Translate

сряда, 6 април 2016 г.

През май курортът Св. Св. Константин и Елена отново се превръща в артистична сцена за скулптори от цяла България



Проектите, които ще се реализират ще бъдат определени след конкурс като авторите
могат да представят повече от един проект, който трябва да интерпретира връзката между морето, земята, природата и хората. Крайният срок за кандидатстване в конкурса е 15 април. Подробна информация за него е публикувана на www.artstconstantine.bg и www.foundation.bg.
След успешната реализация на Първи пленер по скулптура през 2015 г., когато за зеления парк на комплекса бяха създадени 9 творби от камък, през тази година инициативата за популяризирането на скулптурното изкуство в първия ни черноморски курорт ще продължи с второто издание на пленера „Докосване до природата“. Събитието ще се проведе от 4 до 20 май, като тази година участниците ще създават творби от дърво. Организатор на събитието е Фондация „Св. Св. Константин и Елена“ с финансовата подкрепата на Фонд „Култура“ на Община Варна.
Мисията на културното събитие е чрез изкуството да популяризира курорта Св. Св. Константин и Елена не само като място за отдих и почивка, но и като нова сцена за изкуство и култура. Едва ли има по-подходящо място за това от най-стария и най-зеления черноморски курорт на България, в който се съхраняват богатствата на над 100-годишен зелен парк, запазени са в естествената си среда ценни и редки дървесни и растителни видове, всяка година нови дръвчета и храсти обогатяват зеленината на курорта, а от миналата година в парка са интегрирани 9 нови скулптури от български автори. Целта на пленера е успешно съжителство между природа и изкуство да продължи и курорта да се превърне в една от най-големите художествени галерии на открито. Вторият пленер ще завърши със сборна изложба на готовите творби. Културното събитие ще бъде съпътствано от паралелна програма, в която са включени изложби-живопис, творчески работилници за деца в неравностойно положение, пантомимен спектакъл на студенти от НАТФИЗ с участието на деца лишени от родителска грижа от ЦНСТ „Ив. Вазов“ – София, премиерата на документалния филм „Ателие под небето“, сниман по време на първия пленер през 2015.


Няма коментари:

Публикуване на коментар