Translate

сряда, 6 юли 2016 г.

Калоян Стойков от Института за пазарна икономика: Финансовото състояние на НЗОК се влошава сериозно



На фона на продължаващите добри новини за натрупания консолидиран бюджетен излишък
през 2015 г. и първата половина на 2016 г. някои реалности остават в сянка. Например финансовото състояние на НЗОК , която е част от консолидираната фискална рамка. Отчетните данни за изпълнението на бюджета на НЗОК са до 2015 г., но и те са достатъчни, за да илюстрират проблемите и да покажат, че са необходими реформи за намаляване на тежестта върху публичните финанси. Това казва Калоян Стайков от Института за пазарна икономика (ИПИ).
Независимо от подобряващото се изпълнение на бюджетните цели НЗОК приключва почти всяка година с нарастващи неразплатени задължения, които в периода 2010-2015 г. са скочили тройно от 111 млн. лв. през 2010 г. до 344 млн. лв. през 2015 г. Увеличение се наблюдава дори в години на излишъци като 2011, 2012 и 2015 г. Единствения спад бележи 2014 г., когато бюджетът на касата беше актуализиран два пъти с общо 325 млн.лв. Към сметката може да се прибавят и 5 млн. лв. допълнително за доставени ваксини за задължителна имунизация и реимунизация, отбелязва Стайков.
От общата картина на недостигащи средства в системата - годишните дефицити/излишъци на касата и неразплатените средства в края на годината, се вижда, че финансовото състояние на НЗОК , а оттам и на цялата здравноосигурителна система се влошава сериозно. Това показва, че всички обещания за реформи в системата за периода, който обхваща три редовни и два служебни кабинета, честите смени на министри на здравеопазването и постоянните козметични промени не са дали резултат. Нещо повече - качеството на здравеопазването също не се подобрява, ако се съди по Европейския индекс за здравните услуги, който влошава оценката на страната през 2015 г., посочва той.
 

Национална бизнес поща
Снимка:  btvnovinite.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар