Translate

вторник, 27 септември 2016 г.

На 29.09. стартира информационна кампания „Живей в ритъм - намали риска от инсулт!”



по повод Световния ден на сърцето (29 септември) и ще бъде отбелязано със специално
организирано събитие, което ще се състои на ъгъла на бул. Витоша и ул. Иван Денкоглу в София.Организатори на инициативата са Дружеството на кардиолозите в България
и се провежда с подкрепата на фармацевтична компания Бьорингер Ингелхайм, а целта  е да се повиши осведомеността на обществото относно предсърдното мъждене – най-често срещаната аритмия в световен мащаб, както и да предостави информация за симптомите, рисковите фактори и  необходимостта от първична профилактика на инсулт.
Инициативата ще продължи в диагностично-консултативните центрове в градовете София, Пловдив, Плевен, Русе, Велико Търново, Благоевград, Враца, Шумен и Сливен. Кампанията ще се подпомогне и от Асоциацията на студентите медици в България, чиито представители ще предоставят информация, свързана с предсърдното мъждене  като рисков фактор за инсулт.
Предсърдното мъждене е изключително важен здравен проблем, на който трябва да бъде дадена широка гласност.
По данни на СЗО, през 2015 г. болните в целия свят са приблизително 33.5 милиона, което представлява 0.5% от населението на Земята. Това означава, че пациентите с предсърдно мъждене постоянно се увеличават и заболяването е сред основните заплахи в световен мащаб. Като цяло заболяването се свързва с 5 пъти по-висок риск от инсулт т.е. води до образуване на тромби в сърцето, които достигат до мозъка и съответно го предизвикват. От съществено значение е то да бъде лекувано своевременно, защото в противен случай може да доведе до инсулт и да застраши човешкия живот.
В България приблизителният брой  на пациентите  с това заболяване е над
200 000.
Дружеството на кардиолозите вярва и се надява посредством тази кампания обществото да бъде по-информирано и подготвено за опасността от заболяването. Важно е да сме отговорни към себе си и ако усещаме, че сърцето ни бие прекалено бавно, прекалено бързо или неравномерно, да посетим медицински специалист. Инициативата е в нашите ръце!


Няма коментари:

Публикуване на коментар