Translate

събота, 11 юни 2016 г.

Почивката в Турция - микс от емоции, екзотика и спокойствие-част 3



Кушадасъ е един от най-предпочитаните курорти за почивка в Турция, заради комбинацията от атрактивни цени, лукс, аква паркове, пясъчни плажове, поддържани в отлично състояние, хубави ресторанти, качествени услуги и тропическата растителност. Разположен е в едноименния залив в Егейско море, на около 100 км. от град Измир и на близо 60 км от град Айдън. В миналото и Кушадасъ е бил рибарско селище и е играл ролята на пристанище на близкия голям град Ефес.
Кушадасъ е един от най-модерните турски курорти, който се развива интензивно след 80-те години, когато вратите на Турция са отворени са чуждия капитал. В началото много испански фирми са започнали да строят тук, но в днешно време повечето от собствеността е турска. И въпреки че е синоним за почивка и забавление той всъщност е изключително древен град. За негови основатели се смятат Йонийците.
Първите артефакти за този регион дават основание да се смята, че там е имало цивилизация три хиляди години преди Христа.
Още преди да влезете в самия курорт ще видите Птичият остров - един от символите на града, от който идва и името му, заради разположените наблизо острови, където от стари времена гнездят птици. На един от тези острови се намира генуезката крепост от XVI век – главната забележителност и символ на Кушадасъ. По времето на Османската империя островът се използва за военни цели, като осигурява защита на бреговата ивица и предотвратява нападения от страна на морето.
Птичият остров, преименуван по късно на Гълъбовият остров (днес и двете имена са актуални), е свързан със сушата посредством мост. Целият е ограден от византийска крепостна стена, известна като Пиратския замък – в миналото е използвана за предпазване от пиратски нападения. В стената му е вграден малък музей.
Курортният сезон тук започва от края на април и продължава до средата на октомври.
В Кушадасъ има два огромни аквапарка - AQUA FANTASY и ADALAND, няколко дайвинг центъра, които отговарят на изискванията на любителите на подводните спортове, голям брой плажове – градски, дамски, сребърен, златен, райски, на любовта, на острова на гълъба и др. Част от плажните ивици са покрити с мек, ситен, светъл пясък, а други – със ситни камъчета. Водата е кристално прозрачна, без водорасли, и тюркоазено синя. А залезите са удивително невероятни...
Във всички хотели има открити, закрити басейни, за тези, които не искат да опитат соленото турско море – водата в Егейско море е три пъти по-солена от тази на Черно море. С многобройните развлечения и услуги, които предлагат хотелите са просто оазиси, които на човек не му се иска да напусне.
Например хотел Richmond Ephesus Resort, разположен на брега на морето, предлага забавления, спорт и удобства за почиващите - дискотека, музика на живо, волейбол, баскетбол, мини - футбол, тенис на маса и др.
Тук може да опитате приготвено на място гюзлема, да поплувате в морето или в басейн, да се печете на плажа или да почивате в някой от многобройните хамаците, разположени под сянката на палмите или просто с чаша питие в ръка да се наслаждавате на лазурно сините вълни.
Кушадасъ със своето разнообразие от съвременни хотели, множество ресторанти и барове, спортни и нощни развлечения е идеалното място за отдих. Но той предлага още и едни от най-величествените културно-исторически забележителности на Турция.
Курортът е отправна точка за много екскурзии – древният град Ефес, къщата на Св. Дева Мария, където е прекарала последните години от живата си, храмът на Артемида, от който за съжаление е остана само една колона, останките на Троя и Йонийския храм на Аполон.
Любопитно е, че къщата на Св. Дева Мария е храм, който се почита от християни и от мюсюлмани. А за стената на желанията там преди се е чакало с часове. Днес уви туристите са малко.
И така ден, след ден почивката като пясък през пръсти се изниза и очаквано свърши...
Преизпълнена от впечатления, преживявания, багри, аромати, усмивки поемам обратно към дома. Плажовете, залезите са се запечатали дълбоко в съзнанието ми. Вкусът на агнешките кебапи, морските дарове и най-вече на кадаифа и баклавите още усещам по небцето си. А приятелското „комшу” още звучи в ушите ми.
Междувременно от медиите научавам, че в т Кушадасъ е поставен огромен самолет „Еърбъс“ на дъното на морето, както и задължително синьо око против уроки. Целта е ясна - да се привличат туристи. И аз от сърце им пожелавам отново силни сезони...


Няма коментари:

Публикуване на коментар