Translate

сряда, 11 май 2016 г.

В болничните заведения у нас пръстовата автентификация влиза в сила от средата на септември 2016 г.



 Прототипът на системата трябва да бъде напълно готов до 25 юли т. г., а след това болниците
ще трябва да осигурят необходимото оборудване за нея, като до 25 септември те вече ще трябва задължително да работят с електронните идентификатори. При хоспитализация пациентите с пръстов идентификатор (за регистрация в системата може да се ползва всеки един от пръстите на ръката) ще се обозначават при постъпване и при изписване от болничното лечебно заведение. В документацията на пациента обаче изрично ще се посочва кой е сканираният пръст, за да няма злоупотреби.
Универсален идентификационен номер (УИН) представлява код, създаден въз основа на сканиране на произволни точки от пръста. Двоичният код е поредица от нули и единици. Той се генерира на базата на пръстовия отпечатък, но този пръстов отпечатък няма да се съхранява никъде, в никакви електронни системи на НЗОК. При преобразуването на реалния сканиран отпечатък в код се ползва не снимката на пръста, а картата на направлението плюс само два от трите микроелемента на всеки рисунък на пръста.
След пълното въвеждането на пръстовия идентификатор във всички лечебни заведения, всеки гражданин ще може да изтегли мобилно приложение, което да показва каква услуга е извършена с личния му код. След приключване на одобрението на заплащането на определена дейност, извършена за здравноосигуреното лице в НЗОК , пациентът ще може да получи и съобщение за каква дейност каква сума е изплатена.
По изключение някои пациенти ще бъдат хоспитализирани с ЕГН, когато липсват пръсти, цяла ръка или кожата е увредена при работа със силно абразивни или химически агенти. Децата до 14 години също ще влизат в болничните заведения с ЕГН-то си и с пръстовия идентификатор на техния родител или близък, който ги придружава. С лична карта ще става „чекирането“ и при непредвидени технически проблеми, когато няма ток или интернет връзка със сървърите на НЗОК .
Възрастните пациенти, които не могат да напускат домовете си, ще могат да посочват неограничен брой лица, които да са упълномощени да вземат лекарствата им например.
Електронният идентификатор ще бъде използван и при електронни рецепти, електронни направления, електронно пациентско досие, а от 2017 г. и в аптеките.

Снимка: ipatient.xyz

Няма коментари:

Публикуване на коментар