Translate

сряда, 6 април 2016 г.

Немската гимназия в Бургас отбеляза Деня на спасението на българските евреи



 Ученици от 10-те и 12-те класове на ГПНЕ „Гьоте” в Бургас и техни преподаватели по история и български език и литература проведоха своеобразен урок по хуманизъм, посветен на Деня на
спасението на българските евреи и почитане жертвите на Холокоста. Специални гости  на училището бяха представители на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”, които прожектираха пред младите хора документалния филм  „Да помним”, пресъздаващ историята на бургаските евреи и отмяната на тяхната депортация към  лагерите на смъртта.
„Човешката памет има услужливото свойство бързо да забравя. Казват, че войната започва тогава, когато умре и последният участник в предходната. Този филм е за вас, младите – да познавате събитията отпреди 73 години и да знаете, че хората могат да се обединят ,независимо от етност и религия, за добра кауза. Уникален е актът на спасяване на почти 50 000 български евреи! Популяризирайте го навсякъде по света! Да почетем паметта на невинните близо 12 000 евреи от Беломорска Тракия и Македония. Да помним, за да не се повтаря.”, призова авторът на филма и председател на Център „Алеф” Алберта Алкалай.

Няма коментари:

Публикуване на коментар