Translate

сряда, 14 септември 2016 г.

Сложна операция по отстраняването на рядък вид тумор даде шанс за живот на 37г. мъж



Сложна операция по отстраняването на рядък вид тумор извърши екип от ортопеди, съдови хирурзи и уролози от университетска болница „Софиямед“ и така даде шанс за живот на 37г.
мъж от Пловдив.
„Пациентът постъпи в лечебното заведение след множество консултации с различни специалисти в продължение на година. След направен ядрено-магнитен резонанс-високоспециализирано образно изследване, и редица други изследвания той бе диагностициран със сарком на Юинг - мекотъканен тумор, влияещ се от химиотерапия. За съжаление разположението на тумора беше това, което ни притесни – той беше в дясната половина на малкия таз и беше прирастнал към червата и пикочния мехур, което беше и предизвикателството, което стоеше пред нас“, коментира лекуващия пациента ортопед проф. д-р Любен Стоков.
След свикването на интердисциплинарна комисия специалистите взимат решение да оперират туморната формация. Преди това медиците взимат биопсия, която определя естеството на тумора. В сложната оперативна интервенция участват ортопед-травматолози, съдови хирурзи и уролози, които успяват да премахнат формацията за 5 часа. Няколко дни след операцията мъжът претърпява и малка операция за ревизиране и освобождаване функцията на червата от коремен хирург.
Лекарите се надяват, че след провеждане на химитерапевтичното лечение туморният процес ще бъде стациониран и пациентът ще може да води нормален начин на живот.

Няма коментари:

Публикуване на коментар