Translate

четвъртък, 16 юни 2016 г.

Световният ден за защита достойнството на аутистичната личност отбелязваме за първи път в България



Литературен клуб „Перото” в НДК е партньор на събитието


На 18 юни  в Литературен клуб „Перото” ще се проведе Световният ден за защита достойнството на аутистичната личност (Autistic Pride Day). Събитието е първото такова за
България и се осъществява с подкрепата на НДК.
Организаторите от сдружение „Аутизъм Днес” се надяват не само да поставят проблемите на хората с аутизъм в публичното пространство, но и да предложат решения, да организират дебат със заинтересованите страни и да сложат законова рамка на конструктивните предложения. Те са убедени, че насищането на информационното пространство с добри практики в областта на грижата за аутистичните личности, внасяне на ноу-хау за всички ангажирани с това страни, задаване на стандарти за качество, провокиране създаването на иновативни и алтернативни социални услуги и т.н., би подпомогнало особено много хората с аутизъм и техните семейства, изправени пред необходимостта сами да търсят начини за справяне с проблема, често без каквато и да било институционална и друга подкрепа.
С отбелязването за първи път в България на Световния ден за защита на достойнството на аутистичната личност, който се провежда по света от 2005 г. също на 18 юни, ще бъде даден и старт на обучителната дейност по Програма „Европа” на Столична община с проект „Заедно за невидимите деца на България“, в който се предвижда реализиране на информационна кампания за широката общественост, специалисти, педагогически персонал, обслужващ деца от аутистичния спектър, като основната цел е ранна интервенция и превенция на социалната изолация.
Целта на проекта е повишаване на обществената информираност и подобряване на достъпа до качествени грижи на деца с аутизъм чрез трансфер на ноу-хау. В изпълнение на тази цел са предвидени дейности за обучение на специалисти - учители, психолози, специални педагози, логопеди и медицински персонал, работещи с деца от аутистичния спектър в детските градини на територията на Столична община и развиване на нови терапевтични, образователни и рехабилитационни програми, услуги и дейности за тези деца и техните семейства. Обучение е планирано и за близките на децата с аутизъм, за да придобият те умения и знания как да предоставят нужните специализирани грижи по-ефективно.
Световният ден за защита достойнството на аутистичната личност е второто събитие на сдружение „Аутизъм Днес”, което НДК подкрепя. През април тази година за шести пореден път България беше част от световната кампания за Autism Speaks- Light it up Blue „Освети в синьо”, като по този повод сградата на Двореца грейна в синьо, а събитието беше съпроводено с концерт, в който по традиция се включиха много известни личности, които подкрепиха каузата за достоен живот на аутистичните личности в България и на семействата им.

Няма коментари:

Публикуване на коментар