гласа „За” отказа да подпише Национален рамков договор 2016 и обяви, че Москов създава единствено нормативен хаос и предпоставки за корупция в здравеопазването. След това се получи съдебен вот на недоверие – Върховният административен съд бламира методиката за изготвяне на областните здравни карти и на национална здравна карта. След това Конституционният съд удари неговия основен и допълнителен пакет.
Хората отдавна са снели доверието от него заради хаоса, в който потопи здравеопазването, заради унижението с пръстовите отпечатъци, заради несправянето със задължителния имунизационен календар на децата до 6-годишна възраст. Собствените му съпартийци от ДСБ му искат оставката. ГЕРБ казват, че го търпят само защото единствено премиерът го защитава. Този човек няма нито един привърженик. Няма нито един човек, който да застане зад неговите решения. Единствено премиерът, но той ще понесе цялата отговорност за вредите, които Москов нанася. Всички ги виждат, само Борисов все още не ги е видял.
Сега Москов твърди, че ще префасонира така текстовете и пак ще ги внесе. Т.е. този човек се подиграва и с Конституционния съд на Република България. Ако сега се наложи да потърсите здравна помощ в момента, насреща ви стоят фиксираните бюджети на здравните заведения, които Москов създаде с постановление 57 през март 2015 г. Според него има някакви средства за оказване на здравна помощ, но до 15-о или 20-о число на месеца. След това хората, които потърсят някакъв вид здравна услуга, биват препращани за другия или за по-другия месец.
Това намират хората в момента в здравеопазването – хаос, какъвто не е имало, при това с много повече пари, които ние отделяме за здравни вноски за бюджета на НЗОК. Здравната система в момента е в пълен колапс. Тя не съумява да изпълнява функциите си спрямо българските граждани, спрямо пациентите и болните хора. Тя се занимава с глупостите на Москов, които той въвежда през нормативни актове. Тази система се занимава със себе си, а не с пациенти“, допълни още той.
Д-р Илко Семерджиев, бивш министър на здравеопазването, създател и първи директор на НЗОК, лидер на коалиция "Десните".

novinite.bg
Снимка:  telekabeltv.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар