Translate

понеделник, 21 март 2016 г.

Дават на медсестрите да работят без доктор



Възстановяват патронажите им за болни деца и стари хора
Фелдшерите стават лекарски асистенти

Медицинските сестри с бакалавърска степен вече ще имат право да практикуват сами, без да са
закрепостени към лекар. Дава им се право още да определят самостоятелно от какви здравни грижи има пациентът и да планират детайли от лечението му, които са в тяхната компетентност, например кога да му бъде сменена превръзката. Това предвижда проект за изменение и допълнение на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалностите медицинска сестра и акушерка. Те ще могат да оказват незабавна помощ на пострадали при бедствия, катастрофи и аварии предвижда още проектът.
Медсестрите сега нямат право да слагат инжекции, поставят и свалят катетри и системи за венозни вливания, както и всичко друго, за което за учили, ако не са в екип с лекар. Това право им бе отнето преди близо двадесет години, когато бяха разсрормировани сестринските патронажи, поликлиниките, а участъковите лекари станаха джипита. Предвиждаме и възстановяването на сестрински-те патронажи за самотно живеещи възрастни хора, изписани след операция или тежко заболяване, малки деца, каза за „Монитор" зам.здравният министър д-р Бойко Пенков. Тази възможност засега не е залегнала в проекта на наредбата, тъй като от следващата седмица Министерството на здравеопазването започва обсъждането й с Националното сдружение на общините, каза още той. Идеята на МЗ е общините да поемат издръжката на тези структури така, както беше в миналото. Една патронажна сестра може да свърши изключително много и добра работа. Например тя може да проследи дали психично болният си пие лекарствата, по-добре от неговите близки и дали състоянието му не започва да се обостря и е време да отиде на лекар, коментира заместник-министър Пенков. Като положителен пример той посочи пилотния проект на БЧК във Врачанска област, където действа експериментално сестрински патронаж в няколко общини, а медсестрите разполагат с медицински пунктове, в които има и лекари. Основно обаче те се грижат по домовете за самотно живеещи възрастни хора.
Като повече от положително оцени възстановяването на сестринските патронажи Милка Василева -председател на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи.
Така медицинските сестри ще разтоварят много лекари и ще са от по-голяма помощ на здравната ни система, каза тя и припомни, че към момента те са 26 000. Проектонаредбата предвижда още фелдшерите вече да се наричат лекарски асистенти. Промяната няма да измени нищо в дейността им, но се налага, тъй като професията „фелдшер" в Европейския съюз е непозната и те не могат да работят там.

Монитор
Силвия Николова

Няма коментари:

Публикуване на коментар