Translate

четвъртък, 12 май 2016 г.

Бизнесът, институциите и местната власт – заедно, в подкрепа на отговорното отношение към природата



Фабриката за шоколадови продукти и бисквити на Нестле България не депонира отпадъци на сметище

Гости на официалното събитие в Нестле България, посветено на устойчивото развитие и
грижата за околната среда, бизнесът, институциите и местната власт представиха конкретните стъпки в сферата на отговорното управление на отпадъци от производствена и непроизводствена дейност, бяха Антон Пейчев – старши експерт в отдел „Управление и контрол на масово разпространени отпадъци“ в Mинистерството на околната среда и водите, директорът на Столичната агенция за приватизация и инвестиции Пламен Църноречки, Бистра Димова – началник отдел „Програми и проекти“ към Дирекция „Европейски и национални оперативни програми“ на Община Варна, председателят на Българо-швейцарска търговска камара Бони Бонев, както и представители на бизнес партньорите от „Екоенерджи технолоджи“ ООД и „Екопак България“ АД.
По време на него Нели Ангелова, мениджър „Корпоративни връзки“ в Нестле България, представи глобалните ангажименти на компанията в сферата на отговорното отношение към природата и устойчивото развитие и целите, които Нестле си поставя за периода до 2020 г. Директорите на фабриките в София и Варна показаха добрите практики, постигнатите резултати и очакваните постижения на компанията.
Като един от най-големите стратегически инвеститори в хранителната индустрия в България и работодател на над 1500 души, инвестиращ в иновативни технологии и подобрения в своите фабрики, дистрибуционни центрове и административни офиси, Нестле България е компания със силен фокус върху отговорното използване на природните ресурси и опазване на околната среда. Нестле се фокусира върху предоставянето на информация, базирана на факти, за да могат потребителите да направят информиран избор и да подобрят сами влиянието си върху природата. Компанията предоставя и обучения за служители, насочени към отговорното използване на природните ресурси и опазването на околната среда.
Воденa от тази политика, Нестле България оползотворява 100% от генерираните
отпадъци и от 2014 г. насам не депонира санитарен отпадък на българските сметища. Благодарение на уникалната система за рециклиране на отпадъците, от преработените количества отпадък се произвежда 198 МВт електроенергия (достатъчна за захранване на едно средностатистическо домакинство за период от 33 години) и 220 МВт топлинна енергия (осигуряваща топлата вода в една детска градина в продължение на 4 години). В резултат на преработването се редуцират 200 тона въглеродни емисии, които отделят 121 леки автомобила за година.
„Политиката, която провежда Нестле по отношение на устойчивото развитие и обучението на своите кадри е впечатляваща. Министерството на околната среда и водите насърчава успешните практики в областта на отговорното оползотворяване на отпадъци като изграждане на регионални системи за управление и закриване и рекултивация на стари сметища. За 2016 г. са предвидени 4 млн. лева за проекти, насочени към училища и детски заведения, с цел да се възпитава отговорно отношение към природата“, съобщи Антон Пейчев, старши експерт в отдел „Управление и контрол на масово разпространени отпадъци“ към МОСВ, в подкрепа на инвестиционните проекти, осигуряващи отговорни и устойчиви производствени практики с грижа към околната среда. Столична община и Община Варна представиха проекти и инициативи в сферата на екологията и управлението на отпадъците.
Калин Киров, управител на „Екоенерджи технолоджи“ ООД – компания активно работеща в областта на когенерацията и възобновяемите енергийни източници, представи резултатите от проектите, реализирани съвместно с Нестле България.
По думите му компанията преработва годишно 4000 тона биоотпадъци. От оползотворените биоотпадъци на годишна база е произведена електрическа и топлинна енергия достатъчна за покриване на енергийните нужди на 20 домакинства в продължение на 29 години или на едно училище с РЗП 2500 кв.м“.
Споделянето на добри практики, насочени към опазването на околната среда в общностите, в които Нестле работи, допринася за създаването на споделена стойност. В тази област компанията прави значителни стъпки за отговорното управление на отпадъци и е в непрекъснато изпълнение на проекти за използване на възобновяема енергия и
други природни ресурси, намаляване на емисиите на парникови газове, намаляване на консумацията на вода и подобряване на екологичните показатели на опаковките. За постигането на устойчиво развитие са необходими обединените усилия на всички заинтересовани страни и активното сътрудничество между бизнеса, институциите и цялото общество, обобщи Ангелова.
-----
Нестле произвежда своите продукти в две предприятия в страната – във фабриката за шоколадови продукти и бисквити в София с над 77-годишен опит и в завода за сладолед във Варна. Фабриката на Нестле България за шоколадови продукти и бисквити в София е избрана за компетентен център за производството на шоколад в Европа и през 2007 г. става един от трите най-големи центъра за производство на KIT KAT® на континента. Около 70% от производството на фабриката е предназначено за износ в над 30 страни, предимно в Европа и Канада (сред европейските пазари са Великобритания, Германия, Полша, Унгария, Франция, Швейцария и др.) През 2008 г. Нестле Айс Крийм България преструктурира производството си на Балканите и голяма част от продукцията на сладолед за Румъния започна да се изнася от фабриката на компанията във Варна. Днес около 30% от производството на фабриката на Нестле България за сладолед е предназначено за износ (предимно за Балканския регион).
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар