Translate

неделя, 10 април 2016 г.

У нас разполагаме с всички съвременни средства и модерни терапии за лечение и контрол на захарния диабет




Проф. Цветалина Танкова, началник на Клиниката по диабетология в Университетска болница по ендокринология – София:

Достъпът на хората с диабет до ендокринолог в страната е един от най-добрите в Европа

Захарният диабет е едно от най-коварните, безсимптомни заболявания и до поставянето на диагнозата може да минат от 7 до 12 години. Акцентът в предиабета се поставя върху нивата на кръвната захар и се отклонява вниманието от повишения сърдечно-съдов риск. Само 5-10% от хората в това състояние прогресират към диабет. Той обикновено се диагностицира по повод на вече развило се усложнение - нефропатия, невропатия, ретинопатия и др.
Диабетът дефакто е сърдечно-съдово заболяване – еквивалент на исхимичната болест. Близо 60% от хората с диабет умират от мозъчно-съдови заболявания – вътремозъчни кръвоизливи, инфаркт, инсулт....
Ето защо от изключителна важност е провеждането на системен скрининг, сред лица с наличие на рискови фактори, за своевременно установяване на предиабет или захарен диабет.
С повишен риск са тези, които имат първостепенен родственик/родственици, страдащи от диабет, които са със - сърдечно-съдово заболяване, високо кръвно налягане, повишени нива на мазнините в кръвта – холестерол и триглицериди, наднормено телесно тегло или затлъстяване, както и жени, родили дете с тегло над 4 кг или са имали повишена кръвна захар по време на бременността си. Те подлежат на периодични изследвания. Оценката на риска се прави с въпросник от 8 въпроса, който е разработен във Финландия и се използва широко в Европа, като трябва да отбележа, че той е валидиран и в България. При общ сбор над 12 да се обърне към специалист – ендокринолог за провеждане на съответни изследвания.
В редица случаи на лабилно протичащ захарен диабет тип 1, включително и по време на бременност (1 от 7 раждания е засегнато от гестационен диабет т. е. отклонението в нивото на кръвната захар крие риск за майката и плода), е необходимо лечение с инсулинови помпи. Те представляват портативни устройства, свързани с човешкото тяло и осигуряващи постоянна инфузия на инсулин посредством катетър, поставен под кожата.
Инсулиновата помпа обаче не е за всеки. Тя е така да се каже за интелигентните хора. Лечението с нея е много сложно, защото на всяко хранене трябва да се правят изчисления на калориите и да се въвеждат стойностите в устройството, за да пресметне то колко инсулин да поддаде. Инсулиновите помпи са много подходящи, те са невероятно спасение, и за деца, но при тях е изключително важно родителското участие.
За диабет тип 2 допреди години смятахме, че се дължи на два фактора - недостиг на инсулин и на резистентност към действието на инсулина. До момента са известни 8 основни дефекта в човешкия организъм, които водят до диабет тип 2. Сега се оказва, че в патогенезата на това много сложно заболяване участват черва, бъбреци, черен дробът, панкреас т. е. и други органи.
При вече поставена диагноза захарен диабет, основната цел е да се поддържа адекватен контрол на кръвната захар. Добре контролираният диабет означава нивото на HbA1c (гликираният хемоглобин) най-общо да е < 7.0%, а при младите хора < 6,5%. Но в зависимост от възрастта, съпътстващите заболявания и усложнения, очакваната продължителност на живот, нивото може да бъде по-ниско или по-високо. Доказано е, че когато HbA1c се намали с 1%, това увеличава продължителността на живота с 1 година.
Искам да подчертая, че трябва да се излезе от глюкоцентричния подход - с насочване на вниманието единствено върху стойностите на кръвната захар при лечението на диабета. Задължително е прилагането на комплексен подход, който трябва да включва и контрол на телесното тегло, на кръвното налягане, на протромботичното състояние тоест на всички съпътстващи заболяването допълнителни рискови фактори. Има достатъчно доказателства, че само така може да се намалят инцидентите, сериозно да се снижи рискът от инвалидизиращите усложнения на захарния диабет и да се гарантира едно нормално качество на живот.
Но, ако пациентът не участва активно в лечението и не провежда редовен самоконтрол на кръвната захар, задължителен елемент в лечението на пациентите, които са на инсулин, се опорочава ефектът на провежданата терапия с инсулинови аналози.
Трябва да подчертая също така, че грижата за хората с диабет у нас като цяло е комплексна. Техният достъп до специалист - ендокринолог е един от най-добрите в Европа. И когато говоря с колеги от Македония, Сърбия изпитвам наистина чувство на национална гордост, защото българските пациенти разполагат с всички съвременни средства за лечение на захарен диабет и достъпът до новите терапии е много по-добър дори от някои страни като Полша и Австрия.
Новите терапевтични средства (инсулинови аналози, DPP-4 инхибитори, GLP-1 рецепторни агонисти) позволяват постигане на добър контрол на захарния диабет, при изключително нисък риск от хипогликемия, сравним с този на плацебо.
SGLT2 инхибиторите действат върху бъбреците и излишната глюкоза се отделя с урината като по този начин се поддържа и нейното нормално ниво в кръвта. Голямо клинично изпитване показва, че прилагането им в продължение на 3 години при пациенти с диабет тип 2, които са преживели съдов инцидент, води до едно значимо подобряване на прогнозата на тези хора - намалява се сърдечно-съдовата смъртност с 38 %, общата смъртност с 32 %, хоспитализациите от сърдечна-недостатъчност с 35 %, а общо честотата на инсулт, инфаркт и сърдечно-съдова смъртност – с 14 %.
Новите инкретин-базирани терапии имат много добър ефект, особено за трайно стабилизиране на кръвната захар, водят до редуциране на телесното тегло, което е желан ефект при повечето от пациентите със захарен диабет тип 2 и нямат странични ефекти.
От 2008 г. Агенцията за храни и лекарства в САЩ изисква за всеки нов медикамент за лечение на диабет да се докаже, че е безопасен и, че не е свързан с неприемливо увеличаване на сърдечно-съдовия риск.


Няма коментари:

Публикуване на коментар