Translate

четвъртък, 14 април 2016 г.

Изборът да не ваксинира детето си е на родителя, който рискува да нанесе дълготрайна увреда на неговото здраве



Имунопрофилактиката - едно от фундаменталните открития
На всеки 20 секунди в света умира по едно дете от - ваксинопредотвратими.заболявания

В Стара Загора се проведе кръгла маса на тема „Ваксините – мит и реалност. В нея участие взеха здравни специалисти, журналисти и граждани, които обсъдиха фактите и митовете при
ваксинирането.
Инициаторът на форума - Юлия Пискулийска, журналист и председател на Фондация МОСТ (Медии, Общество, Семейство, Традиции), благодари на общината за ангажираността и партньорството в реализирането на информационната кампания за ваксините. Тя подчерта, че ваксинопрофилактиката е от изключителна важност, за да бъдат парирани засилените особено в последно време антиваксинални движения.
Модераторът на кръглата маса  д-р Нигяр Джафер акцентира върху риска от възраждането на отдавна забравени заболявания, като едрата шарка и полиомиелит, в резултат на бежанската вълна.
От изнесените от нея данни стана ясно, че на всеки 20 секунди в света умира по едно дете от ваксинопредотвратими заболявания, а благодарение на ваксините, срещу дифтерит, тетанус и морбили, ежегодно се предотвратява смъртността на повече от 2.5 милиона души.
Не бива да забравяме, че в периода 2009-2010 г. у нас от морбили заболяха над 24 000 души, като за 24 от тях изходът бе летален, каза тя.
Благодарение на имунопрофилактиката - едно от фундаменталните открития, едно от най-сериозните постижения на човечеството, която е глупаво и нецивилизовано да отричаме, светът се отърва от едрата шарка, от полиомиелита. И не бива да пренебрегваме опасността от бежанската вълна, от която най-застрашени са децата у нас особено не ваксинираните. Днес за жалост има антиваксинални настроения и движения не само сред малцинствата, но и сред интелигентните хора у нас. Изключително егоистично, егоцентрично е родителите да не ваксинира децата си, разчитайки на колективния имунитет, коментира д-р Джафер.
По думите на доц. д-р Андрей Галев, председател на Българското сдружение по превантивна медицина и началник на Научно-приложен център по военна епидемиология и хигиена към ВМА, засилването на тези движения се дължи преди всичко на недобра информираност в обществото, незачитането на здравните авторитети и черпенето на информация от най-различни сайтове или по системата - „от уста на уста”.
Изборът да не ваксинира детето си е на родителя, който рискува да нанесе дълготрайна увреда на неговото здраве. Терапията на което и да е заболяване и усложненията му е в пъти по-скъпа от неговата профилактика, бе категоричен той.
В презентацията си на темата - „Пет „За“ и пет „Против“ ваксинациите… или защо ваксинирах дъщеря си срещу РМШ?“ доц. Галев се спря върху ползите и митовете при ваксините:
-Имунизациите спасяват живота на децата. Те са защитени от заболявания, които преди са убивали хиляди, а днес са изчезнали или са близо до изчезване, заради безопасността и ефективността на ваксинопрофилактиката. Ваксините са медицински продукт, който е най-много контролиран. Ползите от ваксините превишават многократно възможните странични ефекти. Те предпазват, защитават онези, които обичаме, защото по-евтино е да се предпазиш от едно заболяване, отколкото да го лекуваш след като се е развило. Ваксините срещу морбили, дифтерит, коклюш са спасили повече човешки животи, отколкото всички магически лекарства на 20 в., каза той.
Според доц. Галев, не бива да се допусне у нас да избухне поредната война „за“ и „против“ ваксинопрофилактиката, защото развяването на лична трагедия и обвързването й с недоказани твърдения може да бъде пагубно за всички.
По време на кръглата маса стана ясно още, че маларията е с висок риск да бъде пренесена при евентуален бежански поток у нас. Освен нея други болести, които биха могли да дойдат с такъв поток са полиомиелит, различни хранителни отравяния, тъй като при струпването на много хора на едно място има са възможни заболявания с фекално-орален път на предаване.
На въпроса защо е ваксинира своята дъщеря срещу човешкия папиломен вирус доц. Галев
отговори така:
-Защото смятам, че е нормално, защото се доверявам на експертите, защото обичам детето си, защото имам възможност, защото имам информация, защото в България всеки ден една жена умира от рак на маточна шийка и не искам това да бъде моята дъщеря и в това забързано време искам поне един проблем да се отстрани от мен, да не мисля за него.
В дискусията, относно ползата и вредата от поставянето на ваксини, както и съвременните опасности от липсата на имунопрофилактика, участие взе и обичаната българска актриса Татяна Лолова, която вярна на себе си отново апелира родителите да ваксинират децата си, за да не подлагат на риск тяхното здраве. Директорът на РЗИ – Стара Загора д-р Златина Нанева съобщи, че са постигнали над 25% обхват на имунизации при РМШ и общ ваксинален - 97%.
------
В средата на февруари т. г. се проведе втората експертна среща, инициирана от Българската педиатрична асоциация,  на тема - Ваксините – ефективен инструмент на общественото здраве. В консенсусното становище, за ползата от ваксинопрофилактиката на детските инфекциозни заболявания, изпратено до всички институции имащи отношение към здравеопазването в страната се подчертава:
-Обхватът на населението по задължителния имунизационен календар за 2015 г., за отделните ваксини в детска възраст от раждане до една годишна възраст варира от 90,4 до 95,8%;
-Тревожно е състоянието при децата на една година и половина (дифтерия,тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца) – 65,1%;
Посочените тревожни тенденции са свързани с нарушена ритмичност в доставката на ваксини, формирането на негативни обществени настроения, незаинтересованост, неинформираност на населението, отказ от имунизации, миграция и проблема с бежанците.

Няма коментари:

Публикуване на коментар