Translate

понеделник, 18 април 2016 г.

Проверки на ИА "Медицински одит" разкриха - НЗОК се източва с лекарски дипломи и с отчитане на неизвършени операции



Съдов хирург прибрал от НЗОК над 200 000 лева

За различни схеми, с които НЗОК е била ощетена съобщи зам.-здравният министър д-р Ваньо Шарков на семинар във Велинград, който поясни, че те са били внезапни и по жалби на
пациенти и техни близки.
Така например съдов хирург документално отчита пред НЗОК няколко оперативни интервенции в многопрофилната болница във Враца и извършени прегледи в специализираната извънболнична помощ в Шумен. Парадоксалното е, че те са на едни и същи дати и по едно и също време.
-Това е класически пример, как се използва диплома, без да има реално присъствие на лекар, който да работи, но за първи път документиран. Заплатата на този лекар в болницата е била по-висока от трудовото възнаграждение на завеждащ клиника. В същото време медицинският персонал не го познавал и никога не е работил с него. Ето това е едни пример за това, как болниците нарушават установените правила, коментира д-р Шарков.
В частна болница в Пловдив са констатирани отчетени, но неизвършени операции, в друга пък е заплатен болничният престой, за което не се издава документ на пациента. За частна болница в Сливен сигналът е от пациент, който след медикаментозно лечение, получава в последствие епикриза за извършена терапия, но при болнична хоспитализация. Извършената проверка установява, че на болницата е изплатена клинична пътека за оперативна интервенция. Лекари в Смолянско пък отчитали прегледи на починали пациенти.
И това са само част от сигналите. Пациенти отказали болнично лечение после научават, че са лежали в болници , които дори не знаят къде се намират, преглеждайки електронните си досиета в НЗОК/РЗОК.
-Това всъщност не е само източване на касата. Някой краде от труда на коректно работещите лекари Това не е медицина, не ездлавеопазване.. Това вреди на имиджа на българския лекар и на всички, които честно и почтено си вършат работата. Заради такива хора лекарското съсловие е обвинявано в какво ли не. С това искаме да се преборим. Проблемите са системни и усилията трябва да се обединят. Като лекар заявявам, че ние сами трябва да положим усилия, за да очистим лекарския съюз от всички онези, които не се занимават с медицина, а единствено с печалбарство, заяви той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар