Translate

сряда, 6 юли 2016 г.

Сирене - само, когато кравето зрее поне 45 дни, а овчето - 60 дни, при температура от 10-12 градуса



Само тогава продуктът да се нарича сирене, в противен случай да се предлага като „имитиращ".Това искат производители.
В момента няма изрично изискване колко да е времето за зреене, такова има само за продуктите по БДС. Ако се постигне съгласие за въвеждане на „оптимална степен на зрялост", това може да стане в наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, която в момента е пусната за обществено обсъждане. Контролът на зреенето става чрез измерването на съотношението на разтворимите пептиди към общия белтък.
По стандарта степента на зрялост при кравето сирене трябва да е поне 14%, а при овчето - поне 16%. Такива сирена са с по-богат вкус за разлика от недостатъчно зрелите. По време на зреенето ензимите в млечнокиселите бактерии разграждат белтъците в млякото до пептиди и аминокиселини, които се усвояват много по-лесно от белтъка в свежите и недостатъчно узрели сирена. Разгражда се и лактозата, което прави сиренето подходящ продукт за хора с такава непоносимост, а образуваната млечна киселина спомага за унищожаването на гнилост-ни бактерии и предотвратява образуването на плесени и ешерихия коли, които могат да причинят редица стомашни разстройства.
Неузрялото сирене не може да развие добре всички полезни хранителни вещества като протеини, биоактивни пептиди, аминокиселини, витамини и минерали.
Според проучване на асоциация „Активни потребители" в 8 марки има съмнения, че ензимът, известен като лепило за месо, се използва, за да се направи сирене от едва 3 л мляко вместо от нормалните 6 литра, в други 8 марки има съмнения,а всяко 6-о проверено сирене е с частично хидрогенирано палмово масло. За да се увеличи твърдостта, се влага киселина, значително по-вредна от млечната.
Според производители има много практики за производство на поевтини продукти. За съжаление, европейските закони не го забраняват. Най-големият проблем е, че хората не знаят рисковете, а незрялото крие доста. Сирене на 2-ия или 3-ия ден не трябва да се допуска на пазара, защото то е по-вредно от имитацията. Както и продукти с водно съдържание от 65% не може да се нарича сирене.
Хората трябва да знаят какво купуват, да са информирани какво сирене купуват и какво съдържа то. Дали е направено от мляко, или са използвани други продукти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар