Translate

неделя, 15 май 2016 г.

Доц. Жана Казанджиева, дерматолог в клиника по кожни и венерически заболявания в УМБАЛ „Александровска”: Пеленачето не е за море



80% от времето, прекарано на слънце в нашия живот, е преди да навършим 18 години.
Хроничното излагане на слънце и особено тежкото изгаряне в ранна детска възраст в по-късна могат да доведат до злокачествени кожни заболявания. Ето защо бебета нямат място на плажа. Децата може да се водят на море, но след като навършат поне 3 години. А най-добре е да са даже над 5 години.
Статистиката обаче оказва, че у нас 50% от родителите стоят с децата на плажа повече от 4 часа. А на море днес се водят даже бебета над 1 месец.
Тя показва още, че едва 20% от майките нанасят фотозащитни средства 2 пъти дневно, а правилно е това да се прави на всеки два часа - след всяко къпане или изпотяване. Нанасянето на фотозащитните средства става 15-30 мин. преди излагане на слънце, а не непосредствено на плажа.
Освен това повечето хора нанасят само между 20 и 60 % от необходимото количество фотопротектор и ако той е с фактор 20 ефектът е просто никакъв.. Добре е да се спазва правилото на чаената лъжичка – по половин на ръцете, лицето и шията и по една на гърди, корем, гръб и крака. Това прави приблизително 35 ml., което е абсолютно достатъчно за покриване на цялото тяло. Но да не забравяме, че фотозащитните средства са само една част от цялостната програма за фотопротекция:
Slip - Трябва да се носи тениска/дреха предпазваща от слънцето. Най-добрата материя е памук и то в светли тонове;
Slop – Фотозащитата да е с SPF 30 или над 30;
Slap – Шапката трябва да е с голяма периферия или козирка;
Seek – Да се търси сянката винаги;
Slide – Да се носят подходящи слънчеви очила.
При фотозащитата непременно трябва да се наблегне на врат, уши, скалп, които са много уязвими.
За синтезирането на витамин D е достатъчно 2 пъти седмично да сме на слънце от 5 до 30 мин. Колкото по-тъмна е кожата толкова повече време е необходимо да се синтезира витамина. За хората с много светла кожа необходимото време е от 5 до 10 мин. А откритите части на тялото са ръце от лактите надолу и крака от коленете надолу. 


Фотозащитни средства – кремове вече има, както за отделни части на тялото като напр. за устни, за след бръснене, за темето на плешивите хора, така и за хора с фотоалергии.

Няма коментари:

Публикуване на коментар