Translate

четвъртък, 7 април 2016 г.

Служител на социалното министерство нарече родители на деца с увреждания "кухи лейки"



Служител на Министерството на труда и социалната политика нарича организаторите на
вчерашния протест на родители на деца с увреждания "кухи градински лейки". Вчера няколкостотин родители и хора с увреждания се събраха пред Народното събрание и поискаха държавата да спре практиката да финансира грижите за тях чрез програмата "Личен асистент", а да заложи в бюджета средства за тази грижа.
Думите на служителя на социалното министерство са записани от участник във вчерашния протест, с камерата на мобилния му телефон. От тях се вижда служителят, който обяснява на друг човек, че "в сряда протест не се прави" и изтъква, че във вчерашния ден имаше редовно заседание на министрите, а след това те бяха в парламента, за да отговарят на депутатски въпроси.
"Организаторът им е просто куха градинска лейка", заявява служителят на социалното ведомство. Думите му предизвикаха реакцията на родители на деца с увреждания.
"Не виждам защо е нужно да бъдем някакви, за да имаме право на протест", коментира пред Би Ти Ви Ина Маринова, майка на дете с детска церебрална парализа и една от организаторите на протеста.
"Ние посещаваме нон-стоп социалните служби и там задължително има по един такъв служител. Да, много хора си вършат работата и ние сме им крайно благодарни, но не виждам защо хора като този трябва да се подиграват с нас. И без това животът малко ни е шамаросал", каза още тя.
Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин се извини на всички хора, които са се почувствали засегнати, заради поведението на подчинения му служител и определи отношението му като "абсолютно недопустимо". Във включване по телефона Калфин обясни, че записаният мъж е служител, отговарящ за сигурността и за контрола в министерството и се казва Славчев.
"Естествено, че ще понесе наказание, има процедура, която ще бъде задействана, няма да изпреварвам днес сутринта по телефона и да обявявам крайния резултат, но отново добавям, че подобно отношение от служители на министерството няма да допусна", каза министърът. Той обясни, че заради вчерашната натоварена програма не е успял да се срещне с организаторите но и искането на разговор се прави по различен начин – като някой изпрати писмо в министерството. Днес Калфин ще се срещне с представители на протестиращите.


dnevnik.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар