Translate

сряда, 14 септември 2016 г.

Повече от 60 локации и артисти се включват в „квАРТал фестивал“ - тридневен празник в стария център на София



Интерактивни разходки, изкуство и занаяти, архитектурни обиколки, изложби, представления, музика, дискусии и бар и гурме турове в рамките на фестивала на 16, 17 и 18 септември.



Множество работилници, архитектурни, исторически и опознавателни обиколки с гид, бар
и гурме турове, изложби, театрални пърформънси, интерактивни виртуални разходки, стрийт арт и графити, музика, диджей партита, зона за почивка и специален дискусионен форум ще преобразят стария център на София, разположен в периметъра между бул. Дондуков, бул. В. Левски, бул. Сливница и бул. Мария Луиза в дните 16, 17 и 18 септември, когато ще се случи първото издание на „квАРТал фестивал“.
Изключително богатата програма на пилотното издание включва повече от 60 локации и артисти, опериращи в района, които ще отворят вратите си за всички посетители на събитието и ще представят интересно съдържание с много изненади. За най-малките пък са предвидени специални детски работилници, прожекции и много забавления.
Отправна точка на събитието и през трите фестивални дена е Дом на киното (ул. Екзарх Йосиф №37), откъдето всеки гост на „квАРТал фестивал“ ще получи подробна информация за различните активности и локации, както и специална карта с печати, която може да му донесе атрактивни награди от организаторите. А в Буд.КО, будката на ъгъла на ул. Стара планина и бул. Дондуков можете да оставите и своите препоръки и впечатления към дългосрочния проект за квАРТала.
Специално внимание заслужава датата 17 септември, когато е официалният Ден на София. „квАРТал фестивал“ предлага наситена програма, която се явява едно алтернативно отбелязване на празника на столицата и нейните жители и гости.

------------
Защо точно квАРТал-ът?
Представяне на огромния потенциал и богатото културно наследство на периметъра между бул. Дондуков, бул. В. Левски, бул. Сливница и бул. Мария Луиза, е една от главните цели на организаторите от творчески колектив „квАРТал“. Регионът е бил един от най-колоритните и проспериращи след Освобождението до средата на XX в., а пределите му са населявали различни общности, които са оставили незаличим почерк върху облика на София. Не трябва да се пренебрегват множеството музеи, културни и религиозни паметници и софийски забележителности, които са разположени там, а красивите къщи и постройки от всякакъв характер предоставят възможност на десетки ателиета, работилници, ресторанти, барове, кина и всякакви интересни пространства, да функционират съвместно и да развиват потенциала на локалното изкуство, култура и икономика.
Като мотив още може да се изведе нуждата от информиране на хората за целия този потенциал и изграждането на нов имидж на квартала. Да се докаже, че той е едно добро място, както за живот, така и за работа. „С общи усилия целим да вдъхнем нов живот на някога процъфтяващия исторически център и да му върнем статуса на такъв“, коментират организаторите.
Дългосрочната цел на проекта се формира около необходимостта от изграждането на квартал за изкуство и култура в София, която се поражда не само от идеята за децентрализация, но и играе важна социална роля за икономическото и културно развитие на съвременното общество в града.
В цял свят от отдавна съществуват квартали, в които артистите имат поле за изява за разнообразни форми на творчески дейности, без те да бъдат затворени в рамките на традиционното, без нужда от официализиране и категоризиране.
Обособяването на действаща културна зона в София, е от изключителна важност за икономическото и културно развитие на града. Примерите за положителното влияние на артистичните квартали  в Европа са многобройни, а тези, които са извън Стария континент, доказват тяхната социо-културна роля в съвременното общество.
Организатори на „квАРТал фестивал са творчески колектив „квАРТал“, опериращи на територията и/ли с лично отношение към региона и на всичко случващо се в него.
квАРТал - Кои сме ние?
Арт Фондация ДОМА, Дом на киното, Cush.be, Sito Studio, Т Е З Г Я Х, Организацията на евреите в България "Шалом“, Полски институт, Гьоте-институт, Айляк бира, French 75, Ателие Пластелин, бистро L'Etranger, Фабрика Дъга, The Muse, Move.bg, Буд.Ко, Клуб на пътешественика, Skaptobara, SKLADA, Галерия и Депо за изкуство "ЧЕРВЕНАТА ТОЧКА", Музикаутор, Бар Стерлинг, Цукерна Савенко, бистро Салонъ, р-т Кринг, SOHO – Работно арт пространство за споделено ползване, рекламна агенция NEDA, Rock It, Yoga Mandala, Арт Галерия Муза, Felicita' By Leo's, Ателие VIA NEGATIVA, Delta Blues Bar, дървени играчки PLAYSENSE, шоурум Knapp, дизайн шоурум ДвОра, Salted Cafe Sofia, Книжарница ОНИ,  творческа работилница Дъга, Детски център Момо, JuiceBox Organic, и др.

Снимка квартал - РайнаТенева

Няма коментари:

Публикуване на коментар