Translate

събота, 11 юни 2016 г.

Почивката в Турция - микс от емоции, екзотика и спокойствие-част 2



Курортът Мармарис също е в провинция Мугла, на северния бряг на залива Гьокова, югозападна Турция, където се срещат Егейско и Средиземно море и е един от най-големите туристически курорти в страната. Той сравнително е по-компактен курорт. Символ на района е мраморът, от където идва и името на курорта. Тук е едно от най-древните пристанища.
Мармарис до преди 20-на години също е бил рибарско селище. Сега той  е основен център за ветроходство,
притежаващ две големи и няколко по-малки пристанища, и се счита за един от най-хубавите егейски курорти за подводно гмуркане. И тук, както и в цяла Турция, древност и съвременност се преплитат на всяка крачка - модерни центрове за гмуркане и подводно плуване се намират само на крачка от руини от епохата на древните гърци.
Не е ясно точно кога е създадено селището, но многото разкопки показват, че се намира върху древния гръцки град Physkos.. Той е бил част от Римската империя, по-късно Византия. Става част от Османската Империя през 1425 г., а през 1521 г. се построява крепост за предстоящото нападение над Родос.
Замъкът в Мармарис е възстановен през 1522 от османския султан Сюлейман. Под егидата на Министерството на културата крепостта е била преобразувана в музей.
Старата част на града е жилищен район около замъка. Тя е с невероятен изглед към целия залив и двете яхтени пристанища,
специализираните ресторантчета за морски специалитети или традиционна турска кухня
В Мармарис можете да се забавлявате в 3 аквапарка, да пробвате различни видове морско спортове или да посетите близкия остров Родос, с кораб с подводни криле, катамаран или ферибот, където някога се е намирало едно от чудесата на света - Родоският колос. Освен остров Родос може да посетите още Ефес, един от най-големите антични градове, не само в Турция, но и в Европа, Памуккале, Далян, островът на Клеопатра.
В последните години Мармарис придобива славата на истински европейски курорт – незатихващ денем и нощем и затова не случайно е наричан "Турската Ибиса". Той се слави с многобройни барове, клубове и дискотеки, които се намират на известната Bar Street. Крайбрежната улица също вече е популярна със своите Beach Clubs.
Дългата крайбрежна алея, над 7 км., е обсипана с палми,
кичести храсти, отделя дългия пясъчно-чакълест плаж от хотелите. Тук всеки може да открие кафетерии, ресторантчета и магазинчета по свой вкус.В курорта, по протежение на главната улица, има добре обособени велоалеи. Тук придвижването е основно с велосипеди, мотопеди и мотоциклети.Светлинните лампи, по паважа и на обособените за пешеходци места, карат нощно време всички водачи на превозни средства да бъдат особено внимателни.
В курорта водата е кристално чиста, а
планинските склонове са покрити с борови гори. По - голямата част от хотелите са от края на 80-те и първата половина на 90 - те години. В последните години тук са построени и няколко 5* хотели с доста добра инфраструктура. Температурата на морската вода позволява да се къпете още през май и даже през октомври.

Няма коментари:

Публикуване на коментар