Translate

сряда, 6 юли 2016 г.

УМБАЛ „Свети Георги” – Пловдив успешно приключи проектът „Създаване на център за семейно планиране и превенция на репродуктивното здраве в детско-юношеска възраст 10-19 години”



Бюджетът на проекта възлиза на 357 282 лв., като 100% от сумата се осигурява като безвъзмездна финансова помощ чрез финансовия механизъм на Европейското икономическо
пространство и Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 г. Той е насочен най-вече към юношите между 10 и 19 години от определени уязвими групи от населението, сред които са ромите и децата от отдалечените райони. Целта на проекта е да се търсят начини за преодоляване на един съвременен медико-социален проблем, а именно – явлението „Деца раждат деца“. През 2014 година 836 непълнолетни момичета са станали майки, като 24 от тях са под 14-годишна възраст. Наблюдава се тенденция към нарастване на честотата, както на абортите, така и на ражданията сред юношите, което води и до зачестяване на случаите на недоносени деца с вродени аномалии.
Същевременно у нас около 15-20% от двойките са с репродуктивни проблеми, като една от основните причини за това са полово-предаваните заболявания.
Поради големия интерес към Центъра за семейно планиране и превенция на репродуктивното здраве в детско-юношеска възраст, той ще продължи дейността си на територията на Клиниката по акушерство и гинекология в База 2 на УМБАЛ „Свети Георги“ - Хирургичния блок на бул. „Пещерско шосе“№66, ет. 3. Телефонът за контакти е 032 60 28 27, а повече информация за дейностите по проекта можете да се открие на сайта на УМБАЛ „Свети Георги“: www.unihosp.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар